Reteaua Corect

Socant: Fosta securitate a executat 10.000 de oameni, spune Marius Oprea

Coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, istoricul Marius Oprea, a declarat astazi la Deva ca "fosta Securitate a executat peste 10.000 de oameni, care au fost ridicati de acasa si executati fara niciun proces". Acesta a precizat ca organizatia pe care o conduce a trimis procurorilor 400 de dosare impotriva celor considerati vinovati, insa la toate s-a dat rezolutia NUP.

Marius Oprea Marius Oprea
Sursa imagine: spunesitu.ro

Istoricul Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte cu tema "Poporul pierdut - in cautarea victimelor comunismului", ca institutia pe care o conduce a inaintat 400 de dosare procurorilor, cu referire la persoane pe care le considera vinovate de infaptuirea unor crime, in toate cazurile primindu-se rezolutii de neinceperea urmaririi penale, informeaza Mediafax.

"Fosta Securitate a executat peste 10.000 de oameni, care au fost ridicati de acasa si executati fara niciun proces. Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania a inaintat 400 de dosare procurorilor, insa pana acum nu avem niciun condamnat.(…) Traim intr-o Romanie a paradoxului, intr-o tara in care noi am condamnat comunismul, dar o ideologie nu poate fi adusa in fata instantei de judecata. Aici aduci probe, criminali, oameni, nu ideologii. Tocmai acest stil de abordare pe care l-am avut in timpul activitatii mele din fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului mi-a adus, intr-un fel, pieirea, pentru ca am ajuns prea departe si prea sus, cu foarte multi", a declarat istoricul Marius Oprea.
El a anuntat ca vrea sa infiinteze, din toamna acestui an, un centru special de pregatire intr-un domeniu care imbina arheologia cu medicina legala, mod de lucru practicat deja in activitatile legate de identificarea mormintelor fostelor victime ale regimului comunist. 
Centrul va functiona in localitatea hunedoreana Sarmizegetusa, unde istoricul si-a cumparat, de curand, o casa. 
"Este o activitate interdisciplinara: mergem in arhive, descoperim documente, facem istorie orala cu oamenii de pe la sate, documentam dosare intregi. Noi nu gasim doar niste schelete, noi descoperim si povestea. Vreau sa pun bazele acestei cercetari interdisciplinare si sa mut toata activitatea la Hunedoara, la Sarmizegetusa, unde am lucrat sapte ani si am si fost arestat de Securitate in anul 1988", a spus Marius Oprea.
La conferinta organizata de coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania in sala mica a Casei de Cultura "Dragan Muntean" din Deva au participat peste o suta de persoane.
In afara de discursul istoricului, au fost prezentate doua filme documentare - "Executia" si "Dealul Crucii", in care cei prezenti au putut sa vada disperarea prin care trec familiile celor executati de fosta Securitate. 
In cursul zilei de vineri, Consiliul Local Deva a decis sa-i acorde lui Marius Oprea titlul de "cetatean de onoare", proiectul fiind aprobat cu votul a opt dintre cei 14 consilieri prezenti.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.