Reteaua Corect

Front comun în CSM împotriva implicării serviciilor în justiţie

Scris de newsreporter in 16 decembrie 2020 la 11:15, in Social. 530 vizualizari Intra in discutie TaguriAnchete penale, Catalin Predoiu, csm, justitie, servicii secrete, sri shortlinkhttp://crct.ro/nx6t

Plenul CSM a acordat marţi un punct de vedere negativ, cu 11 voturi la 6, asupra propunerii legislative a ministrului Cătălin Predoiu, prin care se încearcă reintroducerea SRI în anchetele penale. În cadrul dezbaterilor care au precedat votul, mai multe judecătoare din CSM au criticat în termeni duri proiectul lui Predoiu, afirmând că încalcă ordinea constituţională şi aruncă România înapoi cel puţin 30 de ani, relatează Știripesurse.

  • CONTEXT: Propunerea legislativă a fost adoptată tacit (fără vot) de Camera Deputaţilor şi urmează să fie dezbătută la Senat, care este cameră decizională. Propunerea a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, care considerăcă nu sunt suficiente doar intervenţii asupra Legii 51 / 1991, ci este necesară amendarea mai multor acte incidente, iar în Consiliul Economic şi Social, a fost paritate. Detalii AICI!

Judecătoarea Simona Marcu a analizat propunerea prin raportare la deciziile CCR. "Acest proiect reintroduce serviciile de informaţii în activitatea judiciară. Deşi expunerea de motive face referire la Decizie CCR nr. 55/2020, în realitate, cele două articole ignoră sau chiar încalcă considerentele deciziei CCR. (...) Mi se pare iluzoriu şi pur formal controlul de legalitate pe care l-ar putea exercita judecătorul de cameră preliminară", a declarat judecătoarea Simona Marcu.

Judecătoarea Lia Savonea: "Proiectul este unul profund viciat. Viciile au fost evidenţiate de Consiliul Legislativ, care a dat aviz negativ. Viciul viciilor este sfidarea, pentru că mie mi se pare că această propunere legislativă sfidează ordinea constituţională, sfidează democraţia şi cultura juridică europeană în sină. Cadrul constituţional al derulării procedurilor judiciare în România este foarte bine conturat. Potrivit Constituţiei, statul român este un stat de drept, organizat pe baza separarii puterilor legislativă, executivă şi judecătorească. Chiar cred că democraţia ar înceta să mai funcţioneze în parametri constituţionali în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie."

Judecătoarea Gabriela Baltag s-a pronunţat împotriva avizării propunerii legislative, invocând decizii CCR care arată că CSM nu se poate transforma într-un organ consultativ pentru Parlament: "Este trist că la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie ne gândim să acceptăm ideea că am putea întoarce Securitatea în activitatea judiciară oficial, că bănuiesc că nu au plecat niciodată neoficial. (...) Ce nu au reuşit comuniştii probabil doresc să reuşească cei care au gândit acest proiect monstruos. La 31 de ani de la Revoluţie, când au murit atâtâia oameni, există această sfidare, această tendinţă de a pune asupra societăţii o cenzură pe care nici comuniştii nu au gândit-o. Avem o obligaţie morală faţă de cei care au murit pentru a nu mai aduce niciodată Securitatea în activitatea judiciară."

Judecătoarea Evelina Oprina: "Proiectul sfidează ordinea constituţioanală şi angajamentele internaţionale ale României, iar CSM nu poate să fie părtaş."

Video pe Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.