Reteaua Corect

Divergenţe în CSM, pe desfiinţarea SIIJ

Scris de newsreporter in 19 februarie 2021 la 11:02, in Social. 391 vizualizari Intra in discutie Taguriaviz negativ, csm, divergente, motivare shortlinkhttp://crct.ro/nxpG

Judecătoarea Evelina Oprina şi Gabriela Baltag reclamă faptul că nu au fost consultate în momentul redactării motivării avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pe proiectul Ministerului Justiţiei de desfiinţare a SIIJ. Cele două judecătoare au redactat o opinie concurentă, fiind nemulţumite de argumentele invocate în motivarea făcută publică de CSM, relatează Știripesurse.

"Precizăm că avizul negativ conţinut de HCSM nr. 23/2021 cuprinde şi votul subsemnatelor, însă argumentare votului nu se regăseşte în motivarea avizului publicat în seara zilei de 11 februarie 2021 şi la a cărei redactare nu am participat, nefiind consultate în acest sens", precizează judecătoarele, în adresa transmisă preşedintelui CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, săptămâna trecută, cu 11 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Guvernul a ignorat avizul CSM şi a adoptat în ședința de joi proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că se va prezenta la ședințele Comisiilor juridice ale Parlamentului și va aduce argumente, astfel încât legea să fie aprobată.

În opinia concurentă redactată de Evelina Oprina şi Gabriela Baltag, cele două judecătoare amintesc faptul că înfiinţarea SIIJ a fost considerată pozitivă atât de CCR, cât şi de Comisia de la Veneţi. De asemenea, în opinia concurentă sunt amintite concluziile raportului Inspecţiei Judiciare, aprobat de CSM, cu privire la dosarele penale în care au fost vizaţi magistraţi. Judecătoarea enumeră numeroasele nereguli descoperite în instrumentarea acestor dosar şi conduita abuzivă a procurorilor anticorupţie.

Judecătoarea desfiinţează motivele invocate de Ministerul Justiţiei pentru desfiinţarea SIIJ, începând cu pretins nefuncţionalitate a Secţiei, separarea carierelor şi aşa-zisa "imunitate de jurisdicţie penală de facto".

Opinia concurentă semnată de judecătoarele Oprina şi Baltag poate fi citită AICI (.pdf)!

Știrpesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.