Reteaua Corect

Gheorghiță, doctor „ad labam”

Scris de newsreporter in 11 ianuarie 2021 la 00:45, in Social. 969 vizualizari Intra in discutie Taguriad labam, gheorghita, latina de cartier, nihil sine bafta shortlinkhttp://crct.ro/nxdz

„Valeriu Gheorghiță este medic. Medic deștept. Are studii doctorale. Adică este doctor. Doctor în medicină. Are și studii postdoctorale. Adică este și postdoctor. Recte după doctor, ca să nu ne încurcăm. Tare aș vrea să știu dacă are un doctor în spatele căruia să fi stat. Sau doctorul a stat în spatele lui? O mamă? Un tată? Măcar un general, măcar un șef de Stat Major? Altminteri, Armata e plină de genii”, scrie jurnalistul Valentin Boeru în editorialul semnat în ziarul Național.

„L-am văzut acum o zi sau două la un post de televiziune. Vorbea despre formulare parcă, despre niște chestii care ar trebui completate de mână. Și-a adus aminte de facultate, bănuiesc, de clasicul dicton al mediciniștilor „Nihil sine bafta, magna cum propteaua. Bafta canci, propteaua vincit”. E latina de cartier vorbită unde am copilărit eu. Altfel, cum să-i iasă din gură o enormitate cu care va face istorie? Actele, deci, trebuie completate „ad labam”. Cum? Ad labam? Uluitor! Băiețașul acesta care nu a avut nicio proptea la facultate, nici la repartiție, nici la doctorate, nici la gradul de colonel la 38 de ani e un fel de lopătar 7 pe barca limbii române. I s-o fi părut că e o latină asortată cu româna coanei Anisie, după cum și mie, în adolescență, mi se părea că antinevralgic se referă la nevralgii antice.

Dacă ar fi să mă iau după sensul birjăresc dat de plebea neșcolită, „ad labam” e vaccinarea. Toată. Avem pe cine vaccina, dar n-avem unde. Când avem unde, n-avem clienți. Când găsim clienți, nu avem cum să-i convingem. Când îi convingem, nu mai vor vaccin decât după Iohannis. Sau Arafat. Sau Voiculescu. Iar ăștia nu vor nici dacă se transmite live la BBC sau CNN. Medicii vor să se vaccineze, dar numai la televizor, în reclame. Nu și în rest. Am dat banii pe vaccinuri înainte, ad labam. Iar acum o luăm „ad labam”, în latina lui Gheorghiță. Domn doctor, acum zău, pe bune, nu te-a împins nimeni în carieră? Nici măcar ad labam?”

Valentin Boeru

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.