Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sarbatoreste anul acesta, pe 19 martie, 99 de ani de la promulgarea primei legi care reglementa regimul pasapoartelor, informeaza Mediafax.
"Anul aceste se implinesc 99 de ani de la promulgarea, in data de 19 martie 1912, prin Inaltul Decret regal numarul 1758 emis in 19 martie 1912, a primei legi romanesti care reglementa regimul pasapoartelor", informeaza MAI, potrivit Mediafax.
Prin Legea asupra pasapoartelor, statul roman introducea primele principii procedurale generale in privinta pasapoartelor si a biletelor pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autoritati si cetateni.
Fie ca s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, carti de pribegie, ravase, sineturi, tescherele, foi de circulatie, foi de calatorie, pasuri, pasusuri sau pasapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autoritatile statale certificau, in esenta, identitatea, cetatenia si calitatea posesorului lor.
Incepand cu anul 1928, au fost introduse pasapoartele de protejat roman, iar in legislatia din anul 1938 s-a modificat statutul calatoriilor acestora, protejatii romanii beneficiind numai de certificate de calatorie, doar in cazuri bine justificate.
Cronologic, istoria pasapoartelor continua cu perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand, in scopul indeplinirii unor misiuni in interesul sau in serviciul statului, in anul 1941, a fost introdusa categoria de pasapoarte de serviciu care se distingeau printr-o tehnica speciala de prindere (lipire, brosare) a filelor de coperti, care crea un efect de evantai, spune MAI.
Daca in acele vremuri, autoritatile se confruntau cu documente de calatorie "plasmuite, drese ori prefacute", transformarile economice si politice care s-au succedat cu rapiditate la nivel european au determinat si o crestere a infractionalitatii in acest domeniu.
"Prevenirea falsificarii pasapoartelor a determinat sporirea eforturilor comune fiind astfel adoptate masuri la nivel european pentru cresterea gradului de siguranta al documentului de calatorie. Astfel, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat Regulamentul (CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele de securitate si datele biometrice in pasapoartele si documentele de calatorie emise de satele memebre, act obligatoriu ce asigura implementarea unor masuri unitare pe intreg teritoriul UE", arata MAI.
In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre, Romania, ca stat membru, a introdus pasapoartele electronice.
In evolutia formei si continutului sau, odata cu inserarea unor elemente de identificare biometrica (in prezent cetatenii romani pot intra in posesia unei a doua generatii a pasaportului electronic pus in circulatie la data de 31 decembrie 2008), se realizeaza o corelatie fiabila intre detinatorul legal al documentului si documentul respectiv.
Incepand cu data de 31 decembrie 2008, Directia Generala de Pasapoarte a emis primul pasaport electronic simplu romanesc, iar pana in prezent, aproximativ 550.000 de cetateni romani au solicitat acest tip de pasaport.
![]() | ||
1. | Bodu propune pasapoarte albastre pentru statele UEPublicat in 13 ianuarie 2011 la 12:34 Sebastian Bodu, membru al Parlamentului European din partea PDL, a propus, joi, trecerea la un model unic de pasaport pentru toate statele membre ale Uniunii, de culoare albastra si care sa contina denumirea "Uniunea Europeana" si emblema UE, relateaza Mediafax. |
![]() |
![]() |
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.