Reteaua Corect
Stelian Tanase

Domnul Țopescu

Scris de Stelian Tanase in 16 Mai 2018 la 11:31, in Social. 266 vizualizari Intra in discutie TaguriCristian Topescu, fotbal, sport, steaua, tvr shortlinkhttp://crct.ro/nsHE

L-am întîlnit prima dată undeva în provincie unde se afla cu Octavian Vintilă pentru un spectacol sportiv in beneficiul clubului Steaua, aureolată de victoria de la Barcelona. Din 1983 nu mai avea voie să apară la TVR dupa un comentariu făcut la un meci de fotbal cind ceruse ca fotbaliștii români să poată pleca cu contract să joace in străinătate. Asta a fost considerată propaganda ostilă. Il vedam ca pe un marginalizat, un paria. Ii intelegeam situatia, pentru că si carțile mele erau interzise.

Marile performante ale sportului românesc, atunci cind au fost, au fost mereu însotite de comentariile lui. Handbal, gimnastică. Medalii olimpice, mondiale, europene. Firește, fotbal. In 1986 la Barcelona era interzis, nu a comentat el. Era marele lui regret. Mi s-a părut atunci in provincie un tip deschis, cu umor, de o mare civilitate. S-a întreținut cu ceata de curioși care l-a înconjurat,(rămăsese foarte popular, desi nu mai apăruse de 3 ani pe micile ecrane), fără să oboseasca, fără aroganță, cu bun simț.

topescu 1L-am reintilnit in conditii schimbate după căderea regimului comunist. In anii 90. Iși reluase comentariile de mare clasă și era foarte activ în presa sportivă. Era foarte respectat în breaslă, ca unul care avusese de suferit, dar si pentru calitatea a ceea ce făcea indiferent de competiție. Trecuse si experienta dura a interdictiei vreme de 6 ani, dar rămăsese un mare meseriaș. Minuțios, cu o prezenta inconfundabilă. Ne-am regăsit ici si colo la diverse evenimente.

Dar l-am cunoscut intr-adevar in scurta perioada cit am lucrat la TVR. S-a temut probabil că o să mă debarasez de el pentru ca il mosteneam de la fosta conducere. Nici nu mi-a trecut prin cap. In ochii mei era el insuși o instituție. A fost consilier la cabinetul directorului. A fost o onoare pentru mine să lucrăm împreună. Mi-a fost de mare ajutor. Trecea des pe la mine să stăm de vorba si mereu venea cu idei judicioase. Ar fi putut trăi din gloria lui dar era conectat strins la realitate.Il preocupau tot felul de lucruri. Cunostea perfect cimpul de bătălie al sportului. Cunoștea la fel de bine labirintul jurnalismului sportiv. Deși în jur era o lume a patimilor, a conflictelor și intereselor meschine – uneori agresive – si-a păstrat tot timpul civilitatea, zîmbetul pe buze, moderația. Era și foarte realist, ușor sceptic. Sfaturile pe care mi le dădea erau pertinente și bine documentate, ca pe vremea cind făcea comentarii în direct la tv. Era de o mare bunăcredință, mereu fairplay – lucru extrem de rar. Era în toate un domn.

Aflu că nu mai este printre noi. Este o pierdere ireparabilă. Cine l-a cunoscut știe ce spun.

Dumnezeu să-l ierte!

Mi-l voi aminti mereu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.