Reteaua Corect

Fantasma milionului de români care s-au întors din străinătate

Ministerul Muncii indică o sursă externă pentru datele privind românii care s-au întors acasă, spunând că „potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa internaţională, aproximativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“, însă nu spune şi care este acest studiu şi pe ce date se bazează el, scrie ZF.

Subiectul românilor pe care pan­de­mia i-a adus acasă din străină­tate anul trecut a fost pe buzele po­li­ticienilor români multă vre­me. De la începutul acestui an, au apărut două cifre: 1,3 milioane de români întorşi acasă în 2020, adus în discuţie de premierul Florin Cîţu, şi circa 1 mi­lion, număr apro­xi­mat de ministrul muncii, Raluca Turcan.

Cu toate acestea, Mi­nis­terul Muncii transmite, într-un răspuns oficial adre­sat Ziarului Financiar, că doar 1.889 de persoa­ne care s-au întors din străi­nătate s-au înre­gistrat pentru un loc de mun­că sau şomaj în anul 2020.

„ANOFM are evidenţa cetăţenilor ro­mâni care se întorc în ţară şi se înre­gistrează ca persoane în căutarea unui loc de mun­că/şomeri, numărul acestora fiind foarte mic. Astfel, în anul 2020 s-au în­registrat 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate, din care 1.859 au lucrat cu forme legale“, a trans­mis Ministerul Muncii.

Mai mult, Ministerul Muncii indică o sur­să externă pentru datele privind românii care s-au întors acasă, însă nu spune care este acest studiu şi pe ce date este el bazat.

„Câtă vreme cetă­ţe­nii români se bu­cură de li­bera circulaţie, auto­rită­ţi­le nu au cum să monitorizeze numărul celor care revin sau care decid să plece din ţară. Potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa inter­na­ţională, aproxi­mativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“. 

Astfel, ce politici poate face actualul gu­vern, dacă nu există date, nu ştie care este realitatea din economia locală?

Premierul Florin Cîţu susţinea, în luna mar­tie a acestui an, că peste 1,3 milioane de ro­mâni s-au întors în ţară în 2020 au găsit oportunităţi în România în ceea ce priveşte locurile de muncă, mai ales în domeniul IT, ci­tând un studiu prezentat de publicaţia Financial Times.

Spre finalul lunii aprilie ministrul mun­cii, Raluca Turcan, declara atunci că au o sta­tis­tică despre numărul acestora, una fluc­tuantă, spre 1 milion.

„Avem o cifră, însă este acum fluctu­antă, pentru că urmează activităţile sezo­nie­re. Spre un milion de români“, a spus Raluca Turcan.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
CITEȘTE ȘI
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.