Reteaua Corect

Șefa UNJR a răbufnit în direct: 'SIIJ, obiectul unei campanii de manipulare fără precedent'

Scris de newsreporter in 07 februarie 2020 la 10:18, in Social. 556 vizualizari Intra in discutie TaguriDana Girbovan, manipulare, siij, unjr shortlinkhttp://crct.ro/nvDX

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a făcut obiectul unei campanii de manipulare, a afirmat judecătoarea Dana Gîrbovan, care susține că însăși denumirea uzuală de «Secție specială» s-a făcut „propagandistic”, „pentru că prescurtarea era «SS» și ducea cu gândul la celebra formație nazistă”, relatează Știripesurse.ro.

„Această secție, care a fost denumită «Secția specială» cumva propagandistic, pentru că prescurtarea era «SS» și ducea cu gândul la celebra formație nazistă. De fapt, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a făcut obiectul unei campanii de manipulare, și îmi asum ceea ce spun, fără precedent. S-a speculat și s-a discutat foarte mult politic pe această temă, iar acest lucru a omorât orice șansă pentru o dezbatere așezată, pe argumente, să vedem de ce a fost înființată această secție, dacă s-a confirmat ulterior necesitatea existenței unor garanții suplimentare de independență a judecătorilor și procurorilor față de anchetele penale și dacă este nevoie de o îmbunătățire a acestei secții în prezent”, a afirmat Dana Gîrbovan, joi seară, în direct pe B1 TV, în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a explicat că a fost nevoie de înființarea SIIJ pentru că „În finalul lui 2017 și începutul lui 2018, când au început discuțiile pe Legile justiției existau deja foarte multe informații și în spațiul public, și noi le cunoșteam de la colegi de-ai noștri, care au fost presați prin dosare penale, a fost vorba chiar de abuzuri ale procurorilor DNA în anchetele ce priveau judecătorii, despre încălcarea secretului deliberării, despre trimiterea în judecată a unor judecători cu consecința suspendării lor din funcție pe o perioadă de un an și nouă luni, aproape doi ani, despre dosare ținute deschise pe o perioadă foarte lungă de timp. Atunci a devenit evident că este nevoie să se găsească o soluție pentru ca astfel de presiuni asupra judecătorilor, dar și asupra procurorilor să nu mai poată fi puse cu asemenea ușurință”.

„De ce este nevoie, și este important ca cetățenii să înțeleagă, de o protecție suplimentară pentru judecători. Pentru că atunci când un judecător este presat, este supus unei influențe de oriunde ar veni, de orice tip, este afectată nu numai persoana judecătorului, ci actul de justiție în sine, care afectează direct cetățeanul”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Referitor la faptul că persoanele care pledează pentru desființarea SIIJ afirmă întocmai contrariul, și anume că secția este o pârghie de presare a magistraților, Dana Gîrbovan a răspuns: „Fără să se aducă niciun argument în sprijinul acestei susțineri. Este vorba de un slogan, care a fost rostogolit de foarte multe ori, fără să fie întrebați vreodată cum argumentează acest lucru. Secția a fost creată tocmai pentru a proteja judecătorii și procurorii. A fost gândită astfel, cine poate face parte din secție? La DNA erau procurori cu minim patru ani vechime, cu grad de Judecătorie, care anchetau judecătorii cu grad de Curte de Apel și grad de Înaltă Curte, inclusiv pentru soluțiile pe care le dădeau”.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.