Reteaua Corect

Șeful Romarm are la activ și o mânărie în domeniul asigurărilor

Scris de newsreporter in 01 februarie 2023 la 10:26, in Social. 294 vizualizari Intra in discutie Taguriasigurari, DNA, Gabriel Țuțu, masti, nereguli, Șeful Romarm shortlinkhttp://crct.ro/nAPd

Șeful Romarm, Gabriel Țuțu, cercetat de DNA sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme, alături de Victor Pițurcă, a fost sancționat în 2016, de ASF, pentru nereguli în domeniul asigurărilor, dezvăluie Libertatea, potrivit Ziare.com.

Potrivit sursei citate, ASF a constatat în 2016 că există „îndoieli rezonabile referitoare la capacitatea și probitatea morală a domnului Țuțu Gabriel de a-și exercita atribuțiile corespunzătoare funcției” și i-a interzis ca, vreme de cinci ani, să facă parte din conducerea unei societăți de asigurări.

Potrivit Libertatea, Țuțu, fost ofițer SRI, a făcut parte în perioada aprilie 2015 – iulie 2016, din consiliul de supraveghere al companiei Forte Asigurări Reasigurări SA, fiind vicepreședintele acestuia.

În cazul lui Țuțu, ASF a constatat că „a efectuat operaţiuni comerciale care afectează patrimonial societatea Forte Asigurări Reasigurări SA şi favorizează persoane aflate în relaţii speciale cu aceasta”.

Concret, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depistat că Țuțu a derulat contracte de consultanţă cu Forte Asigurări Reasigurări SA în calitate de beneficiar şi a iniţiat litigii utilizând informaţiile deţinute în calitate de membru în conducerea societăţii, lezând drepturile celorlalţi creditori ai societăţii (asiguraţi, beneficiari etc.)”.

În decizia ASF cu numărul 1.359 din 7 iulie 2016 s-a hotărât că Țuțu e amendat cu 50.000 de lei și are interdicție de a ocupa orice funcție care necesită aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru o perioadă de 5 ani de la comunicarea deciziei de sancţionare.

Din decembrie 2019, când era încă sub restricție în domeniul asigurărilor, Gabriel Țuțu a ajuns într-un alt domeniu: producerea și comercializarea de armament. El a fost numit director general la ROMARM, cel mai important producător şi exportator de produse militare din România, aflat în subordinea Ministerului Economiei.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

"În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menţionează procurorii anticorupţie.

DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.

Ziare.com 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.