Reteaua Corect

A fost lansat „Ghidul siguranţei datelor pe internet"

Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) în parteneriat cu Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) au lansat "Ghidul siguranţei datelor pe internet", pentru ca publicul larg să nu rişte să compromită calculatoare sau date, având în vedere că 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor casnici de internet, scrie Amos News.

ASCPD, alături de CERT-RO şi ANSSI sfătuieşte utilizatorii ca de Black Friday 2020 să evite ofertele "incredibile", care uneori ascund pericole sau sunt de pe site-uri nesecurizate şi mai bine să achiziţioneze produsele de la un comerciant recunoscut.

GHIDUL poate fi descărcat de la următoarea adresă: https://bit.ly/2IN40Vb

"Ofertele speciale nu se mai adresează în această perioadă doar cumpărătorilor şi vânătorilor de chilipiruri. S-au lansat ofertele speciale la datele personale ale cumpărătorilor, care au ajuns să coste practic nimic. Pentru a nu deveni o astfel de victimă, înainte de a comunica datele personale unui comerciant, citiţi cu atenţie politicile de confidenţialitate, cookies sau protecţia datelor personale. Acestea pot fi înglobate într-o singură politică sau politici distincte. Acordaţi atenţie solicitărilor de consimţământ privind comunicările de marketing ţinând cont că acestea nu pot fi implicite şi nu pot restricţiona demersul de a efectua o achiziţie online. Oferiţi consimţământul pentru comunicări comerciale doar dacă doriţi acest lucru.", sunt sfaturile oferite de Marius Dumitrescu, Preşedintele ASCPD.

"Datele personale, financiare, de acces la conturi de utilizator sau chiar datele companiei unde suntem angajaţi pot fi comercializate ilegal, dacă intră în posesia infractorilor cibernetici. Spre exemplu, un cont compromis de utilizator, o copie după un act de identitate, un card bancar, un cont de email etc. se vând sau se cumpără la sume derizorii pe Darknet (Internetul ascuns) şi chiar sunt listate după preţ pentru fiecare tip de date comercializate. De cele mai multe ori, infractorii cibernetici nu au ţinte precise atunci când încearcă să sustragă date de la potenţialele victime. Studii recente arată că aproximativ 90% dintre atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor persoane fizice. Oricine poate deveni o victimă a infractorilor cibernetici atunci când utilizează Internetul. CERT-RO susţine campania de conştientizare pentru protecţia datelor cu caracter personal în mediul online, lansată împreună cu Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitatea şi Protecţia Datelor (ASCDP) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI). În acest context, precizăm că în curând va fi înfiinţat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, pentru care unul din pilonii esenţiali ai activităţii îl va reprezenta conştientizarea şi educarea populaţiei pentru a preveni şi limita impactul acţiunilor ilegale din mediul online.", a declarat Dan Cîmpean, Directorul General CERT-RO.

"Este bine cunoscut exemplul magazinului londonez care accepta datele personale drept plată şi asta dovedeşte cât de valoroase sunt informaţiile pentru companii. Astfel, cu toţii ar trebui să fim mult mai atenţi cui ii oferim datele noastre, pentru că ele pot fi utilizate nu doar în folosul, ci şi împotriva noastră, iar Internetul nu uită niciodată nimic.", declară Toma Cîmpeanu, Director Executiv ANNSI.

Regulamentul privind Protecţia Datelor Personale (UE) 2016/679 oferă persoanelor vizate o serie de drepturi care le pot ajuta să se protejeze împotriva prelucrărilor excesive a datelor. Exercitarea acestor drepturi se poate face în baza unei sesizări scrise adresată comerciantului, urmând ca acesta să răspundă fără întârzieri nejustificate şi, în orice caz, în cel mult o lună de la primirea cererii.

Amos News

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.