Reteaua Corect

Dezvăluirile unui șef din Poliția Capitalei: Clanurile mafiote au oameni infiltrați în politică

Clanurile mafiote din Capitală au oameni infiltrați în politică și poliție, susține șeful Serviciului Grupuri Infracționale Violente - structură special creată în Poliția Capitalei pentru a documenta activitatea interlopilor, Andrei Marius afirmă, într-un interviu pentru Digi24, că ofițerii acestui serviciu ar fi fost presați anul trecut să renunțe la anchete, după ce le-a fost interzisă colaborarea cu procurorii DIICOT. Sincopa de anul trecut a dus la haosul prezent astăzi pe străzi, acuză comisarul-șef Andrei Marius, în prima ieșire publică în cei 20 de ani de carieră, scrie Digi24.ro.

Comisar-șef Andrei Marius, șeful Serviciului Grupuri Infracționale Violente : Întrucât am înțeles să continuăm aceste activități cu toate untitățile de parchet, din interior s-au declanșat anumite presiuni, cercetări prealabile, analize de climat organizațional, controale inopinate din partea conducerii, aspecte care au îngreunat activitatea. Mai mult decât atât, o treime din cadrul colectivului a părăsit structura căutând alte locuri de muncă. 

Reporter: S-au oprit unele anchete pentru că nu ați mai putut colabora cu DIICOT și ancheta fapte mai grave?

Comisar-șef Andrei Marius: Așa este, unele anchete au fost oprite de pe o zi pe alta.

Serviciul Grupuri Infracționale Violente - structura din Poliția Capitalei care se ocupă de documentarea și destructurarea clanurilor -  există sub această formă din 2013. Tot de atunci, la comandă este comisarul-șef Andrei Marius. Este prima oară când ofițerul de poliție apare public și spune că haosul din București a început de când structura a fost forțată să își reducă brusc activitatea.

Andrei Marius: Să ne gândim dacă în anii 2014-2015-2016 astfel de evenimente au mai fost, vă spun că NU au mai fost lucrurile astea. Au început să apară pe fondul slăbirii acestei structuri la nivel de București și odată cu, probabil, această pandemie și întoarcerea în țară a multor infractori din alte state europene.

Comandantul spune că după ce a fost întreruptă colaborarea cu DIICOT, anul trecut, oamenii lui nu ar fi avut voie să lucreze în dosare ample și să documenteze activitatea grupurilor mai mari de trei persoane, astfel că s-au oprit investigații în cazuri importante.

Andrei Marius: Nu pot să vorbesc despre acele anchete, nu știu în ce fază sunt, s-ar putea să vorbesc de anumite anchete are sunt în desfășurare și nu ar fi profesional din partea mea. Cert este că nouă ni s-a oprit delegarea în acele anchete! (...) Așa cum am menționat în toate materialele pe care le-am făcut, am încercat să arăt că aceste ingerințe și presiuni nejustificate nu fac decât să afecteze activitatea serviciului, care, până la urmă, se va vedea în stradă, prin acele conflicte stradale care pot să apară între membrii acestor grupuri.

Ofițerul spune că s-a plâns în zadar șefilor.

Andrei Marius: Pe finalul anului și în toate materialele pe care le-am făcut cu cercetarea prealabilă am informat vizavi de presiunile puse.

Reporter: Ați informat ierarhic, pe șeful Poliției Române. Ce vi s-a și răspuns?

Andrei Marius: Nu am primit un răspuns în acest sens. Am raportat de fiecare dată șefilor ierarhici și toate aceste aspecte am încercat să le rezolvăm instituționaal. 

Reporter: Nu s-a întâmplat nimic.

Andrei Marius: Nu s-a întâmplat nimic.

Șeful Serviciului Grupuri Infracționale spune că abia de anul acesta structura își desfășoară activitatea normal, după ce conducerea Poliției Capitalei a fost schimbată. Serviciul Grupuri Infracționale este cel care ar fi trebuit să prevină scandalul dintre clanuri, care s-a lăsat cu uciderea lui Emi Pian.

Andrei Marius: Nu a fost o stare conflictuală latentă anterioară, a fost o situație absolut inopinată. (...) La finalul anului trecut, la nivelul serviciului pe care îl coordonez a fost primită o informare cu privire la o anumită adresă din sectorul 6, însă nu era vorba despre adresa unde s-a întâmplat incidentul, ci o cu totul altă adresă.

Comisarul șef mai spune că e greu de ținut pasul cu interlopii, în condițiile în care din structura pe care o conduce fac parte doar 35 de oameni.

Reporter: De ce va feriți să spuneți un număr al grupărilor care acționează în Capitală?

Andrei Marius: Fiindcă nu vrem ca opinia publică să creadă că orașul în care trăim este un oraș al interlopilor sau al grupărilor infracționale.

Reporter: Așa pare, ne uităm la televizor, ne uităm la imaginile care apar, la filmările care apar pe rețelele sociale, la bătăile din fața Parlamentului, oameni tăiați cu sabia în 2020, la arme găsite... Lucrurile așa arată, că nu stăpâniți problema...

Andrei Marius: V-am explicat că toate aceste activități presupun timp.

În plus, apar și alte probleme, o recunoaște chiar șeful din Poliție: colegi de-ai lui care trădează tabăra și oferă informații infractorilor.

Andrei Marius: Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un polițist care a fost cercetat, (...) Membrii lumii interlope înțeleg să săvârșească diferite infracțiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetați sau știu că sunt cercetați încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală și de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date și informații prin intermediul unor polițiști. (...) Nu vrem ingerințe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba. (...)  Anul trecut au fost ingerințe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situații similare având în vedere inclusiv ieșirea mea publică.

Reporter: Vă e teamă, acum, după ce ați dat acest interviu, că veți fi destituit din funcție sau orice altă situație?

Andrei Marius: Nu sunt genul de om care să țin cu dinții de scaun. Îmi asum public ceea ce am spus. Îmi doresc în primul rând ca opinia publică să cunoască cine suntem. Suntem niște oameni demni, niște polițiști care și-au făcut efectiv treaba.

Video pe Digi24.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.