Reteaua Corect

A fost aruncat în aer barajul de pe fluviul Dnipro: ar putea urma inundații catastrofale în Ucraina

Armata rusă susține că forțele armate ucrainene au atacat barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, distrugând aproape în întregime barajul, precum și centrala hidroelectrică Kakhovka. De partea cealaltă, ucrainenii îi acuză pe ruși că ei au aruncat în aer barajul pentru a le opri contraofensiva. Acesta este cel mai important punct strategic de pe râul Dnipro și o legătură importantă cu regiunea Crimeea, relatează Știripesurse și G4Media.

Barajul Nova Kakhovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost aruncat în aer de forțele ruse, a declarat marți comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene, transmite The Guardian.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare”, a precizat comandamentul pe pagina sa de Facebook.

Primarul din Nova Kahhovka a negat inițial informațiile, a anunțat marți dimineață agenția de știri rusă de stat RIA. Ulterior, tot RIA l-a citat pe primarul instalat de Moscova din Nova Kakhovka, care a declarat că partea superioară a barajului a fost distrusă de bombardamente și că a fost „un atac terorist”.

Marele baraj Nova Kakhovka, situat în părțile controlate de Rusia din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a fost distrus, iar teritoriul este inundat, a anunțat marți și agenția rusă de știri de stat TASS, citând o sursă anonimă apropiată de acest subiect.

Oleksandr Prokudin, șeful regiunii Herson, a postat un videoclip pe Telegram în care spune că, în urma avariilor la barajul Nova Kahhovka, „apa va atinge un nivel critic în 5 ore” și că au început evacuările.

Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka. Acesta deține un rezervor cu un volum aproximativ egal cu cel al Marelui Lac Sărat din Utah și alimentează, de asemenea, cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc.

Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent, mai notează G4Media.

De la începutul războiului, atât guvernul ucrainean, cât și Kremlinul au susținut că fiecare ar urma să distrugă barajul din cauza importanței strategice a acestuia în Crimeea, regiune care depinde de baraj pentru aprovizionarea cu apă.

Ucrainenii i-au acuzat pe ruși că au minat acest baraj în urmă cu câteva luni și au lăsat încărcătura acolo pentru a-l detona când aveau nevoie, amintește Știripesurse.

Video și alte detalii AICI

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.