Reteaua Corect
Octavian Andronic

Fenomenul interlop: soluția „Al Capone”

Scris de Octavian Andronic in 08 august 2020 la 13:10, in Social. 492 vizualizari Intra in discutie Tagurial capone, interlop shortlinkhttp://crct.ro/nwum

Funeraliile interlopului ucis la locul de muncă (o partidă de barbut cu o miză de 300.000 de euro) demonstrează insistența și aplombul cu care fenomenul infracțional își face loc în actualitatea preocupărilor noastre. Vreme de mai multe zile a fost subiectul numărul unu umbrind și cifrele cu care defilează pandemia ba chiar și preocupările legate de candidaturile la viitoarele alegeri locale. Și, dacă mă gândesc mai bine, nu ar fi exclus ca vreun neam apropiat de-al eroului mahalalei să se înscrie și el în cursă, mizând pe susținerea și pe fondurile categoriei infracționale organizate.

Poliția, care i-a vegheat cu grijă funeraliile, să nu deranjeze sentimentele celor apropiați, pe Pian, a început abia acum să facă un recensământ al bandelor, după ce acestea au avut răgazul necesar să se reorganizeze în plan local și să își împartă zonele de influenta și de lucru. Sunt în fiecare sector câte trei patru ganguri ale căror lideri își transmit programele și indicațiile prin declarații pe internet, profitând de libertatea și varietatea mijloacelor de exprimare.

Noile ganguri au revenit în țară cu expertiza tehnică și mijloacele de acțiune din țările pe care le-au exploatat infracțional în timp ce Poliția Română a rămas la stadiul de informare și acțiune de pe vremea plecării lor în acțiunea de cucerire a Vestului. Ne trezim acum în fața unui decalaj serios, nu doar informațional, dar și de dotare și tehnologie, care îi face greu de controlat.

De altfel, instalați în palate bine protejate tehnic și asigurată de formațiuni special antrenate, gangurile nu mai fac un secret din existența și din mijloacele lor de acțiune. Se află pe o poziție de „luptă dreaptă” cu autoritățile statului, slăbite atât de conexiunile proprii cât și de cele ale diferitelor segmente de putere cu crima organizată. Aplombul cu care, în plină pandemie, interlopii își permit să nu mai țină cont de reguli și restricții, vine și din faptul că știu că va fi nevoie de ei pentru a întări și controla procesul electoral.. Principalul lor mijloc de acțiune în această etapă nu mai ține de instrumentalul clasic al criminalității -armament și dotări tehnice de luptă - ci de bani.

Ai au aflat că banii deschid aproape orice ușă, conving adesea instanțele de judecată să pedepsească cu blândețe sau să ierte, favorizează înfiltrarea pe canalele de obținere de rezultate materiale cu eforturi minime, morții fiind lăsați cel mai adesea, pe seama răfuielilor dintre competitori. Auzim șlagărul demodat al faptului că poliția știe ce are de făcut și că va acționat cu maximă fermitate, deși acest lucru întârzie flagrant să se producă. Asistăm mai degrabă la o retragere a forțelor de ordine în spatele principiilor drepturilor omului (iar 10 august a fost o lecție, măcar în privința confruntării cu elementele de-a dreptul banditești care au încercat să transforme protestul într-o răzmeriță) și a disfuncționalităților organizatorice din sistem, care ani de zile și--a împletit interesele cu infracționalitatea.

Evident că există, trebuie să existe un răspuns față de această situație. Și acesta nu ține de violența reprimării, care de multe ori nu face decât să amplifice fenomenul. Cheia este simplă și cunoscută de pe vremea lui Al Capone: clanurile trebuie atacate acolo unde le doare cel mai tare - la bani și la averi. N-am săturat să vedem că instituțiile statului ridică din umeri în fața palatelor care se înalță fără aprobări și fără justificarea fondurilor investite. Că lumea se uită ca la ceva de  pe altă planetă la defilarea de mașini de fițe de milioane, cu care se strâng nuntașii la evenimentele proprii, fără ca cineva să se întrebe cu ce bani au fost achiziționate și cum au fost dobândite. Organele vamale tac mâlc în fața geamantanelor cu bani cu care revin în țară reprezentanții companiilor de cerșit sau de furt din buzunare. Sfânta proprietate parcă i-a paralizat pe toți și nimeni nu îndrăznește să se gândească că aici poate și trebuie să se facă ordine. Fără resursele din activitățile infracționale clanurile pegrei vor însemna tot mai puțin și doar o legislație curajoasă și hotărâtă în aplicare poate să-i lipsească pe infractorii cu ștaif de îndrăzneala și agresivitate de care dau dovadă în tot ceea ce fac. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.