Reteaua Corect

Alta ”descoperire” a unui cineast evreu: cuiele crucificarii lui Iisus

Controversatul cineast evreu cu radacini romanesti Simcha Jacobovici a anuntat ca are doua dintre cuiele cu care ar fi fost tintuit pe cruce Iisus Christos. Jacobovici a mai anuntat in urma cu patru ani, intr-un documentar realizat impreuna cu David Cameron, ca a descoperit mormantul lui Iisus Christos. Si atunci, si acum, ”descoperirile” au fost anuntate in preajma sarbatorii Invierii.

Jacobovici si cuiele descoperite de el Jacobovici si cuiele descoperite de el

Potrivit lui Jacobovici, cele doua cuie ar fi fost descoperite intr-un mormant de 2.000 de ani, adica un loc funerar mai vechi decat chiar momentul crucificarii lui Iisus Christos (anul 33). Filmul ”Cuiele Crucii” de Simcha Jacobovici – regizor nascut in 1953 la Petach Tikva in Israel din parinti originari din Romania, care au emigrat insa din Israel in Canada in 1962 - prezinta cei trei ani de cercetari efectuate de acesta, in care cineastul prezinta presupunerile sale, multe bazate pe informatii empirice, altele pe… imaginatie.

Jacobovici isi lauda ”descoperirea” ca fiind istorica, desi multi istorici deja o condamna ca fiind ”falsa” si menita doar pentru a fi folosita ca reclama pentru documentarul sau, noteaza Daily Telegraph.

De-a lungul secolelor au fost prezentate sute de relicve, printre care si cuie, care ar fi avut legatura cu crucificarea si cu Iisus. Marea majoritate a acestor ”artefacte” s-au dovedit a fi false si doar cateva au fost recunoscute ca fiind sfinte.

Jacobovici, care a starnit un scandal in urma cu patru ani cu filmul sau in care sugera ca a descoperit mormantul pierdut al lui Iisus, spune ca noua descoperire a sa difera de cea din trecut datorita contextului istoric si arheologic.

"Ceea ce aducem in fata lumii este cel mai bun argument arheologic prezentat vreodata potrivit caruia au fost gasite doua cuie de la crucificarea lui Iisus”, a spus Jacobovici.

Insa, cineastul evreu a recunoscut: ”Daca sunt sigur 100% ca sunt reale? Nu, nu sunt”.

Filmul incepe cu imagini de la un mormant din Ierusalim, descoperit in 1990, considerat ca fiind al marelui rabin Caiafa, cel care l-a predat pe Iisus romanilor. Jacobovici sugereaza ca rabinul Caiafa nu ar fi fost un om chiar atat de rau, asa cum reiese din Biblie.

In acel mormant ar fi fost descoperite cele doua cuie, unul pe pamant, celalalt in osuar. Potrivit filmului lui Jacobovici, cele doua cuie au disparut in mod misterios dupa descoperirea mormantului.

Jacobovici spune ca a reusit sa le dea de urma intr-un laborator din Tel Aviv, al unui antropolog expert in oseminte antice.

”Daca priviti intreaga poveste, istoric, textual, arheologic, toate indiciile par sa arate ca aceste doua cuie au fost folosite la crucificare”, spune Jacobovici. ”Si din moment ce Caiafa este asociat cu crucificarea lui Iisus, puse doua si doua impreuna rezulta ca acestea (n red - cuiele) par sa indice faptul ca acestea sunt”, a adaugat cineastul evreu.

Autoritatea pentru Antichitati a Israelului, cea care a supervizat sapaturile din Ierusalim, a precizat ca nu s-a dovedit deloc, fara urma de indoiala, ca mormantul in cauza ar fi al lui Caiafa. De asemenea, oficialii israelieni au subliniat ca astfel de cuie sunt descoperite adesea in morminte (crucificarea fiind o practica des folosita de romani).

"Nu exista nici o indoiala ca talentatul regizor Simcha Jacobovici a realizat un film interesant despre o descoperire arheologica, dar interpretarea prezentata nu are nici o baza arheologica sau stiintifica”, au precizat oficialii israelieni.

 

1.

VEZI aici primul portret al lui Iisus

Publicat in 03 aprilie 2011 la 13:51

Descoperire senzationala. Un portret vechi de peste 2000 de ani, atribuit cel mai probabil lui Iisus si gasit intr-o pestera din Iodania, a fost dezvaluit de un beduin. Detaliile chipului abia daca se mai disting, insa poate fi observata coroana de spini din jurul capului, relateaza Daily Mail.

Cuiele lui Jacobovici

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.