Reteaua Corect

Seful DNA: Nu orice decizie privind taierea salariilor poate fi analizata de puterea judecatoreasca

Scris de cristina.antonescu in 30 noiembrie 2010 la 09:36, in Eveniment. 29 vizualizari Intra in discutie Taguriamr, csm, DNA, taieri salariale shortlinkhttp://crct.ro/n7US

Nu orice decizie privind reducerea salariilor intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti, sustine seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, facand referire la protestul magistratilor fata de cererea Ministerului Justitiei de cercetare a judecatorilor care au dispus anularea taierilor salariale.

Daniel Morar Daniel Morar
Sursa imagine: pna.ro

"Magistratii nu aplica legea stabilita de Legislativ ci pur si simplu o creaza, in cazul de fata stabileste daca este legala sau nu o scadere cu 25%. Eu cred ca magistratii nu trebuie sa depaseasca aceasta putere, cred ca nu orice decizie a Legislativului sau a Executivului de a reduce un salariu, de a taia un spor, intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti, si cred ca, daca prin lege se stabilesc aceste masuri, atunci este vointa politica a statului si cred ca depaseste nivelul, sfera de analiza a justitiei", a afirmat Morar.

Referitor la problema ridicata de unii magistrati, potrivit careia cererea Ministerului Justitiei adresata Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) reprezinta o imixtiune in actul de justitie, Daniel Morar a declarat ca nu este de accord cu aceasta afirmatie, avand in vedere ca nu ministerul, ci CSM este titularul actiunii disciplinare, noteaza Romania Libera.

Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor cer, intr-o sesizare adresata presedintelui CSM, cercetarea disciplinara a secretarului de stat Lidia Barac, pe care o acuza de incalcarea statutului magistratului, dupa ce a cerut cercetarea magistratilor care au luat decizii in dosare privind reducerile salariale.

Astfel, in sesizarea AMR si a Asociatiei Procurorilor inaintata pe 26 noiembrie presedintelui CSM, Florica Bejinaru, se cere cercetarea disciplinara a secretarului de stat in Ministerul Justitiei Lidia Barac, pentru incalcarea statutului magistratului, respectiv a articolului 10 alineat 1 din Legea 303/2004, care prevede ca "Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul".

"Ministerul Justitiei a cerut CSM cercetarea disciplinara a magistratilor care au dat sentinta favorabila celor sase angajati ai Primariei Voineasa, motivand ca, astfel, se vor putea preveni sentinte similare in aproximativ 84 de procese. Ceea ce face Ministerul Justitiei este inadmisibil si este o incalcare grava a Constitutiei, o ingerinta asupra justitiei a puterii executive", a declarat anterior purtatorului de cuvant al Tribunalului Valcea, Mariana Varga.

1.

Judecatorii cer demisia secretarului de stat Lidia Barac

Publicat in 28 noiembrie 2010 la 15:11

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut demisia secretarului de stat Lidia barac, dupa ce aceasta a solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii sa ii ancheteze pe magistratii valceni care au decis ca taierile salariale sunt ilegale.

2.

Secretar de stat in Ministerul Justitiei, acuzat de incalcarea statului judecatorului

Publicat in 26 noiembrie 2010 la 20:21

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) o acuza pe Lidia Barac, judecator si secretar de stat in Ministerul Justitiei, ca, prin cererea catre Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), de cercetare disciplinara a judecatorilor care au dat dreptate unor bugetari in procesele impotriva statului pe tema diminuarii salariului, a incalcat legea.

3.

Tribunalul Valcea: Taierea salariilor cu 25% incalca drepturile omului

Publicat in 11 noiembrie 2010 la 17:20

Sase functionari publici au castigat in instanta lupta cu statul roman. Tribunalul Valcea a decis ca taierile salariilor cu 25% incalca drepturile omului.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.