Reteaua Corect

Guvernul a cerut amânarea livrării vaccinurilor Pfizer

Scris de newsreporter in 04 Mai 2022 la 11:29, in Social. 377 vizualizari Intra in discutie Taguriamanare, doze, guvern, livrare, pfizer, vaccin shortlinkhttp://crct.ro/nzwX

Cu doar câteva mii de români care se vaccinează în decurs de o săptămână (câteva sute cu prima doză), România are încă depozitele pline de doze de vaccin anti-COVID. Totuși, țara noastră mai trebuie să primească (și să plătească) zeci de milioane de doze de vaccin Pfizer, în baza contractului negociat de Comisia Europeană, relatează Știripesurse.

Guvernul a semnat un act adițional la formularul de comandă pentru vaccinuri, prin care a obținut amânarea cu trei luni a furnizării vaccinurilor din trimestrul 2 al anului 2022 (lunile aprilie, mai, iunie). În condițiile în care depozitele sunt pline, vaccinurile nu erau doar inutile, dar și riscau să expire și să fie aruncate pur și simplu.

În aprilie, ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat că Varşovia a informat Comisia Europeană şi Pfizer că nu va mai lua sau nu va mai plăti pentru vaccinuri împotriva Covid-19 în baza unui contract de furnizare co-negociat de UE. Nu există deocamdată semne că România ar proceda la fel, însă situația este una extrem de delicată, zeci de milioane de doze de vaccin negociate de Comisia Europeană pentru România fiind programate pentru livrare, lună de lună, până în iunie 2023.

Pe 21 aprilie, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afirma că „depozitele sunt pline”, însă alte 9 milioane de doze de vaccin anti-COVID urmează să fie livrate României în aprilie, mai şi iunie. Aceste doze au fost reprogramate acum pentru următoarele luni, astfel că în lunile de vară România va primi nu mai puțin de 11 milioane de doze, conform tabelului de mai jos.

content-image

„Un avans în valoare de sută la sută (100%) din prețul de livrarc pentru aceste doze reprogramate va fi facturat (sau se va emite o declarație de plată anticipată echivalentă de către Contractant către Statul Membru Participant la semnarea acestui Act adițional la Formularul de comandă pentru vaccin, urnând a fi plătit de către Statul Membru Participant în termen de zcce (10) zile de la data facturii pro-forme”, se arată în actul adițional consultat de stiripesurse.ro.

„Ca parte a termenilor şi condițiilor menţionate la paragraful de mai sus, Statul Membru Participant recunoaşte că, dacă nu plasează comenzi ferme de cumpărare săptămânale pentru aeste doze reprogramate cu patru (4) săptămăni înainte de fiecare livrare săptămânală programată, in conformitate cu articolul 1.6.3 din PA, atunci statul membru participant işi pierde în mod irevocabil drcptul de a primi livrarea sau de a dona, revinde sau realoca în alt mod aceste doze reprogramate pentru care nu a fost transmisă la timp o comandă ferrnă de cumpărare. (...) Statul Membru Participant nu are dreptul la rambursarca avansului din prețul de livrarc pentru acestc doze reactualizate care nu au fost comandate. în cazul în care dozele reprogramate sunt pierdute, Contractantul nu este obligat să emită nicio altă documentație referitoare la plată şi are dreptul de a reține avansul din prețul de livrare în baza facturii pro-forme (sau a unei declarații de plată anticipată cchivalente)”, se mai arată în actul adițional.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.