Reteaua Corect

Gabriel Liiceanu: M-am îndrăgostit de Vlad Voiculescu. Mi se părea angelic

Scris de newsreporter in 14 martie 2019 la 12:48, in Social. 509 vizualizari Intra in discutie TaguriGabriel Liiceanu, indragostit, Vlad Voiculescu shortlinkhttp://crct.ro/nu9Q

Ultimul interviu al lui Gabriel Liiceanu, acordat postului „Radio Europa liberă” în ziua de 3 martie, risca să devină una dintre cele mai plictisitoare conversaţii din istoria presei. Cînd, deodată, totul a fost salvat de o declaraţie de dragoste cum nu s-a mai întîlnit, pe care ne grăbim s-o promovăm ca pe un fapt de istoria literaturii, scrie Cotidianul.ro.

Gabriel Liiceanu a spus: „Vă dau un exemplu. M-am îndrăgostit la un moment dat de cel care a fost ministrul Sănătăţii în guvernul tehnocrat. Mi se părea că e angelic şi l-am băgat în edificiul meu afectivIndiferent că el ştie sau nu. E un om minunat”!

Autoarea interviului, Sabina Fati, a rămas pur şi simplu blocată şi n-a avut nici măcar o silabă de spus, aşa că, din păcate, subiectul acesta romantic s-a încheiat la fel de brusc cum a apărut, deşi momentul merita continuat cu amănunte, căci putea fi inclus fără rezerve în galeria marilor pagini despre iubire.

Întreg interviul este pe adresa https://romania.europalibera.org/a/gabriel-liiceanu-r%C4%83ul-e-at%C3%A2t-de-spectaculos-%C3%AEnc%C3%A2t-spre-deosebire-de-bine-r%C4%83m%C3%A2ne-%C3%AEn-memoria-genera%C8%9Biilor-/29776938.html, iar pasajul acesta minunat poate fi văzut la minutul 18:22.

Nu ştim care a fost reacţia lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii din guvernul tehnocrat (căci despre el este vorba), dar, după cum se ştie din presă, acesta este într-o relaţie de mult timp cu jurnalista Melania Medeleanu, de la Digi 24, alături de care a fost văzut deseori, deci ar fi o mică problemă pentru Liiceanu:

De ce ne-a atras atenţia această declaraţie de dragoste a lui Gabriel Liiceanu? Nu neapărat pentru că este vorba despre dragostea unui bărbat faţă de alt bărbat, căci, vorba aia, dacă dragostea e mare, ce mai contează sexul. Ceea ce ne-a surprins, însă, este curajul lui Liiceanu de a spune direct: „M-am îndrăgostit de el! Nu a zis „ mi-a plăcut”, „îl admir”, „îl preţuiesc”, „m-a fascinat”, ci pur şi simplu: „M-am îndrăgostit de el!

Ei, acum cu totul şi cu totul altfel poate fi citit acel pasaj din romanul autobiografic „Scrisori către fiul meu”, p. 193, în care Gabriel Liiceanu descrie cu lux de amănunte ce face el dimineaţa în baie, cum se geluieşte, cum îşi alege cremele. Iată-l:

Aşa cum am mai spus cîndva, acest pasaj feminist din romanul lui Gabriel Liiceanu (apărut în 2008) este cel puţin inspirat, ca să nu spun direct că este plagiat şmechereşte, după romanul „American Psycho” (apărut în anul 1991) al scriitorului american Bret Easton Ellis, care a fost tradus şi în limba română:

Poate că nu este lipsit de sens să precizăm, fără nici o speculaţie, că eroul din romanul „American Psycho” este Patrick Bateman, un homosexual psihopat. Sînt în acest roman patru pagini care descriu scena din baie. Iată una dintre ele:

Pentru cunoscători, reamintim că Gabriel Liiceanu este traducătorul dialogului „Phaidros” al lui Platon (Platon – Opere, vol. 4, ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, 1983), în care marele filosof grec vorbeşte despre dragostea dintre doi bărbaţi, pledînd pentru iubirea dintre om în vîrstă şi unul mai tinerel. Cităm de la p. 434 (241 d):

Dacă, vîrstnic fiind, îndrăgostitul se însoţeşte cu unul mai tînăr, el nu-l va părăsi de bună voie pe acesta nici zi, nici noapte. Îmboldit de silnicia dorinţei, el e mînat fără încetare către plăcerea de a-şi vedea iubitul, de a-l auzi, de a-l atinge, de a-l simţi cu toate simţurile sale… Însă iubitul, la rîndul său, va avea oare parte de vreo consolare şi plăcere? Cum îl va împiedica îndrăgostitul să nu ajungă la scîrba de pe urmă, avînd mereu sub ochi un chip părăsit de tinereţe şi, de asemenea, toate celelalte beteşuguri care vin odată cu vîrsta şi de care te apucă sila numai ce le auzi povestite?”

Prea multe n-am vrea să mai spunem, căci îl ştim pe Gabriel Liiceanu cu firea simţitoare şi n-am vrea să vină cineva şi să-i dea cu oţet pe la nas. Ce, naiba, oameni sîntem!

Sursa: Cotidianul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.