Reteaua Corect

Distrugerea barajului ucrainean: 24 de localități au fost inundate. Nivelul apei a crescut 3 metri

Evacuările în masă continuau miercuri în sudul Ucrainei după distrugerea parţială a barajului Kahovka, distrugere ce a provocat inundaţii în numeroase localităţi de-a lungul Niprului şi de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, informează AFP, conform Agerpres, citat de Știripesurse.

"Situaţia cea mai dificilă este în districtul Korabelnîi din oraşul Herson. Până acum nivelul apei a crescut la 3,5 metri, peste 1.000 de case sunt inundate" în acest oraş eliberat de ucraineni din mâinile ruşilor în noiembrie 2022, a anunţat într-un comunicat adjunctul şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Kuleba.

Evacuările vor continua miercuri şi în următoarele zile cu autobuze şi cu trenul, a spus el.

content-image

"Peste 40.000 de persoane riscă să fie în zone inundate. Autorităţile ucrainene evacuează peste 17.000 de persoane. Din nefericire, peste 25.000 de civili se află pe teritoriul aflat sub controlul rus", a anunţat marţi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.

"În acest stadiu, 24 de localităţi din Ucraina au fost inundate", a precizat ministrul ucrainean de interne Igor Klymenko.

Autorităţile instalate de ruşi în regiunile pe care aceştia le ocupă au anunţat că au început evacuarea populaţiei din trei localităţi, mobilizând circa 50 de autobuze.

Vladimir Leontiev, primarul numit de Moscova la Nova Kahovka, unde se află barajul, a anunţat că oraşul său se află sub apă şi că 900 dintre locuitorii lui au fost evacuaţi.

Reacțiile internaționale

La Geneva, OCHA, agenţia umanitară a ONU, a avertizat că distrugerea barajului ar putea să provoace un dezastru pentru mediu şi "să aibă un impact sever asupra a sute de mii de persoane de ambele părţi ale liniei frontului".

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a estimat că această distrugere a făcut "în mod cert numeroşi morţi", precizând totodată că nu are "o concluzie definitivă asupra a ceea ce s-a întâmplat".

Un torent de apă s-a revărsat prin barajul masiv de pe fluviul Nipru, care separă forţele ruse de cele ucrainene în sudul Ucrainei marţi, inundând o porţiune din zona de război şi forţând localnicii să fugă din calea apelor.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul a declarat că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

 Video pe Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.