Reteaua Corect

Europarlamentarii romani cer lamuriri CE privind siguranta Centralei de la Cernavoda

Scris de dana conerth in 07 aprilie 2011 la 11:47, in Eveniment. 22 vizualizari Intra in discutie Tagurice, cernavoda, clarificari, siguranta shortlinkhttp://crct.ro/neI4

Eurodeputatii Daciana Sarbu (PSD) si Cristian Busoi (PNL) au adresat CE o interpelare pe tema centralei nucleare de la Cernavoda, solicitand clarificari privitoare la standardele de siguranta nucleara a acesteia. "In contextul problemelor din Japonia, presa romaneasca ridica diferite semne de intrebare cu privire la centrala de la Cernavoda, iar oamenii sunt, pe buna dreptate, speriati, mai ales ca autoritatile din tara nu fac efortul de a da informatii clare. Comisia Europeana trebuie sa ne ofere tuturor niste raspunsuri ferme, pentru ca teama si confuzia din prezent sa dispara", a afirmat Daciana Sarbu, potrivit Q Magazine.

CE a decis verificarea tuturor reactoarelor nucleare din UE CE a decis verificarea tuturor reactoarelor nucleare din UE

La randul sau, liberalul Cristian Busoi spune ca situatia actuala din Japonia este un avertisment ca standardele trebuie revizuite, inclusiv in Uniunea Europeana. "O monitorizare mai severa din partea forurilor europene poate fi o garantie ca statele membre controleaza situatia, din moment ce exista indoieli in privinta capacitatii unora dintre ele de a-si proteja cetatenii", a subliniat acesta.

In avizul favorabil dat de Comisie in 2010 pentru viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda, se precizeaza ca acestea vor corespunde unor standarde mai ridicate de siguranta, ceea ce ridica implicit semne de intrebare in legatura cu siguranta reactoarelor 1 si 2, functionale in prezent. Astfel, in avizul CE se precizeaza ca noile reactoare vor beneficia de imbunatatiri generale, inclusiv niveluri de siguranta mai inalte, o mai buna capacitate de reactie la accidente grave, precum si o protectie mai eficienta in caz de incendiu. Aceasta evaluare poate insemna ca reactoarele 1 si 2, aflate acum in functiune, prezinta standarde de siguranta inferioare exigentelor actuale ale CE, motiv pentru care eurodeputatii solicita un punct de vedere oficial al Comisiei pe aceasta tema, se mai arata in comunicat.

Mai mult, eurodeputatii cer lamuriri din partea CE si cu privire la verificarile standardelor de siguranta ale reactoarelor functionale in prezent. In plus, executivul comunitar a fost intrebat daca are competenta de a solicita inspectii la centralele nucleare in masura in care apar preocupari legate de siguranta acestora.

Consiliului European de primavara a decis la finalul lunii martie supunerea la teste de stres a tuturor reactoarelor nucleare din UE, urmand ca statele membre sa se angajeze sa implementeze doar "cele mai moderne tehnologii" de acum inainte, a anuntat presedintele Traian Basescu.

Mai mult pe Q Magazine.

1.

WikiLeaks vorbeste despre problemele de la Cernavoda

Publicat in 28 martie 2011 la 09:25

Centrala nucleara de la Cernavoda are probleme, reiese dintr-o telegrama a diplomatica americana din 28 ianuarie 2009, citata de Jurnalul National. Potrivit documentului, echipa de interventie a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), formata din sapte oameni, nu poate face fata unui accident, caz in care reactia Guvernului roman ar putea fi serios pusa la incercare.

2.

Cernavoda: 133 de incidente nucleare musamalizate

Publicat in 21 martie 2011 la 10:55

Autoritatile statului asigura populatia Romaniei ca Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavoda nu prezinta nici un fel de pericol. Cu toate acestea, exista voci ce glasuiesc altminteri, atat in tara cat si in strainatate. Canada, care a realizat reactoarele de tip CANDU, le-a scos sau este pe cale sa le scoata din uz, cu costuri astronomice, datorita functionarii lor cel putin necorespunzatoare. Unul dintre contestatarii vehementi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda este Valerian Comanescu, pensionar, dr. ing. in tehnica nucleara. Incepand cu 1990 si pana in prezent, acesta s-a adresat mai multor autoritati ale statului, atragand atentia asupra pericolului nuclear care ne paste, scrie agentia.org

3.

Centrala nucleara de la Cernavoda, pe lista neagra a UE

Publicat in 16 martie 2011 la 10:08

Uniunea Europeana a decis inceperea testelor la toate centralele nucleare de pe teritoriul continentului, in special la cele care se afla in zone seismice cu grad de risc ridicat. Lista UE este deschisa de centralele de la Cernavoda si Kozlodui, potrivit agentia.org

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.