Reteaua Corect

Grevă generală în transportul public din București

Scris de newsreporter in 20 ianuarie 2022 la 10:40, in Social. 353 vizualizari Intra in discutie Taguribucuresti, greva generala, stb, transport public shortlinkhttp://crct.ro/nz23

Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat joi dimineață în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate și cerând demisia conducerii STB, relatează HotNews.

Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese.

Cele mai importante informații privind greva STB, LIVETEXT:

8.41 Nicușor Dan susține o conferință de presă:
 • Este o acțiune foarte gravă, care afectează foarte mulți bucureșteni, copii, pensionari. Este o grevă ilegală, pentru multe motive: în pimul rând, suntem în stare de alertă și în stare de alertă nu se fac greve
 • Și dacă nu am fi în stare de alertă, există obligația legală să asigure activitate de o treime, ceea ce nu se întâmplă
 • STS a depus în instanță acțiune împotriva STB
 • E o acțiune orchestrată de liderii de sindicat, depunem plângeri penale împotriva lor
 • Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări cu substrat politic
 • Fac apel la șoferi să reia activitatea, sunt afectați sute de mii de bucureșteni
 • Șoferilor care participă la grevă le transmit că sunt deschis la dialog cu ei, dar nu prin liderii de sindicat. Îi aștept la discuții
 • Legat de STB: am făcut toate eforturile pentru a menține în viață societatea , care era în pragul falimentului, cu datorii de 1,2 miliarde datorii, când am ajuns în primătie
 • Acum, cu sprijinul guvernelor, datoria este de 760 de milioane de lei și este eșalonată cu ANAF; nu mai există riscul ca societatea să intre în insolvență
 • Această societate trebuie însă optimizată și nu vom renunța la acest lucru, vom continua să facem acele controale pentru ca mașinile să plece la timp din stații
Întrebări: Ce se poate face pentru detensonarea situației, pentru a fi oprită greva azi?
 • Nu au existat, în discuțiile cu sindicatele, în afara cererii de demitere a directorului STB, solicitări concrete

08:26 Prefectura Capitalei a anunțat măsurile luate în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti, printre suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, suplimentarea echipajelor de poliţie rutieră şi informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, în legătură cu faptul că nu sunt vehicule pe traseu.


08:24 Metrorex transmite că a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători și că introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă, care vor circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

08:15 Haos în București, joi dimineață: Străzi pline de mașini, aglomerație la metrou, prețuri mai mari la serviciile de ride-sharing

07:44 Apel către sindicaliștii STB să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport: ”Oprirea totală a lucrului este ilegală”

-----------------
”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze”, se spune într-un comunicat al regiei de transport public.

”Au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările nu au fost soluționate” a spus liderul sindical Vasile Petrariu, adăugând că este o întrerupere spontană a lucrului.

”Nu ne-au băgat în seamnă, nu au luat în seamă avertismentele, cetățenii trebuie să știe”, a spus Petrariu acuzând că directorul STB nu a trecut în proiectul de buget nicio majorare de salariu.

Salariul mediu brut este de 7.000 de lei, spune conducerea regie

Directorul STB, Adrian Criț, a ”transmis mii de scuze pentru ceea ce se întâmplă în transportul local în ziua de astăzi.

Acesta a spus că salariul mediu brut în companie a fost în 2021 de circa 7.000 de lei. De asemenea, a spus că în STB furturile de combustibil sunt la ordinea zile și a acuzat probleme și cu comenzile de materiale și piese.

Compania a transmis că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA spune că se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

Conducerea STB a cerut ajutor de la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană a Capitalei:

”Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană”.

Sindicaliștii au protestat miercuri la sediul STB

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.
"Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general”, a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

”Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri", a declarat acesta miercuri.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.