Reteaua Corect

Dosarul „DNA vs. CNC”: Radiografia unei mistificări judiciare!

Scris de newsreporter in 29 iunie 2020 la 10:20, in Social. 650 vizualizari Intra in discutie Taguricnc, DNA, eugen serbanescu, filme shortlinkhttp://crct.ro/nwin

Modalitatea halucinantă în care doi procurori DNA și actuala conducere a Centrului Național al Cinematografiei au inventat și apoi au statuat, prin acte oficiale, un prejudiciu de peste 46 milioane lei, aruncă în aer buna credință a instituției și corectitudinea urmăririi penale, scrie România Liberă.

În 2015, DNA demara cercetări in rem într-un dosar penal apărut în urma raportului Corpului de Control al lui Victor Ponta, sesizat asupra unor ilegalități comise de protejatul partenerului de guvernare Călin Popescu Tăriceanu împreună cu ginerele lui Traian Băsescu. În cinci ani scurși de la momentul primelor acte de urmărire penală, instrumentarea dosarului a deviat inexplicabil pe un cu totul alt curs, în vizorul a doi procurori intrând sistemul finanțărilor de stat din industria cinematografică și, pe post de Acar Păun, diplomatul, publicistul și omul de cultură Eugen Șerbănescu, dar și opere cinematografice premiate pe cele mai înalte scene europene, precum filmul ”Eu când vreau să fluier, fluier”, distins cu ”Ursul de Argint” în 2010, la festivalul de Film de la Berlin.
Revoltător este faptul că, din studiul cronologic al corespondenței dintre DNA și actuala conducere a Centrului Național al Cinematografiei, rezultă certitudinea că DNA își bazează urmărirea penală pe un prejudiciu pe care cei doi procurori l-au impus arbitrar CNC-ului, spre asumare și includere în actele contabile, în condițiile în care, până în momentul achiesării directorului Anca Mitran la strategia de lucru a procurorilor, nu existau rapoarte ale Curții de Conturi sau documente interne ale CNC care să releve existența vreunei pagube produse ca urmare a derulării contractelor de creditare a filmelor româneștii 2017, anul în care DNA apreciază și impune o pagubă, ca o veritabilă instanță de judecatăLa data de 24.11.2017, procuroarea Valina Călărașu (ulterior plecată din DNA) a trimis Ministerului Culturii adresa înregistrată la MC cu nr. 6373 din 24.11.2017, din care cităm: „Având în vedere activitățile de urmărire penală desfășurate în dosarul 374/P/2015 , apreciem că Centrul Național al Cinematografiei are calitatea de persoană vătămată, urmare a infracțiunilor de abuz în serviciu și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave ce au produs instituției o pagubă la bugetul său în valoare totală de 46.785.781,14 lei. Totodată, vă aducem la cunoștință (...) că persoana vătămată care exercită acțiunea civilă în cadrul procesului penal este parte în procesul penal și se numește parte civilă. În acest sens, vă rugăm să ne precizați (...) poziția dvs. procesuală în vederea recuperării prejudiciului constatat” (sublinierile aparțin originalului).

Care să fi fost probele materiale privitoare la ”paguba” invocată în dosarul de abuz în serviciu deschis în 2015 pe tema întârzierii de predare a filmelor la CNC, doar procurorul de caz știe, însă veridicitatea acestor probe sau însăși existența lor poate fi contestată foarte ușor avându-se în vedere două aspecte revelatoare. Pe de o parte faptul că, în evidențele contabile CNC, la data de 14 .06.2013, nu figura niciun prejudiciu, ci doar creanțe, contractele de creditare fiind și azi în derulare, iar toate cheltuielile făcute de producători fiind dovedite cu acte, bonuri, facturi - toate recunoscute de DNA ca fiind corecte. Pe de altă parte, așa-zisul prejudiciu nu se regăsește în niciun raport al Curții de Conturi, din 2010 până astăzi, fapt de existența căruia aveau la cunoștință și procurorii.
Mai mult decât atât, așa cum am mai arătat, după plecarea lui Șerbănescu, pentru unul dintre filmele întârziate, căruia succesorul Kogălniceanu i-a oprit finanțarea ultimei tranșe din credit tocmai din cauză că se afla în depășire de termen, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât în favoarea producătorului, obligând CNC la livrarea întregului credit, pentru ca filmul să poată fi terminat, și afirmând că, în caz contrar, de-abia atunci s-ar fi creat un prejudiciu, întrucât produsul, nefiind terminat, și deci nefiind exploatabil, suma cheltuită până la acea vreme cu producția nu ar mai fi putut fi recuperată conform legii și prevederilor contractuale.

În 2017, DNA ”invita” CNC să se constituie ca parte civilă în vederea recuperării unui prejudiciu inventat și stabilit la valoarea de 46,785 milioane lei

Revenind la adresa DNA din noiembrie 2017, putem spune că aceasta conține o dezinformare și un vector clar de manipulare, îndreptat către conducerea Centrului Național al Cinematografiei, cel mai probabil în scopul de a obține probe inventate. DNA afirmă, negru pe alb, că există un prejudiciu la CNC, substituindu-se Curții de Conturi, inducând în eroare, dezinformând, și manipulând destinatarul. Fără a fi o instanță de judecată, care să statueze prin sentință existența vreunui prejudiciu, DNA își investește acuzarea cu aura adevărului suprem, și forțează CNC-ul, prin impresionare, să se înscrie ca parte civilă într-un proces penal față de un prejudiciu inexistent în actele contabile ale instituției.

CNC se conformează: ”Dacă-i ordin de la DNA, cu plăcere...

Strategia procurorului de caz produce efectele scontate o lună mai târziu, când directorul CNC, Anca Mitran, subscrie mistificării realității instrumentate de către DNA, anunțând, prin adresa nr. 6672 din 20.12.2017, document nesemnat de vreun director economic și lipsit de orice referat de fundamentare, că CNC se constituie parte civilă până la concurența sumei indicate de DNA de 46.785.781,14 lei.
Deși invocă art. 20 Cod de procedură penală, Anca Mitran ignoră prevederile normative care o obligă și la indicarea probelor pe care această constituire se întemeiază. Mai mult decât atât, completează adresa și cu un fragment aberant, de genul ”nu știm care e prejudiciul dar ne angajăm să ni-l asumăm pe cel pe care ni-l indică DNA-ul”. „În situația în care cuantumul sumei indicate de către instituția dvs (DNA) prin adresa din 24.11.2017 se modifică, cererea subscrisei CNC de constituire ca parte civilă în procesul penal se va modifica în consecință”, îi asigură, supusă, directoarea Mitran pe procurori, devenind, practic, complice la acțiunea DNA.
Răspunsul directoarei Mitran, coroborat cu solicitarea prin care DNA îi indică exact un prejudiciu pe care trebuie să îl pretindă, plasează gestul în zona faptelor susceptibil a fi încadrate penal la capitolul furnizare de probe false și inducere în eroare a Justiției, câtă vreme, repetăm, realitatea contabilă spunea cu totul altceva, la data corespondenței CNC neavând niciun prejudiciu evidențiat în acte.

După trei ani, DNA cere ca probă evidențele contabile în care solicitase anterior înscrierea prejudiciului scontat

Trei ani mai târziu, după nenumărate audieri de martori din care nu rezultă niciun prejudiciu și niciun act de corupție, prin adresa din 13.04.2020, noul procuror de caz transmite CNC Ordonanța din 10.04.2020, prin care cere situația la zi a rambursării creditelor, rapoartele de audit intern ale CNC perioada 2010 – 2013, hotărârile judecătorești rămase definitive cu privire la litigii dar, în primul rând, solicită „evidențe contabile care să ateste înregistrarea unui drept de creanță cu titlu de prejudiciu, în copie conformă cu originalul” pentru aproximativ 60 de filme, produse printre alții de Tudor Giurgiu, Ada Solomon, Cătălin Mitulescu, Cristian Comeagă etc, despre care DNA afirmă în actul de acuzare că sunt depozitarii unor foloase necuvenite provenite din prejudiciul inventat.
Manipulând din nou, de data asta prin omisiune, DNA nu precizează că solicitarea se referă la evidențe contabile din care să reiasă un eventual prejudiciu cauzat expres de predarea cu întârziere a filmelor în cauză, căci despre asta este vorba în dosar.

Centrul Național al Cinematografiei: ”Avem creanțe, dar nu avem prejudiciu...”

Surprinzător, având în vedere solicitudinea cu care, în 2017, răspunsese apelului de constituire ca parte civilă pe baza unui prejudiciu dictat de DNA, directoarea Anca Mitran le dă procurorilor cu așteptările în cap, Drept răspuns la Ordonanța din 10 aprilie, prin adresa nr.2004 din 23.04.2020, director Anca Mitran comunică DNA că „am solicitat Serviciului Fond cinematografic înregistrarea în contabilitate a creanțelor cu titlu de prejudiciu pentru filmele enumerate în Ordonanța DNA din 10.04.2020. Serviciul Fond Cinematografic a comunicat că aceste creanțe există în evidențele contabile, dar nu cu titlu de prejudiciu.”

În aprilie 2020, șefa CNC, Anca Mitran, atesta faptul că nu există creanțe înscrise cu titlu de prejudiciu în contabilitatea CNC.

Ceea ce nu le spune directoarea Anca Mitran procurorilor, deși ar fi avut toată legitimitatea să o facă, este faptul că nu poți transforma în prejudiciu niște creanțe normale, obișnuite, aflate în termen contractual, cu care toate filmele produse cu credit de la CNC figurează în contabilitate pe perioada prevăzută în contract începând de la primul leu încasat, până când datoria ori este achitată ori, dacă nu este rambursată, se stinge potrivit legii. În logica propusă de procurori ar însemna că toate creditele date de CNC sunt prejudicii - ceea ce evident este fals. Cum alte creanțe în contabilitatea CNC nu există, și nici stipulări referitoare la eventuale pagube cauzate de predarea cu întârziere a copiilor standard, realitatea practic desființează dosarul.

Revenire ”la ordin”, cu decizie de statuare a prejudiciului cerut de procurori

Probabil simțind, sau poate atrăgându-i-se atenția că a dat peste cap întreg eșafodajul procurorilor că răpunsul său în care atesta, negru pe alb, în aprilie 2020, că Serviciul Fond Cinematografic nu are creanțele evidențiate contabil cu titlu de prejudiciu, directoarea Anca Mitran adoptă o poziție diametral opusă două săptămâni mai târziu, emițând un document cu alură de-a dreptul abuzivă.
Fără vreun acord identificat și semnat de către Consiliul de Administrație, Mitran emite, în data de 7 mai 2020, o decizie prin care, având în vedere dosarul penal nr.374/P/2015, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu Centrul Național al Cinematografiei, și ca urmare a constituirii Centrului Național al Cinematografiei ca parte civilă prin adresa din 2017, dispune înregistrarea în evidențele contabile a creanțelor , cu titlu de prejudiciu, în sumă de 46.785.781,14 lei, constatate de organele de urmărire penală în dosarul DNA 374/P/2014.
Practic Mitran se raliază activității procurorilor de mistificare a dosarului penal, oferindu-le, statuat în acte, dar fără a fi fost constatat de vreun organism de control financiar – contabil, proba prejudiciului inventat pe care este bazată întreaga lucrare penală.
Mai mult decât atât, spirit vizionar, Anca Mitran își încheie decizia, înainte de a o trimite la DNA, anunțând și contul contabil în care va fi trecută suma, atenție, ”în momentul stabilirii persoanei/persoanelor vinovate”, antepronunțându-se oricărui organ de urmărire penală și oricărei instanțe de judecată.

 

Mai 2020 și documentul prin care directorul CNC dispunea întroducerea în contabilitate a ”pagubei” dictate de procurorii DNA.

Epilog cu sechestru pe condițiile de trai

În concluzie, deși a solicitat de la CNC evidențe contabile și a primit în schimb două documente contradictorii, unul care spune că nu există prejudiciu și altul care îl impune din pixul reprezentanților DNA, via stiloul directoarei Anca Mitran, procurorul de caz ignoră primul document, inconfortabil, și îl aceptă pe al doilea, numai bun de folosit ca așa-zisă probă, mistificând dosarul de urmărire penală. Ca urmare, deși actul de acuzare pretinde că prejudiciul s-a transformat în foloase necuvenite pentru producătorii citați, și nu pentru Eugen Șerbănescu, procurorul pune în mișcare nefondat acțiunea penală de abuz în serviciu împotriva lui Șerbănescu, cu impunerea sechestrului asigurator pe bunurile mobile și imobile și pe conturile bancare ale acestuia, prejudiciindu-i astfel sănătatea, situația profesională, situația socială și lăsându-i întreaga familie fără posibilitatea de a-și asigura traiul de zi cu zi.

Anca Mitran: ” Teoretic mie mi s-a comunicat un prejudiciu...”

Am contactat-o pe doamna Anca Mitran, șefa SNC, în dorința noastră de a lămuri resorturile ce au determinat-o să facă, practic, jocul DNA, statuând la nivelul instituției pe care o conduce un prejudiciu dictat de pixurile procurorilor. Directorul Centrului Național al Cinematografiei a considerat ca fiind normal concursul acordat DNA, confirmând și mecanismul impunerii pagubei pe care este clădit eșafodajul anchetei.
”Este legal, adică este normal, pentru că DNA este un organ de anchetă al statului. Eu nefiind în dosarul respectiv și neavând toate ordonanțele pe care le-au avut domnul Șerbănescu și celelalte două colege ale mele, nu am de unde să știu ce cercetări s-au făcut și ce probe s-au adus în dosar. Teoretic mie mi s-a comunicat un prejudiciu”, ne-a declarat inițial directorul CNC, ulterior comunicându-ne dorința de a nu intra în alte detalii având în vedere faptul că ancheta penală se află în plină desfășurare.

România Liberă

COPRODUCŢII INTERNAŢIONALE ŞI / SAU SELECŢII ŞI PREMII OBŢINUTE DE FILMELE INCRIMINATE DREPT PREJUDICIU ÎN CAZUISTICA DNA

-        53 de filme din totalul de 58 incriminate -

 

(DOSAR 374/P/2015)

 

 1. 1.     Povestea unui secol (Eva), producător ARTIS, inspirat din romanul Fiul risipitor de Radu Tudoran

Selecţii festivaluri (Artis site)

 

             2009 - selected for Academy Awards Consideration

             2010 - Cairo Intl Film Festival, 2010 (Festival of Festivals)

             2010 - Monaco Intl Film Festival, 2010 / Angel Film
              -  Award for Best Cinematographer and Angel Film Award for Best Music

             2011 - Festival International du Film d'Amour de Mons

             2011 - Romanian National Film Festival
              -  Win "Best costumes" , Viorica Petrovici; "Best make up" – Edwina Voda; "Best art direction" –

               Cristian Niculescu;
              -  Nomination for "Best Actress", Emily Hamilton and for "Best DOP" , Mihai Sarbusca;

             2011 - Gopo Awards 
    -  Win "Special Prize of MTV Romania / Best Kiss in a Romanian Film" – Amy Hayes and Vincent Regan
    -  Nomination for "Best make-up & Hair for a feature film" – Edwina Voda & Lidia Ivanov

            2012 - Festroia Setubal IFF

 

 

 

 1. 2.      Liceeeni mileniului trei, producător Artis 

Selecţii Festivaluri (site Artis) :

DetectiveFest – Moscova, Nominated “Best Film” – 2012 

 

 1. 3.     Brîncuşi din eternitate, producător Artis

 

Selecţii şi premii la festivaluri (Artis site)

2010 - Ohio Independent Pictures- finalist Best Screenplay

2010 - Gloden Brad Awards – finalist in Movie Script Contest

2010 - Moondance Film Festival – Atlantis Award for Best Feature Screenplay

2014 - Golden Globes Awards Competition

2015 - BAFTA Awards Competition

2016 – Southampton Intl Film Festival - Nominated for  "Directing", "Leading Actor", "Production Design", "Costume Design" 

 1. 4.     Strugurii speranţei, producător Artis, coproductie Germania-Turcia-Franta-Romania 

Selecţii

2012 Festivalul de la Antalya, Turcia

 

 

 

 1. 5.     Cernozaurii, producător Artis

 

Selecţii Festivaluri (site Artis) :

 Abu Dhabi Film Festival 2013

 

 1. 6.      Caii înaripaţi / Întoarcerea, producător: Dánielfilm Studio / Artis Film Romania / Illusion Film & Television,

 

Selecţii festivaluri  (site Artis):

 

                 2011 - Moscova –IFF, Nominalizare Premiul “Golden St. George”;

                 2011 - Ashkelon Jewish Eye Festival

                 2012- Chicago EU Filmfestival;

                 2012 - TIFF-Romania;

                 2012 - Lagów International Film Festival;

                 2012 Palic International Film Festival;

                 2012 Louisville –IFF

 

 

 1. 7.     Se caută o mamă/Toţi copii Domnului, producător Artis şi Veaceslav Cebotari

Selecţii Festivaluri  (site Artis) :

2013 - Londra Portobello

2013 - Bogota IFF  

2013 - Propunerea Republicii Moldova la premiul Oscar - Cel Mai Bun Film Strain

2013 - Nominatio n for “Best Human Rights Film” , from Political Film Society (USA )

2014 - Chichester IFF

 

 

 

 

 

 

 1. 8.     Afacerea Tănase, producător Libra Film

 

Premii

Astra Film Festival, Sibiu, Romania, 2013 - Special Prize for Romanian Documentary

Great Prize Award and Best Directing Award at Docuart Fest, Bucharest, Romania, 2014

Selecţii

 

FIPA, Biarritz, France 2014

 

Transilvania International Film Festival, Romanian Days, Cluj-Napoca, Romania, 2014

 

 1. 9.     Despre oameni şi melci, produs de Libra în coproducţie cu Agat Films (Franţa), cu sprijinul  Eurimages, the MEDIA Programme of the European Uninon, Romanian National Television and HBO Romania

Premii:

Valladolid International Film Festival, Valladolid, Spain, 2012 - Best Feature

28th edition of Warsaw Film Festival, Warsaw, Poland, 2012 - Special Jury Award

Chicago International Film Festival, Chicago, U.S.A., 2012 - Best Feature

Mediawaves, Komarom, Hungary, 2013 - Special Mention For The Best Director

SEE FEST-South East European Film Festival , Los Angeles, CA, U.S.A., 2013 - Bridging the borders award 2013 European Film Festival Palic - PALIĆ TOWER FOR THE BEST DIRECTOR

Sankt Petersburg Film Festival, Rusia, 2013 - Best Actor - Golden Angel

 

Selecţii:

                   28th edition of Warsaw Film Festival, Warsaw, Poland, 2012

                    FebioFest- Prague International Film Festival, 2013

                   Sofia International Film Festival, Sofia, Bulgaria, 2013

      goEast - Festival of Central and Eastern European Film, Wiesbaden, Germany, 2013

      Trophées Francophones du Cinéma, Paris, France, 2013

       Edinburgh International Film Festival 2013

      LET´S CEE Film Festival, Viena, Austria 2013

      Napoli Film Festival, Italy, 2013

 

 

                  

 

10.  Un altfel de Crăciun, producător Libra Film

Selecţii:

Festivalul International de Film Transilvania, Cluj, Romania, 2012

ANONIMUL Independent Film Festival, Sf. Gheorghe, Romania 2012

Making Waves, NY, U.S.A., 2012

24th Trieste Film Festival, Italia, 2012

Sofia International Film Festival, Sofia, Bulgaria, 2013

Cinequest Film Festival, San Jose, California USA, 2013

Next International Film Festival, Bucuresti, Romania, 2013

26th Helsinki Intl' Film Festival 2013, Finland

Milano International Film Festival, 2013, Italy

 

 

11.  Camelia, producător Libra Film

Selecţii:

Locarno International Film Festival - Pardi di Domani, 2011

 

12.  Superman, spiderman, badman, producător Libra film

Premii:

Valladolid International Film Festival, Valladolid, Spain 2011 - Best European Short - Nominated for the European Film Awards

Aspen Shortfest - Best Drama - 2012

KALIBER35 Munich International Short Film Festival, Germany, 2012 - Best Short

Manhattan Short International Film Festival, NY, U.S.A., 2012 - Best Short

European Film Awards, Malta, 2012 - Best European Short

 

Selecţii

                   Transilvania International Film Festival - TIFF, Cluj-Napoca, Romania 2011

      Festivalul de Film Independent ANONIMUL, Sf. Gheorghe, Romania 2011

                   Warsaw Film Festival, Warsaw, Poland 2011

                   Thessaloniki International Film Festival, Salonic, Greece 2011

                   Dakino International Film Festival, Bucharest, Romania 2011

                   International Short Film Festival - ŻUBROFFKA, Bialystok, Poland 2011

                   International Short Film Festival Leuven, Belgium, 2011

                   Trieste Film Festival, Trieste, Italy 2011

                   Go Short - International Short Film Festival Nijmegen, Nijmegen, the Netherlands 2011

                   Aspen Shortfest

 

 

 

 

13.   Conversaţie cu Serafim/ Undeva la Palilula, producător Libra film

Selecţii

Karlovy Vary International Film Festival, Croatia, 2012

Festivalul International de Film Transilvania, Cluj, Romania, 2012

East End Film Festival, UK, 2012

International Antalya Golden Orange Film Festival, Turkey, 2012

Valladolid International Film Festival, Spain, 2012

Black Nights Film Festival, Tallinn, Estonia, 2012

Festivalul de Film ALTER-NATIVE, Tg Mures, Romania, 2012

Making Waves, NY, U.S.A., 2012

Festivalul International de Film Wuerzburg, Germany, 2012

Festivalului International de Film Independent ANONIMUL , Sf. Gheorghe, Romania 2013

 

Premii

SEE FEST-South East European Film Festival , Los Angeles, CA, U.S.A., 2013 - Best Debut Feature Film

 

14.  Ursul, produs de Libra film, cu sprijinul MEDIA Programme of the European Union.

Premii

Nominalizare: Marele Premiul la Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons – Belgia, 2012

Cottbus International Film Festival - Best Pitch Award

 

15.  Caravana cineamtografică, producător Libra Film în coproducţie cu FilmKombinat (Germany).  Cu sprijinul Romanian Television Society, Mitteldeutsche MedienForderung (MDM), MediaEdge, Zenith Media, HBO Romania, SEE Cinema Network, Media Today, Cityplex.
 
Selecţii

Pusan International Film Festival, Korea 2009, Flash Forward section

Thessaloniki International Film Festival, Greece, 2009, Balkan Survey section

Tallinn Black Nights Film Festival, Estonia 2009

Cottbus Film Festival, Germany 2009, On the Black Sea Region section

 

Premii

Sofia International Film Festival 2010

Tiburon International Film Festival 2010

Febiofest - Prague International Film Festival 2010

Transilvania International Film Festival - TIFF, Cluj-Napoca, Romania 2010

Festivalul Producatorilor de Film Independenti (IPIFF), Mamaia, Romania, 2010

Festivalul de Film Independent ANONIMUL, Sf. Gheorghe, Romania 2010

RainDance Londra, Anglia 2010 A Libra Film Production

 

 

 

16.  Trenul foamei, producător Libra Film

Selecţii

Transilvania International Film Festival - TIFF, Cluj Napoca, Romania 2010 – “Romanian Days”

 

17.  Cenuşă şi sânge, producător Libra in coproducţie cu Alfama Films Production, Arte France, Cinema DD Productions, Hirsch, Clap Filmes (Portugal).
Cu participarea CNC France, Canal Plus, CineCinema, Radio e Televisao de Portugal (RTP
).
S-a filmat în România , Franţa şi Portugalia

 

Selecţii

Cannes IFF, France, 2009 - Out of Competition

Transilvania International Film Festival (TIFF), Cluj-Napoca, Romania, 2009

Taormina IFF, Italy, 2009

Cottbus Film Festival, Germany, 2009 - On the Black Sea Region

 

18.  Drumul păsărilor, producător Libra Film cu sprijinul  MEDIA, A programme of the European Union

Premii

2009: Best Romanian Documentary, ASTRA Film Festival, Sibiu, Romania

2010: Best Director Award, MEDIAWAVE International Film and Music Festival, Hungary

2010: Special Jury Prize, Romanian - Maghiar Film Festival (Film.Dok), Miercurea Ciuc, Romania

 

Selecţii

Trento Film Festival, Italy - EURORAMA 2010

Romanian Film Festival, London, UK 2010

Independent Producers International Film Festival, Romania, Constanta 2010

ICFF "Manaki Brothers" Republic of Macedonia, Bitola 2010

 

19.  Întâlniri încrucişate, producător Libra in coproductie cu Making Movies (Finland). Cu sprijinul Finnish Film Foundations YLE Co-Productions, Starlink Media, Spoon Media, New Line Media.
 

Selecţii

Pusan International Film Festival, Pusan, Korea, 2008

44th Chicago International Film Festival, Chicago, America, 2008

ALTERNATIVE Festival, Targu Mures, Romania, 2008

Cottbus In'tl Film Festival, Cottbus, Germany, 2008

International Film Festival of India, Goa, India, 2008

 

 

 

 

20.  Nunta lui Oli, producător Libra Film

Premii

NEXT International Short & Medium Length Film Festival, Bucharest, Romania, 2009 - Best Romanian short film

TIMISHORT Film Festival, Timisoara, Romania, 2009 - Best script

Independent Producers International Film Festival (IPIFF), Mamaia, Romania, 2009 - Best short film

Anonimul International Independent Film Festival, Sfantu Gheorghe, Romania, 2009 - Best fiction short film

Leeds International Film Festival, UK, 2009 - Best fiction short film

La Cittadella del Corto, Trevignano, Italy, 2010 - Best fiction short film

Tabor Film Festival, Croatia 2010 - Best fiction short film

 

21.  Satul atomic/Copiii Uraniului, producător Libra Film

Premii

ASTRA Film Festival - Sibiu, Romania, 2009 - Best Research Award

Transilvania International Film Festival TIFF - Cluj-Napoca, Romania 2010 - ECO TIFF


 

22.  Nunţi, muzici şi casete, produs de Hai – Hui Film

Selecţii

Astra Film Festival, Sibiu, Romania, 2009

Two Riversides IFF, Polania, 2009

East Silver Market - Jihlava IFF, Cehia, 2009

 

23.  Aglaia, de ce fierbe copilul în mămăligă, Hai –Hui, coproducţie Ungaria, Polonia, România

 

24.  Directorul de resurse umane, Hai – Hui in co-productie intre 2TeamProductions (Israel), Pallas Film (Germania), EZ Films (Franta) si Hai-Hui Entertainment (Romania) 

Filmat în Israel şi România

 

Premii

Premiul publicului, oferit de UBS, fiind participant in competitia principala a Festivalului de Film de la Locarno, cel mai important din sectiunea Piazza Grande, unde au concurat alte 16 filme.

2010 . Premiile Ophir: Best director, screenplay, sound, supporting actress                    

Best Actor-Mark Ivanir, la Haifa si Academia israeliana de film

 

 

 

25.  Un balon în formă de inimă, producător Strada Film

Premii

THE HEART OF SARAJEVO - BEST ACTRESS ADA CONDEESCU, SARAJEVO IFF 2011

THE GOLDEN GODDESS FOR BEST ACTOR GEORGE PISTEREANU, PRISHTINA IFF 2011

THE GOLDEN GODDESS FOR BEST FILM, PRISTHINA IFF 2011

 

9 PREMII GOPO 2012

 

Selecţii

“Un certain regard”, Festivalul de la Cannes

 

26.  Eu cînd vreau să fluier, fluier, producător Strada Film

Premii

MARELE PREMIU AL JURIULUI – URSUL DE ARGINT – Berlin International Film Festival, Germany 2010
ALFRED BAUER AWARD – Berlin International Film Festival, Germany 2010
NEW BLOOD AWARD –Beaune Thriller International Film Festival, France 2010
THE EUROPE AWARD - Zlin International Film Festival, Czech Republik 2010
BLUE ANGEL AWARD, best actor George Pistereanu – ART FILM International Film Festival, Slovakia 2010
BEST ROMANIAN FILM AWARD – Transilvania, TIFF, Romania, 2010
BEST ACTOR AWARD George Pistereanu - DAMASCUS IFF, Syria, 2010         

BEST ACTOR AWARD George Pistereanu - STOCKHOLM IFF, Suedia 2010    

SPECIAL PLAQUE FOR BEST MALE LEADING ROLE for George Pistereanu, CINEDAYS FESTIVAL OF EUROPEAN FILM 2010                                       

SILVER STAR AWARD FOR DIRECTOR FLORIN SERBAN - CINEDAYS FESTIVAL OF EUROPEAN FILM 2010

 

27.  Muzica în sânge, producător Strada Film

Premii

BEST FILM AWARD – UNE NUIT TROP CURTE IFF, FRANCE 2O1O
BEST FILM AWARD – NEXT IFF, ROMANIA 2010
GRAND PRIX - ASIANA ISFF - KOREA 2010
BEST EUROPEAN FILM - BREST EUROPEAN SFF - FRANCE 2010
SPECIAL AWARD - COTTBUS IFF - GERMANY 2010
BeTv AWARD – BRUSSELS IFF, BELGIUM 2010
SPECIAL MENTION OF THE JURY FOR SCORE – BRUSSELS IFF, BELGIUM 2010
BEST SCORE - LA BOCA DEL LOBO IFF - MADRID, SPAIN 2010
AUDIENCE AWARD - FESTIVAL ON WHEELS -  ANKARA, TURKEY 2010

THE GOLDEN CHAIR FOR BEST INTERNATIONAL SHORT FILM - GRIMSTAD, NORWAY 2011

SPECIAL JURY NOTE - SANKT PETERSBURG, OPEN CINEMA  IFF 2011

THE GOLDEN CONCH - BEST FICTION FILM UP TO 70', MUMBAI IFF, INDIA 2012

 

28.  În loc să mori/încearcă să nu clipeşti, prod. Strada Film

Premii

UCIN 2012 award for BEST FEMALE ROLE / short film section: DANA ROGOZ

UCIN 2012 award  for BEST CINEMATOGRAPHY / short film section: COSMIN BUMBUT

 

29.  Lupu, prod. Strada Film in coproductie cu Neue Road Production

Selecţii

Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.

 1. 30.     O femeie urmareste un barbat/ 30-40-50,  prod. Strada film şi Green Film

 Selecţii

       Festivalul  Trivia 

       Selectat la  TIFF 2012

 

31.  Căpşuni în Aprilie, prod. Starda Film

Premii

Premiul pentru regie scurtmetraj,  2016 UCIN

 

32.  Lumea în pătrăţele, prod. Strada Film

Selecţii

Secţiunea CineLink Work in Progress a festivalului de la Sarajevo

 

33.  Silent River, prod. Strada Film in coproducţie cu Film Alee Germania

Premii

Premiera la Festivalul de Film de la Berlin

Nominalizat la Oscarurile europene in 2011.

Cel mai premiat scurtmetraj romanesc al tuturor timpurilor.

2011 - Brest - Marele Premiu 
2011 - Bruxelles - Marele Premiu 
2011 - Cork - Premiul publicului 
2011 - Potsdam - Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune 
2011 - Sankt Petersburg - Premiul Sandglass 
2011 - Tampere - Premiul UIP 
2011 - Udine - Premiul publicului 
2011 - Varşovia - Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj 
2012 - Angers - Premiul publicului 
2012 - Tetouan - Premiul special al juriului 
2012 - Gopo - Premiile pentru cel mai bun scurtmetraj şi "Tânără speranţă" (Anca Miruna Lăzărescu) 
2012 - Mediawave - Marele Premiu 
2012 - Trieste - Premiul "Trieste" 

34.  Dănuţ pleacă pe vapor, prod. Domino

Premii

                  Mențiune Specială a Juriului la Sarajevo IFF 2012

 

35.  Restul e tăcere, prod. Domino

Premii

    2008 - UCIN - Premiul special al juriului, Premiul pentru decoruri, Menţiune de onoare (Ioana

Bulcă) 

                   2009  - 9 Premii Gopo

36.  Ghetoul clandestin, prod Domino

Selecţii

Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania 2011

 

37.  Vaca finlandeză, prod. Domino

Premii

Premiul “Ovidiu Bose Paştină”, oferit de Fundaţia Anonimul

 

38.  Lampa cu caciula, prod. HI-Film

Premii

Premiul Danzante, Huesca, Spania, 2007                                                                          Marele Premiu, Hamburg, Germania, 2007                                                                                 Cel mai bun scurtmetraj, San Francisco(SUA), 2007                                                                Cel mai bun scurtmetraj, Mediawave, Ungaria, 2007                                                         Premiul juriului, Aarchus Film Festival, Danemarca, 2007[1]                                               Mențiune specială, Aspen ShortsFest (SUA), 2007                                                              Premiul Gopo pentru scurtmetraj, București, 2007                                                          Marele Premiu la IndieLisboa, Lisabona, 2007                                                                                   Premiul Juriului pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional SUNDANCE, Utah, SUA, 2007                                                                                                                                       Cel mai bun scurtmetraj și premiul publicului la Festivalul Internațional Alpe Adria Cinema, Trieste, 2007                                                                                                                           Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța, 2006[2]                                                                                                                                  Cel mai bun scurtmetraj al Festivalului Filmului Est-European de la Cottbus, Germania, 2006[3]                                                                                                                                       Trofeul DaKINO pentru cel mai bun scurtmetraj, România, 2006[4]                                     Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Documentar și de Scurtmetraj de la Bilbao, Spania, 2006[5]

39.  Mar Nero, prod. Hi-Film

Premii

LOCARNO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Best actress award Ilaria Occhini

Award of Ecumenical jury

Award of young jury

GIORNATE DEL CINEMA EUROPEO VARSAVIA FILM FESTIVAL

THE TIMES BFI 52nd LONDON FILM FESTIVAL

MONTPELLIER FILM FESTIVAL

VILLERUPT FILM FESTIVAL

Award of jury

Award of young jury

MED FILM FESTIVAL

Artistic expression

NICE FILM FESTIVAL – NEW YORK

NICE FILM FESTIVAL – SAN FRANCISCO

NICE FILM FESTIVAL – MOSCA

DENVER FILM FESTIVAL

Best First work Award

PARIGI FILM FESTIVAL

MADRID FILM FESTIVAL

SANTA FE FILM FESTIVAL

PALM SPRING FILM FESTIVAL

DUBLINO FILM FESTIVAL

 

40.  Dacia, o supravieţuitoare, Prod. Hi – Film.  Coproducţie Spania - Romania

Proiectul a participat la sfârşitul lui iunie 2009, la "Sunny Side of the Doc", unul dintre cele mai mari târguri de documentar din lume.

 

 

 

 

 

41.  Principii de viaţă, prod. Hi - Film

Selecţii:

Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian – Spania, 2010                                  Festivalul Internațional de Film de la Bratislava – Slovacia, 2010                                           Festivalul Internațional de Film de la Goteborg – Suedia, 2010                                               Festivalul de Film East End din Londra – Marea Britanie, 2011                                       Festivalului de Film Românesc de la New York – SUA, 2011                                                                     

Premii:                                                                                                                              Nominalizare                                                                                                                      Premiile Gopo – România, 2012:                                                                                                                          Cel mai bun actor în rol principal (Vlad Ivanov),                                                                            Cel mai bun scenariu (Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu)                                                            Festivalului Internaţional de Film Transilvania – România, 2011
Premiul pentru Cea mai bună regie,                                                                                         Cel mai bun actor (Vlad Ivanov),                                                                                                 UCIN – România, 2011

42.  Toată lumea din familia noastră, prod. Hi – Film în coproducţie cu CIRCE FILMS și ABIS STUDIO cu THE NETHERLANDS FILM FUND și EURIMAGES, cu participarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE, TELECLUB și HBO ROMÂNIA

 

„Un film care cu siguranţă ar fi meritat să facă parte din Competiţia oficială Berlinale 2012.” “A film that should surely have been included in the Competition rather than the Forum.”  Berlinale Press

 

„Dintre personajele principale, cel interpretat de micuţa Nicolaescu este cel mai credibil și veridic, întrun debut pe marile ecrane remarcabil de spontan și natural – această fetiţă de 6 ani este una din cele mai încântătoare actriţe-copil dintr-un film european realizat în ultimii ani.” The Hollywood Reporter

 

„O capodoperă de comedie neagră și suspans, filmul Toată lumea din familia noastră în regia lui Radu Jude întrunește tot ce este mai bun din cinema-ul românesc contemporan.” “A masterwork of black comedy and suspense, director Radu Jude's Everybody In Our Family typifies the best qualities of contemporary Romanian cinema.”

Indiewire

 

43.  Cea mai fericită fată din lume, prod. Hi – Film in coproductie cu Circe Films, cu sprijinul  TVR, Media Planning Group, Hubert Bals Fund of Rotterdam Film Festival, NHK / Sundance Award, Media Programme of the European Union.

Premii

 

2009 - Berlin - Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai)
2009 - Sofia - Premiul FIPRESCI 
2009 - Lisabona - Premiul FIPRESCI 
2009 - B-EST - Premiul pentru scenariu 
2009 - Wiesbaden - Menţiune interpretare feminină (Andreea Boşneag) 
2009 - Palic - Cel mai bun film 
2010 - Gopo - Premiul "Tânără speranţă" (Andreea Boşneag) 

 

 1. 44.   Felicia înainte de toate, prod. Hi – Film in coproducţie cu FraKas Production (Belgia)
  Kinorama (Croaţia)

 

                      Premii

                     2010 - TIFF - Cel mai bun scenariu,

         Cel mai bun debut - Zilele Filmului Românesc  

         Cea mai bună interpretare feminină (Ozana Oancea) 
         2010 - UCIN - Premiul pentru interpretare feminină rol secundar (Ileana Cernat) 

                       6  Premii Gopo

 

 1. 45.   Icre negre, prod. Hi film in coproductie cu  FraKas Production (Belgia) şi
  Kinorama (Croaţia)

Premii

Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi, Constanţa şi Mamaia.

                     Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune  

 

46.  Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Hi - Film in coproducţie cu COR LEONIS FILMS & 4PROOF FILM in ass o c iation w ith MOVIE PARTNERS IN MOTION, cu sprijinul EURIMAGES, ZENITH MEDIA, VISION TEAM, SAINT AUDIO STUDIO, TELECLUB, CITYPLEX, SEE CINEMA NETWORK, HUNGARIAN CULTURAL CENTRE BUCHAREST,  CINEFONDATION, BINGER LAB, SOFIA MEETINGS, CINEMART

 

Selecţii

Festivalul international Locarno Elveţia

Competiţia oficială

 

47.   365 revelioane / O lună în Thailanda, Hi- Film

 

Selecţii şi Premii

 

2013 - Sofia - Premiul FIPRESCI 
2013 - TIFF - Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut 

2013              Selecţie la Festivalul de Film de la Venetia-  Sectiunea SIC 

 

48.  Un pas în urma serafimilor, prod Hi – Film, cu sprijinul Programul MEDIA – EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene

Selecţii

Selecționat în Talent Project Market 2013 la Berlinale Talent Campus, la CineLink Project             Market Sarajevo și Baltic Event Tallin.

 

 

49.  Apocalipsa după şoferi, prod. Hi – Film

Selecţii

Sofia IFF 2009, 

Thessaloniki Documentary IFF 2009, 

GoEast Festival / Wiesbaden, Germania, 

London International Documentary Festival 2009, 

Astra IFF 2009, 

East Silver Market, Jihlava, Republica Cehia.

 

 

50.  Aproape de cer, prod. Europolis  în coproducţie cu Germania, Arte, TVR, Eurimages şi Mittel Deutsche Medien Forderung. Finantat de catre Consiliul Europei .

 

Cu ocazia lansarii in 15 orase din Germania, publicatia KinoKinoBR considera "Aproape de Cer" un film spectaculos datorita formei sale estetice impresionante. Revista de referinta KulturSPIEGEL a comentat filmul drept "o experienta cinematografica care emotioneaza prin forta imaginilor"

 

Premii si selectii

Premio WWF al Migliorfilm nella sezione  Habitat

Festivalul  International pentru filme documentare de la Salanic

 

 

 1. 51.   Podul de flori,  produs de Europolis, coproducţie Romania - Germania

 Premii

Cinema du Réel IFF 2008 – Special Mention

Go-East FF 2008 – Best Documentary

Transilvania IFF – Best Romanian Film

Jihlava IDFF – Best Central European Documentary

GOPO Awards 2009 – Best Documentary

52.  The show must go on, producator Europolis Film, regizor Tomas Ciulei

Filmul a fost sprijinit financiar de Ministerul Educaţiei şi Culturii din Germania. Filmările au fost   realizeazate în Germania, potrivit Film New Europe. 

A fost lansat in premiera in cinematografele din Germania

 

 1. 53.    Matei copil miner, prod. Europlis in coproductie cu Europolis FilmLüthje Schneider Hörl Film, La Vie Est Belle Films Associés, Hochschule für Fernsehen und Film München 40° Filmproduktion

 

Premii

2013 - Pesaro - Marele Premiu şi Premiul publicului tânăr 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.