Reteaua Corect

A fost sau nu admisă plângerea L.C.Kovesi la CEDO? Răspunsul Agentului Guvernamental

Q Magazine a solicitat Agentului Guvernamental român la CEDO, Catrinel Brumar, detalii privind plângerea înaintată de Laura Codruța Kovesi împotriva statului român.

Avocata acesteia, Nicoleta Popescu, declarase, ieri, pentru Ziare.com că plângerea „a trecut de filtrul admisibilității şi că urmează să fie judecată pe fond de Curte”.

Potrivit procedurii CEDO însă, etapa admisibilității nu poate fi depășită înainte de a se comunica Guvernului român numărul de înregistrare al plângerii şi de a se cere acestuia o poziție juridică pe speța respectivă.

Q Magazine s-a adresat atât Președintelui CEDO, Guido Raimondi, cât şi Agentului guvernamental pe lângă Curte, Catrinel Brumar.

Dacă la prima solicitare așteptăm încă răspuns, Agentul Guvernamental a declarat pentru QMagazine:

„Cererea pe care o menționaţi în solicitare NU A FOST COMUNICATĂ Guvernului, care în consecință nu are cunoștință în mod oficial de aceasta.

După ce cererea va fi comunicată Guvernului, acesta va avea la dispoziție un interval de timp pentru a-și formula observațiile cu privire la admisibilitatea și fondul cauzei, raportat la întrebările transmise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauză”.

Mai mulți juriști specializați în practica CEDO au opinat public că o astfel de cerere este inadmisibilă pe fond întrucât hotărârile Curţii Constituționale nu pot fi atacate şi pentru că Laura Codruța Kovesi, în speţa reclamată la Curte, NU a fost parte.

Reamintim că în urma unei hotărâri a CCR prin care s-a admis un conflict de constituționalitate între Ministerul Justiției şi Președintele României, acesta din urmă a fost obligat să semneze decretul de eliberare din funcția de procuror şef al DNA a Laurei Codruța Kovesi.

Aceasta a atacat decizia la CEDO pe motiv că nu a fost citată de CCR şi că nu i s-a asigurat dreptul la un proces echitabil.

Potrivit jurisprudenței constituționale, CCR nu judecă persoane particulare, ci excepții de constituționalitate şi conflicte de aceeași natură între instituții publice.

PROF. CORNELIU LIVIU POPESCU: ORICE AFIRMAȚIE ÎN SENSUL CĂ PLÂNGEREA DOAMNEI KOVESI A FOST DECLARATĂ ADMISIBILĂ ESTE FIE O TÂMPENIE MONUMENTALĂ, FIE O TICĂLOȘIE FĂRĂ MARGINI

Într-un comentariu pentru Q Magazine, Profesorul Corneliu Liviu Popescu, membru în Baroul București și în Baroul Paris, specializat în cauze CEDO a explicat procedural etapele unei plângeri în fața Curții.

Avocat in Baroul Paris, Profesor Corneliu Liviu Popescu, QMagazine

„În presă au apărut informații certe conform cărora plângerea individuală împotriva României introdusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de doamna Laura Codruța Kovesi ar fi fost declarată admisibilă, continuând cu speculații privind șansele de succes pe fond.

Răspunsul Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, oferit Q Magazine, în sensul că plângerea nu a fost până în prezent comunicată Guvernului român, demonstrează indubitabil că plângerea doamnei Kovesi nu a fost declarată admisibilă.

Pentru înțelegerea problemei, prezint în rezumat primele stadii ale procedurii europene:

  1. plângerea este analizată de agenții Grefei, sub aspectul îndeplinirii condițiilor pur formale; este un filtru exclusiv administrativ (iar nu o analiză asupra admisibilității), în urma căruia fie plângerea este înregistrată (primește un număr), iar acest fapt se comunică reclamantului, fie nici măcar nu este înregistrată (actele se distrug), iar reclamantul este informat despre aceasta și i se spune că poate introduce din nou o plângere, dacă mai este în termen; niciun judecător nu intervine în această fază;
  2. dacă plângerea este înregistrată, ea este atribuită de Grefă unei formațiuni jurisdicționale aăCurții (un judecător unic, un comitet sau o cameră, în funcție de aprecierea Grefei asupra posibilei soluții asupra admisibilității); în acest stadiu, formațiunea jurisdicțională poate declara plângerea inadmisibilă, decizia este definitivă, iar soluția se comunică reclamantului;
  3. formațiunea jurisdicțională (dar nu judecătorul unic, competent exclusiv pentru adoptarea unei decizii de inadmisibilitate) poate decide comunicarea plângerii către Guvern, pentru ca acesta să-și formuleze apărările, atât asupra admisibilității plângerii (ridicând excepții de inadmisibilitate), cât și asupra fondului; este începutul procedurii contradictorii la Curte;
  4. ulterior, pe baza observațiilor trimise atât de Guvern, cât și de reclamant (pe admisibilitate, pe fond și pe satisfacție echitabilă), Curtea decide asupra admisibilității (fie printr-o decizie separată, fie direct prin hotărârea pe fond) – adică fie declară plângerea admisibilă, fie declară plângerea inadmisibilă -, precum și, dacă este cazul (adică dacă plângerea nu a fost declarată inadmisibilă), asupra fondului și eventual asupra satisfacției echitabile.

Prin urmare, dacă inadmisibilitatea unei plângeri poate fi decisă fie înainte de comunicarea plângerii către Guvernul pârât (care nici măcar nu știe că a existat o cauză, pe care a și câștigat-o), fie după comunicare, o soluție de admisibilitate a plângerii nu se poate adopta decât după ce plângerea a fost comunicată Guvernului pârât (adică după ce s-a trecut în faza procedurii contradictorii), iar acesta a avut ocazia să-și facă apărări pe chestiunea admisibilității, ridicând eventuale excepții de inadmisibilitate.

Cum Agentul guvernamental v-a comunicat oficial și expres că plângerea doamnei Kovesi contra României NU a fost comunicată Guvernului român, înseamnă că este absolut imposibil ca această plângere să fi fost declarată admisibilă.

În aceste condiții, orice afirmație în sensul că plângerea doamnei Kovesi a fost declarată admisibilă este fie o tâmpenie monumentală, fie o ticăloșie fără margini. Personal, fără să dispun de documente, bănuiesc că este vorba de primirea scrisorii prin care se comunică înregistrarea plângerii, ceea ce înseamnă că s-a depășit banalul filtru administrativ realizat de Grefă asupra chestiunilor de pură formă.

Pe site-ul oficial al Curții Europene a Drepturilor Omului se poate verifica (după numele reclamantului, după statul pârât sau după perioadă) dacă o plângere s-a comunicat Guvernului pârât (se postează rezumatul faptelor și întrebările adresate Guvernului), precum și dacă s-a adoptat o decizie (separată de viitoarea hotărâre pe fond) asupra admisibilității. Numai reclamantul (care dispune de numărul de înregistrare a plângerii) poate verifica (pe baza acestui număr) stadiul procedural al cauzei.

Dacă aș fi în situația să fac apărări în cauză (presupunând că plângerea se va comunica, deci că nu va fi declarată inadmisibilă fără comunicare), aș avea grijă să conserv declarațiile publice ale doamnei Kovesi și ale avocatei sale, precum și concluziile presei, în vederea ridicării unei excepții de inadmisibilitate a plângerii ca urmare a comportamentului procesual abuziv al reclamantei. Același lucru l-aș face dacă aș fi avocatul unei organizații (ONG de apărare a drepturilor omului, asociație de magistrați, asociație de apărare a victimelor abuzurilor etc.) care ar lua inițiativa să depună o cerere de terță intervenție (tot presupunând că plângerea se va comunica), sub forma unei cereri de amicus curiae.”

CINE ESTE CORNELIU LIVIU POPESCU?

– profesor universitar doctor și conducător de doctorat și post-doctorat la Facultatea de Drept a Universității din București și la Colegiul Juridic de Studii Europene al Universității Paris 1 Panteon-Sorbona; titular al cursului de Drept european al drepturilor omului la nivel de licență, master și doctorat;

– avocat în Barourile București și Paris;

– fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului;

– fost judecător ad hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.