Reteaua Corect

După 18 ani de ură, tragedia a pus din nou reflectorul pe „oamenii noi”

Scris de newsreporter in 27 ianuarie 2023 la 10:26, in Social. 298 vizualizari Intra in discutie Taguricaini, lacul morii shortlinkhttp://crct.ro/nANI

Oribilul eveniment din zona Lacului Morii a arătat încă o dată nu doar problemele unui stat eșuat și ale unei administrații anchilozate de incompetență. A arătat și unde conduc ura, dubla măsură și ticăloșia.

În ultimii 18 ani, populismul - așa cum este el definit de majoritatea autorilor - a venit în prim-planul politicii, s-a mutat din zona marginală (PRM) în mainstream, prin ocupanții fotoliului de la Cotroceni. Temporara „aliere” cu poporul împotriva unui dușman colectiv („omul gras angajat la stat”, „pensionarul”, „cei 322”, „ciuma roșie”, „PE SE DE”) a adus beneficii electorale majore promotorilor. În paralel, a construit cel mai periculos model discursiv pentru însăși esența oricărei societăți democratice: coeziunea.

Învrăjbirea programatică a diferitelor categorii de români s-a făcut exploatând orice eveniment emoționant. Atunci când a fost convenabilă abordarea. Însă ceea ce am văzut după tragedia de săptămâna trecută, când o femeie a fost ucisă în urma atacului unei haite de câini vagabonzi, este, fără îndoială, dovada supremă a ipocriziei.

Personal, nu-i consider vinovați nici pe Nicușor Dan, nici pe Ciprian Ciucu, nici pe managerul public al Capitalei. La fel cum nici pe Cristian Popescu Piedone și nici pe Victor Ponta nu i-am considerat vinovați pentru incendiul de la Colectiv, și nici pe miniștrii Sănătății nu i-am văzut responsabili pentru incendiile din spitale. În toate cazurile, cauza a fost și rămâne una sistemică, iar pentru eliminarea ei trebuie soluții bine fundamentate, aplicate pe termen lung, sunt necesare o altă cultură administrativă, o profesionalizare a politicii și multe altele.

 

Ceea ce este însă odios este scenariul în care nenorocirea din Sectorul 6 s-ar fi produs în 2019. Mă gândesc cu groază ce manifestații, ce lanterne de telefoane ar fi năpădit centrul Bucureștiului, într-o revoltă irațională. Vă dați seama ce proteste am fi avut? Ce acuzații? Ce geci roșii prin piață, ce demisii cerute ritualic? Ce ochi bulbucați cerând pușcărie pe viață? Cum ar fi ucis acum 4 ani corupția și cum nu mai ucide ea astăzi, în ochii acelorași ființe scelerate și dezumanizate, în stare să reacționeze exclusiv la stimuli online și să înghită lozinci nemestecate?

Ei bine, dincolo de responsabilitatea proprie a celor incapabili de gândire critică, rămâne și vina unei elite conducătoare, ce a făcut din educație doar un slogan, nu și o politică publică. Rămâne vina celor mai aleși români, care au speculat convenabil tragedii dureroase pentru a înflăcăra mici mase inepte, împotriva adversarilor. Toate astea au săpat adânc la temelia democrației, atât cât mai era ea. Pentru că democrația nu înseamnă doar vot universal, ci în primul rând coeziune socială în spiritul acelorași valori. La fel cum viața parlamentară nu înseamnă dominare surdă a minorității de către majoritate, ci negociere permanentă în interesul celor reprezentați, pentru a evita chiar și războiul civil, așa cum știm din lecția englezească de la 1688.

de Bogdan Jelea

Jurnalul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.