Reteaua Corect

Manuscrisele lui Cioran, donate Academiei Romane

Omul de afaceri George Brailoiu a anuntat, marti, la Academia Romana, ca va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei, relateaza Mediafax. Brailoiu a cumparat cu 507.500 euro fondul de manuscrise si documente ale lui Emil Cioran scos la licitatie joi, la Paris.

Emil Cioran Emil Cioran

George Brailoiu a facut aceasta declaratie, marti, in cadrul unei conferinte de presa , la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Romane, potrivit Mediafax.

Brailoiu a cumparat prin compania sa intregul fond cu 123 de manuscrise si documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitatiei organizate joi la Paris de casa Binoche si Giquello, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte - 406.000 euro, fara taxe, adica in total - 507.500 de euro.

Omul de afaceri a spus, dupa licitatie, ca va dona acest fond statului roman, urmand sa decida carei institutii romanesti anume, dupa ce se va consulta cu persoane avizate. Printre institutiile vizate, Brailoiu a mentionat Academia Romana si Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.

Fostul presedinte al Academiei, Eugen Simion, a declarat luni, pentru Mediafax, ca, indiferent care va fi institutia care va beneficia de donatie, George Brailoiu va primi o inalta distinctie din partea Academiei Romane pentru ca doneaza manuscrisele statului roman.

Printre obiectele scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numarat caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Banalitate si transfigurare", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei" -, numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.

Potrivit casei Binoche si Giquello, care a organizat licitatia de la Paris, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume in timpul licitatiei au fost: diploma de licenta (lot 169) - 17.000 de euro, un carnet de note (lotul 118) - 16.000 de euro, manuscrisul "Cartea amagirilor" - 13.000 de euro, manuscrisul "Indreptar Patimas" - 12.100 de euro, pasaportul (lotul 172) - 11.000 de euro, carnetul de student (lotul 173) - 11.000 de euro - si manuscrisul "Consideratiuni asupra problemii cunostintei la Kant" - 10.200 de euro.

 

1.

Acuzatii de “blat” in cazul licitatiei Cioran - se cere interventia Parchetului

Publicat in 11 aprilie 2011 la 15:58

Arhiva Cioran, vanduta joi la licitatie, a fost scoasa relativ recent din Romania spre a fi vanduta pe blat. Dezvaluirea apartine regizorului Sorin Iliesiu, autorul filmului “Apocalipsa dupa Cioran”, impreuna cu Gabriel Liiceanu, care sustine ca asistam la o veritabila frauda, pentru care va sesiza Parchetul General, transmite Inpolitics.ro.

2.

MAE: Daca ramasitele lui Cioran, Eliade si Brancusi ar fi repatriate, vizitatorii ar fi mai putini

Publicat in 11 aprilie 2011 la 15:02

Raspunzand interpelarii deputatului PNL Calin Potor, care a dorit sa stie daca Ministerul de Externe intentioneaza sa faca demersuri pentru repatrierea ramasitelor unor personalitati precum Emil Cioran, Constantin Brancusi sau Mircea Eliade, MAE a aratat ca o asemenea masura ar diminua numarul de turisti care ar vizita locurile lor de veci. Raspunsul MAE a fost semnat de ministrul de Externe Teodor Baconschi, transmite Mediafax.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.