Reteaua Corect

Șeful ANPC, ironii usturătoare pe tema grevei la CFR

Scris de newsreporter in 15 septembrie 2023 la 11:01, in Social. 345 vizualizari Intra in discutie Tagurianpc, cfr, greva, horia constantinescu, igienizare, protest shortlinkhttp://crct.ro/nBUP

Mai multe trenuri au fost blocate în Gara Buzău ca urmare a protestului organizat de angajaţii Căilor Ferate Române (CFR), situaţie în care preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a oferit recomandări călătorilor care şi-au achiziţionat bilete şi, în acelaşi timp, a atras atenţia operatorului de transport vizavi de starea de igienizare a vagoanelor, relatează Știripesurse.

Patru trenuri au fost oprite pentru două ore în Gara Buzău, călătorii fiind nevoiţi să aştepte pentru a-şi relua călătoria. Garniturile au fost oprite în urma protestului declanşat de către angajaţii CFR, nemulţumiţi de faptul că nu li s-a încheiat contractul colectiv de muncă.

"CFR-iştii sunt într-o grevă de avertisment de două ore, între 07,00 şi 09,00, greva a început conform planului. În Buzău sunt oprite trei trenuri, un rapid Bucureşti - Galaţi, un rapid Galaţi - Bucureşti şi un rapid care vine de la Bacău pentru Bucureşti Nord. Va mai fi un tren care vine de la Mărăşeşti şi se va opri în Buzău. Decizia de a declanşa greva de avertisment a fost luată pentru neîncheierea contractului colectiv de muncă. Contractul nu s-a aprobat din pricina neadoptării bugetului de venituri şi cheltuieli la companiile feroviare nici până la data de 15 septembrie, mai este puţin şi se încheie anul şi noi nu avem buget. După 5 zile, conform legii, putem declanşa greva propriu-zisă. După ora 09,00, circulaţia se va desfăşura normal", a declarat liderul de sindicat al CFR Buzău, Aurelian Manu.
O parte dintre călători au spus că nu ştiau despre protest şi nici nu au fost informaţi de angajaţii din gară.

"Am întrebat la casa de bilete, nu ştiau, mi-a spus să întreb impiegaţii. Nu ştiam de grevă, am luat ieri bilet de aici, merg la Braşov. Am luat ieri la ora 09,00 dimineaţă bilet şi nu mi-au spus nimic. Nu se poate aşa, cerem, cerem, dar să şi dăm muncă", a precizat un călător.

 

Călătorii au posibilitatea de a solicita banii înapoi pe bilete

"Recomandările ANPC ar fi să solicite operatorului economic, în cazul de faţă CFR, rambursarea tichetelor pentru a-şi putea redirecţiona banii pentru achiziţionarea unor alte variante de transport. Din păcate, astfel de situaţii intră în categoria celor neprevăzute. Este dreptul consfinţit de a se organiza astfel de proteste", a declarat pentru AGERPRES, Horia Constantinescu.

Totodată, şeful ANPC a precizat că şi-ar dori o mobilizare asemănătoare a angajaţilor în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele şi condiţiile oferite consumatorilor.

"Mie mi-ar fi plăcut ca recepţiile făcute în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele să conducă eventual la o mişcare de protest similară. Se pare că departamentul care pune pe genunchi viza cu vagoane curăţate în condiţiile în care acestea sunt într-o avansată stare de infecţie aşa cum am arătat în perioada trecută, ar trebui să dea foarte mult de gândit atât lucrătorilor, cât şi conducerii CFR pentru că acolo încă sunt semnate recepţii ce arată că vagoanele au fost igienizate, dar acestea, în cel mai fericit caz, pot fi denumite insalubre. Într-una dintre acţiuni la care am participat şi eu am identificat trei lucrători ai societăţii însărcinaţi cu curăţarea câtorva zeci de vagoane pe zi, aveau în dotare două găleţi şi trei mopuri şi două cârpe şi noi trebuia să credem că au curăţat într-o oră suprafaţa echivalentă cu 10-15 apartamente. Ştim că acest lucru este imposibil cu trei lucrători. Repet, mi-ar plăcea să văd aceeaşi mobilizare a lucrătorilor CFR, poate chiar a celor care semnează pe genunchi aceste recepţii, dându-şi seama de ceea ce lasă în circulaţie pentru semenii lor, pentru consumatori", a subliniat Horia Constantinescu.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.