Dupa 11 septembrie, sute de cercetatori din domeniul agricol care se ocupau de stoparea la granita a speciilor invazive au fost solicitati de autoritati sa puna umarul la combaterea terorismului. In urma acestei masuri, sustin oamenii de stiinta, s-au pierdut miliarde de dolari, productia agricola inregistrand pierderi masive in toate domeniile. Situatia are un impact negativ si asupra consumatorilor, productia agricola scazuta conducand la o crestere semnificativa a preturilor. In plus, exista si riscul afectarii mediului, prin folosirea masiva de catre agricultori a chimicalelor destinate combaterii noilor daunatori, precum si a noilor boli care distrug plantele.
"Fie ca o stiu sau nu, toti oamenii din tara sunt afectati de aceasta situatie, fie ca este vorba de calitatea sau de costul alimentelor, de rezidurile de pesticide din mancare sau de a nu te putea bucura de o iesire din cauza insectelor care distrug copacii”, a declarat Mark Hoddle, entomolog la Universitatea din California, specializat in speciile invazive.
Desi nu este la fel de acuta ca amenintarea terorista, problema este totusi una grava si greu de tinut sub control. Multe specii invazive sunt transportate in SUA de persoane care fie nu cunosc legile fie incearca sa fenteze intentionat reglementarile privind carantina. Potrivit documentelor oficiale, in intervalul 2001-2010 frecventa inspectiilor menite sa combata acest fenomen a scazut dramatic. In aceste conditii, numarul daunatorilor care au patruns in SUA a crescut de la opt in anul 1999, la nu mai putin de 30 in 2010. Insectele au facut ravagii in cele mai productive regiuni agricole ale Statelor Unite, si in special in California si Florida, a caror clima blanda favorizeaza inmultirea lor, mai scrie ctpost.com, citand o analiza AP.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.