Reteaua Corect

Istoricul zilei de 10 Mai, ca sarbatoare nationala a romanilor. Asculta aici Imnul Regal!

Scris de dana conerth in 10 Mai 2011 la 12:19, in Eveniment. 18 vizualizari Intra in discutie Taguri10mai, imn, nationala, regal, romani, sarbatoare shortlinkhttp://crct.ro/nfwF

Instaurata inca de la venirea pe tronul Romaniei a lui Carol I, 10 Mai a ramas in traditia romanilor ca Ziua Nationala a Romaniei moderne, pana in 1947, cand a fost impus regimul comunist.

Familia regala Familia regala
Sursa imagine: DC News

Venirea pe tronul Romaniei a unui principe strain era necesara, pe fondul instabilitatii interne, dupa abdicarea fortata a lui Cuza la 11 februarie 1866, cand unele puteri straine isi puneau intrebarea daca unirea celor doua principate mai putea fi recunoscuta. Pentru depasirea acestor momente de nesiguranta politica si urmand exemplul grecesc, romanii au propus aducerea unui principe strain. Propunerea i-a fost facuta printului de Flandra, acesta refuzand oferta. Dupa mai multe discutii, s-a hotarat aducerea in tara a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, un tanar de 27 de ani. Hotararea fiind luata, desi nu primise binecuvantarea familiei cu toata inima, Carol a plecat incognito, strabatand Austria cu teama, deoarece aceasta era intr-un conflict cu Prusia. Calatorind cu trenul, la clasa a doua, sub numele de Carol Hettingen, pana la Buzias, de unde a luat vaporul.
Pana la Bucuresti a calatorit intr-o caruta a postei, unde „opt cai erau inhamati la ea si doi vizitii, amandoi calari, ii indemnau mereu la tot mai mare goana, scotand chiote si strigate...”, cum scria Mite Kremnitz in „Regele Carol al Romaniei”. In timpul acestei calatorii si-a dat seama ca va trebui sa aduca schimbari in tara, situatia nefiind deloc roz. De pilda, prima imagine pe care si-o aminteste din Capitala, este a unei satre care trasese in spatele hotelului in care era cazat, printre porcii ”evadati” din curtea unei gospodarii din preajma. Hotelul era situat  pe... Podul Mogosoaiei, actuala Cale a Victoriei. Femeile din lumea buna nu puteau traversa strazile din centru, din cauza noroaielor, circuland doar cu trasura. Toate acestea se vor schimba sub domnia lui Carol, pana la inceputul noului secol Bucurestiul fiind numit micul Paris, iar Romania, Belgia Orientului.

Motiunea ”Independentei”, promulgata pe 10 Mai

La 10 mai 1866, Carol I intra in Bucuresti. Acest moment a reprezentat nasterea Dinastiei si inceputul unei perioade de profunde schimbari in societatea romaneasca. Romania avea inca, la acea vreme, statut de tara aflata sub suzeranitatea turca. Carol I, aflat in fata Parlamentului, jura ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor.
La 10 mai 1877, dupa ce cu o zi inainte Parlamentul Romaniei vota motiunea care declara „Independenta absoluta a Romaniei”, Carol I proclama solemn Independenta absoluta a Romaniei, fapt ce a dus la acoperirea de glorie la Plevna, Grivita si Smardan.

La 10 mai 1881 este si momentul cand are loc proclamarea Regatului Romaniei. Principele Carol  a devenit Regele Romaniei, cu numele de Carol I.

Istoricul Ion Bulei se intreba daca 10 Mai reprezenta ziua regelui si a familiei sale sau ziua tuturor romanilor. La inceput, ea avea mai accentuat prima acceptiune. „Sarbatoarea acestei zile avea si semnificatia aducerii aminte, avand mereu persoana principelui (regelui) si familia sa in centru. Familia regala, pe langa participarea la defilare, era prezenta la slujba pentru sfintirea zilei la Mitropolie, la masa festiva de la Palat, iar seara iesea in mijlocul bucurestenilor, asista la bataia cu flori de la Sosea si la spectacolul cu focuri de artificii din Cismigiu. Carol I, Ferdinand, dar si Carol II si Mihai I voiau sa fie in aceasta zi cat mai mult vazuti, sa ilustreze apropierea de popor (pentru orice suveran si, prin imitatie, pentru orice om politic in epoca moderna, imaginea publica era esentiala).
10 Mai nu era insa doar ziua regelui si a familiei sale. „Sarbatoarea regelui Carol e si sarbatoarea Romaniei! Netrebnic romanul care nu-si uita astazi de pasurile lui”, arata Pompiliu Eliade intr-o conferinta la o serbare populara in 1903, indemnand locuitorii Bucurestilor sa petreaca, sa uite de necazuri si sa traiasca laolalta cu semenii o clipa de inaltare sufleteasca.

Mai mult pe DC News

Imnul-Romaniei (1866-1948 Traiasca Regele)

Imnul Regal al Romaniei

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.