Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

DUPA EUROVISION SARE IN AER SI CAMPIONATUL MONDIAL?

După ce presa britanică dezvăluia anul trecut că la lucrările pentru Campionatul Mondial din Qatar au murit cca.6500 de muncitori străini din cauza exploatării inumane, britanicii revin acum cu alte informații explozive. Potrivit acestora, guvernul din Qatar a împînzit șantierele Mondialului cu informatori pentru a bloca din start orice dezvăluiri incomode despre decesele de acolo.

”Cupa Mondială lovită de un nou scandal asupra stadioanelor – Qatarul „plantează spioni printre muncitorii migranți” pentru a reprima denunțatorii” titrează The daily mail în ediția de ieri.

The Guardian a dezvăluit anul trecut cum 6.500 de migranți muriseră deja în Qatar de la acordarea organizării Cupei Mondiale, aproape dublul civililor uciși în Ucraina de la invazie. Se crede că temperaturile extreme din țară și condițiile proaste de muncă sunt cauzele deceselor. La cît o fi ajuns numărul morților pînă acum e greu de estimat, pentru că guvernul din Qatar a trecut la măsuri de blocare a informațiilor.

Nicholas McGeehan, cofondatorul organizației pentru drepturile omului FairSquare, a cerut FIFA și Qatar să instituie o schemă de compensare pentru familiile lucrătorilor migranți care au rămas neplătiți, au fost răniți sau au suferit decese inexplicabile în țară.

„Șaptezeci la sută din decesele lucrătorilor migranți sunt inexplicabile, iar în cazul lucrărilor la stadioanele pentru Cupa Mondială, rata continuă să fie de 50%”, a spus McGeehan. „Rata deceselor inexplicabile în Marea Britanie este probabil de 1%. Eșecul qatarienilor de a pune în aplicare măsuri elementare de protecție este de neiertat. Lucrătorii muncesc, în principiu, într-o saună toxică. Muncitorii au împrumutat sume obscene de bani pentru a ajunge în Qatar cu speranța de a-și scoate familiile din sărăcie, iar unii s-au întors în saci de cadavre fără ca cei dragi să afle despre cum au murit” mai scrie ziarul.

Guvernul Qatar a descris acuzațiile ca fiind „în mod evident neadevărate”„Qatar lucrează în mod proactiv cu ONG-uri, precum Amnesty și Human Rights Watch, pentru a rezolva nemulțumirile care le-au fost înaintate de lucrători”, a spus un oficial într-un comunicat.

Mai nou, conform The daily mail, muncitorii migranți de la Cupa Mondială care dezvăluie exploatarea sunt identificați de informatorii infiltrați sub acoperire în taberele lor, susțin activiștii.

Mustafa Qadri, directorul executiv al Equidem, afirmă că mii de lucrători migranți nu au fost plătiți pentru muncă, în timp ce organizatorii i-au plătit lui David Beckham 150 de milioane de lire sterline pentru a servi ca ambasador al Cupei Mondiale.

Qadri a remarcat, de asemenea, că jurnaliştilor şi activiştilor aflaţi în vizită li s-a interzis să fotografieze locuințele muncitorilor şi că există îngrijorări că migranţii vor fi trimişi acasă înainte de turneu, pentru ca sărăcia lor să nu umbrească imaginea gazdelor.

Una peste alta, dacă dezvăluirile din presa mondială privind genocidul muncitorilor din Qatar se vor accelera în perioada care urmează s-ar putea ajunge la modul serios la posibilitatea boicotării campionatului mondial, programat în decembrie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.