Reteaua Corect

Epistola Președintelui Toader către Vicepreședintele Timmermans

Scris de newsreporter in 13 februarie 2019 la 10:05, in Social. 355 vizualizari Intra in discutie Taguriscrisoare, tudorel toader shortlinkhttp://crct.ro/nu0X

S-a găsit scrisoarea lui Tudorel Toader către Frans Timmermans. Toader se face că protestează. Timmermans se face că nu aude, scrie Qmagazine.ro.

MINISTRUL JUSTIȚIEI RĂSPUNDE ÎN LOCUL PREMIERULUI

Ieri de dimineață am intrat în posesia unei noi opere literare din genul epistolar, creată în inconfundabilul stil pășunist al ministrului român al Justiției, onorabilul Tudorel Toader.

Dacă ceva este cu adevărat în regulă cu această scrisoare, aceasta este împrejurarea că președintele în exercițiu al Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne, Tudorel Toader, îi răspunde Prim-Vicepreședintelui Comisiei Europene pentru îmbunătățirea reglementării, relații instituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, Frans Timmermans, la o scrisoare trimisă de cel din urmă Prim-Ministrului României, Viorica Dăncilă. Într-adevăr, omologul premierulului român este Președintele Comisiei, Jean-Claude Junker, iar nu adjunctul acestuia.

Dacă lovit de o nouă criză de sciatică Junkerul a uitat uzanțele diplomatice, i le-a reamintit cel mai vertical șef al Executivului român din ultimii treizeci de ani, punându-l pe ministrul de resort să îi răspundă… oricum ca de la Președinte la Cvasi-președinte.

Scrisoarea are trei părți, fiecare corespunzând unei îngrijorări timmersmaniene. Toate pleacă de la mai multe premise greșite.

Prima ar fi aceea că la Bruxelles nu se cunoaște adevărul despre România.

A doua, că prin dări înapoi permanente se poate opri ofensiva antiromânească a Comisiei Europene.

A treia, că jumătățile de măsură promise ar adormi vigilența unui interlocutor interesat doar de capitularea necondiționată.

A patra, că asupra capului plecat nu cade sabia.

TUDOREL TOADER ESTE GRĂBIT SĂ NU FACĂ NIMIC

Nostime sunt asigurările date la fiecare capitol, potrivit cărora mahării de la Bruxelles pot sta liniștiți întrucât în realitate nu se întâmplă nimic. Nu se întâmplă nici măcar ca Guvernul să știe unde vrea să ajungă. Or, dacă nu știi unde vrei să ajungi…toate drumurile duc acolo (sic!). Inclusiv cel dorit de amicul Timmermans.

Astfel, în chestiunea abrogării protocoalelor secrete, așteptăm motivarea CCR, după care vom începe să ne consultăm cu cei interesați. Ceea ce, desigur, este o chestiune care duce lucrurile într-un viitor aflat dincolo de limitele mandatului actualelor instituții europene.

În chestiunea anulării deciziilor pronunțate de completurile de cinci judecători „nici o măsură legislativă nu a fost luată”, ceea ce, se sugerează, așa va rămâne cât timp Parlamentul și Guvernul încă mai „caută o soluție legislativă adecvată”, care, în orice caz „va lua în considerare, pe de o parte, dreptul la un proces corect, iar pe de altă parte principiul res judicata și al securității raporturilor juridice”.

Cu alte cuvinte se va revizui fără să se schimbe nimic. Căci nu putem pune două săbii – revizuirea și nerevizuirea – în aceeași teacă. Dovadă că onorabilul Cațavencu se poate naște și în Moldova, iar nu numai în Valahia lui Caragiale.

În chestiunea amendării legislației penale, o altă veste bună: „nici un pas major tangibil nu a fost făcut de autoritățile române, de la precedentul raport MCV.”

Bravos, națiune!

Parlamentul a inițiat două proiecte de lege care au făcut obiect al evaluării CCR și Comisiei de la Veneția, dar „până acum în Parlament nu s-a făcut nici un progres în legătură cu aceste acte normative.”

Iată un lucru bun! Între timp Guvernul, îngrijorat de lungimea procesului legislativ, „caută cele mai bune soluții legislative pentru a se adresa acestor aspecte”, dar nu este motiv de îngrijorare întrucât „în orice caz, pentru moment asemenea soluții sunt doar în stadiu de analiză”.

 

VICTIMELE ȘI CĂLĂII VOR PRIMI ACELEAȘI DREPTURI

Nu este limpede, pentru ce optează Guvernul, dar Toader dă asigurări spre a se liniști și mai mult spiritele.

Astfel, dacă se va ajunge la reluarea proceselor viciate care au produs hotărâri judecătorești nule absolut în baza unor legi mai vechi, de care Tudorel Toader asigură că nu este vinovat, dreptul la contestația în anulare care să redeschidă procedura va aparține nu numai victimelor, ci și Ministerului Public, în cazul persoanelor achitate.

Prin urmare, apărarea drepturilor omului include și apărarea dreptului fundamental al omului-procuror, implicat, în calitate de „partener de nădejde” al judecătorului, până peste cap în manipularea și falsificarea proceselor, precum și în promovarea justiției selective, conform protocoalelor încheiate prin intermediul SRI, de a mai încerca odată trimiterea în pușcărie a celor întâmplător scăpați.

Pentru micul profesor ieșean cu aere de savant de reputație mondială, dogmatica logicii procesuale bate logica drepturilor omului.

Pentru Comisia europeană, însă, această concesie, întrucât este prea târzie, este prea mică.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei deja a precizat că „este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate” și că „respectarea deciziilor definitive este o componentă esențială a statului de drept”.

Trecând peste detaliul că deciziile judiciare nu pot fi decât definitive, este limpede că din combinația de incompetență și rea credință care o caracterizează, Comisia nu putea scoate o altă declarație decât aceea care dă efecte unor decizii absolut nule, care insistă în menținerea unor sentințe contrare ordinii publice și care ignoră împrejurarea că în legislația tuturor statelor membre ale UE există, pe lângă căile ordinare de atac îndreptate împotriva hotărârilor nedefinitive, și căi extraordinare de atac utilizabile în situații extraordinare, precum aceea a justiției selective din România de azi.

LACRIMI DE CROCODIL LA UMBRA EȘAFODULUI MCV

În ceea ce privește a treia parte a scrisorii, ea este o lamentație asupra rapoartelor MCV.

Rapoarte care, se plânge Tudorel Toader, pe de o parte, ignoră informațiile furnizate de România, pe de altă parte, adaugă mereu noi criterii de performanță celor stabilite anterior (uneori chiar revizuindu-le, în așa fel încât ceea ce în trecut a fost apreciat ca progres, acum devine regres), și pe de a treia parte, impune remedii care nu țin seama de principiul proporționalității cu privire la intervenția instituțiilor europene în politica internă a statelor membre.

Cu alte cuvinte, Comisia își cam depășește atribuțiile în abordarea problemelor legate de statul de drept românesc.

Reacția față de această situație nu este însă cea firească și așteptată. În loc să refuze o asemenea colaborare în viitor, Tudorel Toader promite că va continua să colaboreze cu bucuria cu care a făcut-o și până acum; se înțelege, indiferent de comportamentul Comisiei, ci doar cu speranța că acesta se va ameliora de la sine.

Mai grav este însă faptul că ministrul român a ales să lăcrimeze pe două pagini, dezolat de modul în care funcționează MCV, fără a spune un cuvânt despre absența bazei legale a acestuia, începând cu 1 ianuarie 2010, așa cum au stabilit specialiștii români în domeniul dreptului european.

În acest context, este ironic faptul că în timp ce Guvernul român ezită să ducă la Curtea de Justiție a UE problema ilegalității MCV, tot felul de organizații neguvernamentale dubioase, care se exprimă în numele „statului paralel”, încearcă subterfugii juridice pentru a o face pe aceasta să proclame caracterul obligatoriu al tuturor recomandărilor formulate sub egida MCV. Iată cum, pentru un Guvern slab (și aici ne referim în special la miniștrii Toader și Meleșcanu), opoziția ajunge involuntar să facă servicii puterii oficiale.

Căci dacă se va ajunge la CJUE, înainte de a confirma că potrivit dreptului UE „recomandările” nu au putere obligatorie (chiar dacă unii ar fi tentații să spună altfel în cazul României, nu cred că își va asuma cineva riscul unui asemenea precedent), judecătorii europeni vor trebui să verifice legalitatea mecanismului care a produs recomandările. Iar acolo lucrurile s-ar putea să se încurce pentru Comisie.

Desigur dacă agentul guvernamental care va apăra interesele României nu va fi vreun apropiat al Palatului Cotroceni, așa cum se întâmplă în prezent.

NU DE EXPLICAȚII ESTE NEVOIE, CI DE ACȚIUNE

Este limpede că soluția explicării profesorale a principiilor și regulilor de drept împărtășite de întreaga lume civilizată, adoptată, cu o consecvență demnă de cauze mai bune, de ministrul Toader, nu duce nicăieri. Comisia nu are nevoie de explicații, ci de subordonare.

Explicații au fost date cu carul și nimic nu s-a schimbat. A insista să faci mereu același lucru cu convingerea că vei obține alt rezultat este una dintre definițiile prostiei.

Suntem noi oare atât de proști? Greu de crezut. Fără a-l bănui de exces de inteligență, putem spune totuși că ministrul Tudorel Toader mimează prostia așa cum mimează și reforma în justiție sau căutarea dreptății. Pentru el explicația permanentă, care de acum este limpede și pentru cel mai nătâng observator că nu aduce nimic, este acoperirea pentru inacțiunea perpetuă.

Explicațiile nu sunt pentru comisarul Timmermans. Pe dumnealui nici nu îl interesează, căci are o cu totul altă agendă decât independența justiției române.

Explicațiile sunt pentru electoratul coaliției PSD/ALDE. Inacțiunea este pentru electoratul PNL, USR, Plus, ProRomânia, PMP.

Fiecare primește astfel de la „Tudorel cel șiret” câte un bacșiș. Indiferent de câștigătorul luptei politice interne, acela îi va fi îndatorat.

Mare atenție, însă, în asemenea jocuri și cu asemenea jucători, datornicul te plătește adesea cu ani de pușcărie. Ani perfect meritați pentru un ministru din cauza piruetelor căruia lipsa reformei în justiție ține în închisori sumedenie de oameni nevinovați.

VEZI SCRISOAREA LUI TUDOREL TOADER CĂTRE FRANS TIMMERMANS pe QMAGAZINE

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.