Reteaua Corect

Dublă cenzură la Teatrul Național

O instituție de cultură, mai ales de importanța Teatrului Național din București, ar trebui să fie ultimul loc din România în care să se exercite cenzura. Și iată că nu este așa. Sub un pretext absolut ridicol, dintr-o singură lovitură, două spectacole despre care m-am pronunțat într-o avancronică, regizate de Brândușa Novac, au fost sistate. Și asta în condițiile în care o parte dintre bilete se și vânduseră. Postez mai jos memoriul adresat în acest sens domnului Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. Sunt extrem de curios cum va reacționa.

Catre Ministerul Culturii

Domnului Lucian Romașcanu-Ministrul Culturii

 

Stimate domnule Ministru,

Subsemnatul Eugen Cîrneanu, producator de spectacole de teatru, circ și music-hall din 2005, reprezentant al S.C. WOW PRODUCTION SRL,  vă aduc la cunostintă următoarele:

În data de 17.10.2022 am semnat și trimis la Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București:  MODEL-CERERE TIP DE PUNERE LA DISPOZIȚIE, OCAZIONAL, DE SPAȚII( PERSOANE JURIDICE), model cadru trimis de conducerea teatrului, pe care vi-l anexăm.

În data de 3.11.2022 am intrat în posesia contractului propus de Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București care nu a fost discutat, nu a fost agreat de ambele părți, acest contract este unul impus în forma pe care o anexăm și care poartă data de înregistrare 7781/28.10.2022. În acest contract este stipulat a se juca producțiile noastre doar pe data de 24.11.2022 deoarece nu mai era timpul fizic necesar să se poată vinde bilete pentru spectacolele din data de 17.11.2022. Acest aspect a fost stabilit de comun acord cu conducerea teatrului( deoarece a durat 3 săptămâni ca Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București să întocmească contractul )

Totodată în acest contract este stipulat la art.3, pct.3.2 faptul că suma închirierii sălii Studio care trebuie plătită teatrului este în valoare de 30.000 lei și ea se face într-o singură tranșă până la data de 24.11.2022. Dacă nu se achită integral până în ziua de 24.11.2022 (care este ziua în care reprezentațiile firmei WOW Production S.R.L. trebuie să se desfășoare la ora 17.30 și la ora 20.00 la sala Studio a Teatrului Național “I. L. Caragiale “ București) atunci contractul se reziliază conform art. 9, pct. 9.4. Acest punct este cel puțin abuziv deoarece agenția teatrului MYSTAGE TICKETING SRL ne-a pus în vedere că ne vor face plata în termen de 7 zile după încheierea evenimentelor. În concluzie din biletele vândute firma WOW Production SRL nu poate face plata catre Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București deci conducerea teatrului a prevăzut încă de la redactarea contractului posibilitatea rezilierii acestuia.

Tot în data de 28.10.2022 am venit la casa de bilete și am adus cele două afișe ale spectacolelor “Femeia te ridică, Femeia te coboară” și “Un Capricorn sub stele”  în regia, scenariul și coregrafia doamnei Brindușa Novac. Casiera a fost foarte amabilă și ne-a pus cele două afișe pe un călăreț în fața casei de bilete în foaierul teatrului. Domnul manager interimar Mircea Rusu a aflat că afișele noastre sunt expuse la casa de bilete și a dat ordin să fie retrase atât cele noastre cât și a tuturor producțiilor independente. Menționez că mai era in foaier în acea zi și afișul domnului Damian Drăghici.

Din  28.10.2022 și până astăzi 17.11.2022, la Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București se află afișele noastre care au fost văzute de domnul manager Mircea Rusu, acestea se află și în prezent în teatru.

Cunoscând prevederile la art. 5, pct. 5.2, lit i, din contractul propus de Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București, nu am folosit sigla teatrului, dar am scris pe afișe TEATRUL NAȚIONAL BUCUREȘTI pentru a indica locația unde se vor desfășura spectacolele. Menționez că spectatorii nu au cum să afle că spectacolele noastre se desfășoară la Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București decât prin indicarea acestui lucru pe afișe și prin anunțurile din cadrul emisiunilor TV, de radio și presa scrisă.

Prevederea din contract de la art 9, pct. 9.9: “ Este cu desăvârșire interzisă utilizarea denumirii T.N.B. în alte condiții decât strict pentru indicarea locației unde va avea loc evenimentul indicat la art 2 “ a fost respectată de firma noastră conform cerințelor conducerii teatrului ( vă atasez cele două afișe).

În data de 11.11.2022 la ora 11.30 am fost la Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București dorind să vorbesc cu managerul interimar Mircea Rusu sau cu Constantin Vânătoru, semnatarii contractului. Nu am găsit pe nimeni și astfel am vorbit cu secretara domnului Vânătoru, doamna Mirela Pascu de la biroul juridic al teatrului. Eu am dorit să vin luni 14.11.2022 să aduc contractul semnat, dar doamna mi-a spus să vin miercuri 16.11.2022.

La ora 12 în data de 16.11.2022 am constatat că MYSTAGE TICKETING SRL a blocat vînzarea biletelor printr-un anunț că acestea s-au epuizat. Am luat legătura cu patronul firmei care ne-a comunicat că a primit o notificare de la TNB prin care să nu mai vândă bilete. Atrăgănd atenția că notificarea este abuzivă că firma noastră nu are cunoștință despre acest fapt, la 15 minute distanță am primit  prin mail o notificare de la Director artistic TNB <tnb.art@gmail.com> prin care suntem înștiințați că contractul este reziliat de către Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București unilateral. In notificare se face vorbire despre faptul că denumirea de TNB nu este utilizată strict pentru indicarea locației de către firma noastră și că nu am primit acordul scris al conducerii teatrului pentru materialele promoționale.

De la aducerea la cunoștință a prevederilor contractului și până astăzi au trecut 2 săptămâni(3.11.2022-16.11.2022) timp în care conducerea Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București ne putea înștiința dacă am fi făcut vreo greșală și să o putem remedia dacă acesta ar fi fost reală. În schimb conducerea teatrului a recurs la tot felul de șicane:

-       La casa de bilete publicul a fost informat că spectacolele noastre vor fi în luna decembrie, altora că biletele s-au vândut în totalitate, altora că teatrul nu are bilete că este o producție particulară și să se adreseze firmei producătoare ca și cum nu există bilete la caseria din foaierul teatrului și nici la agenția MYSTAGE care vinde exclusiv biletele acestei instituții publice de cultură.

-       În data de 10 noiembrie am făcut promovarea spectacolelor la emisiunea Observatorul a televiziunii Antena 1, apoi am primit foarte multe telefoane care ne spuneau că nu pot achiziționa bilete.

În toată această perioadă am fost obstrucționați permanent să ducem la bun sfârșit colaborarea între Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București și WOW Production SRL.

În acest moment NU EXISTĂ UN CONTRACT SEMNAT de ambele părți. Cu toate acestea în notificare Teatrul Național “I. L. Caragiale “ București cere firmei noastre daune de  30.000 lei că nu am respectat contractul. În “nerespectarea” acestui contract nesemnat sunt stipulate articole care fac referire la materialele promoționale după cum am făcut vorbire mai sus.

Anexăm notificarea primită cu numărul de înregistrare 8380/16.11.2022. În notificare se face referire la faptul că teatrul dorește rezilierea contractului deoarece            “ deoarece TNB nu este utilizată strict pentru indicarea locației ci SE INDUCE ÎN MOD GREȘIT , ideea că este vorba de un spectacol al TNB, fiind încălcate astfel și prevederile art.9, pct 9.9 din contractul nr. 7781/28.10.2022  “.

Aducem din nou la cunoștință faptul că TNB nu are un contract semnat încă cu WOW Production SRL, astfel notificarea nu are obiect.

Am fost surprinși de această decizie a conducerii Teatrului Național “I. L. Caragiale “ București deoarece directorul artistic , Marius Bodochi, a colaborat cu regizorul Brîndușa Novac în 10 producții și a jucat în minim 500 de reprezentații, acesta cunoscând foarte bine  valoarea actului artistic cât și succesul economic( venituri din bilete) la toate spectacolele create de  aceasta.

Din data de 3.11.2022 până în data de 16.11.2022 am făcut promovarea producțiilor care se vor desfășura la TNB pe 24.11.2022, în emisiuni de televiziune, la radio, în presa scrisă cât și prin afișaj stradal.

În fiecare zi până pe 24 noiembrie regizorul și artiștii care fac parte din distribuțiile celor două spectacole sunt  invitați la televiziunile :

-Antena 1 la emisiunea Răzvan și Dani cât și la observator

-Prima TV la emisiunea lui Cristian Brancu

-Kanal D la emisiunea Teo Show și la știri

-Etno TV la emisiunea matinală

pentru a promova cele două avanpremiere.

In aceste condiții avem două variante:

-prima să continuăm promovarea și să susținem spectacolele pe data de 24.11.2022

-a doua să anunțăm presa despre realitatea managementului actual al TNB. Faptul că suntem obstrucționați să sustinem spectacolele și ni s-a oprit vânzarea de bilete să nu putem plati inchirierea sălii dintr-un motiv pueril că am scris pe afișe : TEATRUL NATIONAL BUCURESTI. Din nou întrebăm cum ar putea afla spectatorii unde se desfasoară spectacolele daca nu menționăm locatia?

         Valoarea și succesul unui act cultural nu o dă locația ci creatorii și interpreții producțiilor artistice.

Cum rezolvăm imaginea noastră și a TNB astfel încât să nu se provoace nicio disensiune?  În afară de cheltuieli mari financiare suportate de firma noastră ni se aduc grave prejudicii de imagine.

Ținând cont de toate acestea vă rugăm să dispuneți încheierea unui contract de parteneriat cu Teatrului Național “I. L. Caragiale “ București, lunar până la sfârșitul stagiunii 2022-2023 cu procente din încasări.  Pentru 24.11.2022 vă rugăm să aibă loc spectacolele deoarece firma noastră a avut cheltuieli mari pentru publicitate, săli de repetiție, afișaj, decoruri în aceeasi formulă de parteneriat.

 Ne dorim acest parteneriat astfel încât pe viitor să nu se mai repete aceste neplăceri și actul artistic să nu aibă de suferit.

 

Cu considerație!

S.C WOW  PRODUCTION SRL

       Eugen Cîrneanu

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.