Reteaua Corect

A fost schimbată „Constituția” Vaticanului

Scris de newsreporter in 15 Mai 2023 la 11:44, in Social. 214 vizualizari Intra in discutie Taguriconstitutie, schimbat, vatican shortlinkhttp://crct.ro/nBjO

Vaticanul îşi schimbă Legea Fundamentală. Noua Constituție a fost publicată sâmbătă și va intra în vigoare la 7 iunie. Noul text este mai lung și mai articulat decât cel anterior (24 de articole în loc de 20) şi conține numeroase precizări și noutăţi, scrie G4Media.

Documentul confirmă „plenitudinea puterii de guvernare” a Papei, care, în calitate de „suveran” al CSV (Sfântul Scaun) deţine deplina putere legislativă, executivă și judecătorească” şi confirmă că „în orice cauză civilă sau penală și în orice stadiu al acesteia, Suveranul Pontif poate amâna ancheta preliminară și decizia unei anumite instanțe”. De asemenea, precizează „particularitatea singulară și autonomia sistemului juridic de la Vatican”, distinct de cel al Curiei romane, transmite Avenire, citată de Rador.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Noua lege fundamentală a Vaticanului confirmă funcția legislativă a Comisiei Pontificale pentru Statul Vatican, compusă până acum dintr-un cardinal președinte (care este și președintele Guvernoratul) și din alți cardinali numiți de Papă. Noutatea constă în faptul că, de acum înainte, în Comisie „vor putea fi desemnaţi şi alți membri, care pot fi bărbați și femei laice.”

Pentru elaborarea proiectelor aferente, Comisia Pontificală va colabora cu Oficiului Juridic al Guvernoratului, cu experți şi consilieri de stat. În ceea ce-i privește pe aceştia din urmă, o noua Constituţie prevede înfiinţarea unui Colegiu special al Consilierilor de Stat. Anterior consilierii – numiți întotdeauna de Papă pentru o perioadă de cinci ani – erau consultați individual, în timp ce acum va exista un Colegiu care va îndeplini (aşa cum procedează şi membrii individual) funcții executive și consultative.

Noua lege precizează că „din comunitatea Statului (Vatican) fac parte cetățenii, locuitorii și toți cei care, având calități, funcții și responsabilități diferite, își desfășoară serviciul permanent, cu spirit eclesial, pentru Stat și pentru Sfântul Scaun”.

O altă nouă precizare se referă la reglementarea mai strictă și detaliată a bugetului și a a bilanțului final care se decide anual de către Comisia Pontificală, „în conformitate cu regulile contabile” şi legile aferente. Comisia decide asupra planului financiar pe trei ani supunând aceste acte „aprobării Suveranului Pontif”, fără a le mai prezenta organelor economice ale Vaticanului. De altfel, bugetul „este supus controlului și auditului unui Consiliu format din trei membri, numiți pentru un mandat de trei ani de către Comisia Pontificală, căruia îi raportează activitatea”.

De asemenea, a fost abolit şi vechiul articol 6 care spunea că „în problemele de mai mare importanță procedăm de comun acord cu Secretariatul de Stat”, dar şi prevederile articolului 18, care prevedea ca disputele referitoare la raportul de muncă dintre angajații de stat și Administrație să fie în sarcina Oficiului de Muncă al Scaunului Apostolic. O chestiune care nu nu este menționată în noua lege.

În ceea ce privește Guvernatoratul, noua Lege reafirmă că Pontiful este cel care „reprezintă Statul Vatican în relațiile cu statele și cu alte subiecte de drept internațional, în relațiile diplomatice și pentru încheierea de tratate”, dar, spre deosebite de trecut, adaugă că în unele cazuri, reprezentarea este exercitată de Președintele Guvernatoratului care participă la instituțiile internaționale din care face parte în calitate de membru Sfântul Scaun „în numele statului”.

În final, se precizează că Guvernatoratul continuă să asigure securitatea, ordinea publică, protecția civilă, protecția sănătății, îngrijirea sănătății, activitățile economice, serviciile poștale filatelice și vamale, conectivitatea și infrastructurile de rețea, construcții, etc..şi că din multiplele sale sarcini continuă să facă parte și conservarea, punerea în valoare și utilizarea „complexului artistic al Muzeelor ​​Vaticanului”, precum și „supravegherea bunurilor întregului patrimoniu artistic, istoric, arheologic și etnografic”.

G4Media

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.