Reteaua Corect

Dezvăluiri incendiare: cum se șmenuiesc funcțiile în SRI. Și cum se sifoneză informațiile

Scris de newsreporter in 16 februarie 2020 la 10:57, in Politics. 481 vizualizari Intra in discutie Taguridecebal traian remes, functii, informatii, robert veress, sri shortlinkhttp://crct.ro/nvGp

Dezvăluiri fierbinți ale fostului ministrul liberal Decebal Traian Remeș apar după decesul său, survenit prematur ieri. Într-un interviu-fluviu luat acum trei ani, dar apărut doar parțial, fostul demnitar spune lucruri extrem de grave, ceea ce explică, probabil, și de ce el a apărut trunchiat în revista ”Profitul agricol” și doar în versiunea print, scrie Inpolitics.ro.

Autorul interviului, Robert Veress, a publicat ieri pe blogul său forma integrală a materialului, din care spicuim în rîndurile care urmează.

Concret, Remeș dezvăluie, între altele, cum se aranjează de la nivel înalt ploile în serviciile secrete: sprijin de la vîrful politicii în carieră contra informații de top scurse din sistem la momentul oportun.
Implicat într-un celebru scandal de corupție care a dus și la condamnarea sa, Remeș relatează modul halucinant în care a aflat că este urmărit de SRI și cum a făcut trafic de influență pe lîngă directorul serviciului.

”Au fost două surse. Una a fost cumnatul lui (Gheorghe n.n.) Ialomițeanu, viitorul ministru de Finanțe. Pe Ialomițeanu l-am avut director al Direcției Județene a Finanțelor Brașov, când am fost la Finanțe, iar pe soția lui am avut-o angajată între 2001 și 2007, la un punct de lucru din Brașov al firmei noastre de consiliere vamală. Am ajuns în Brașov cu o treabă de serviciu, iar doamna Ialomițeanu m-a întrebat dacă pot să-l ajut pe fratele ei. Am întrebat-o ce pot face pentru el, dar a evitat să-mi dea amănunte, rămânând să vină el să-mi spună direct. Omul era la SRI, în București, de doi ani de zile. M-a rugat să-i pun o vorbă bună la Costin Georgescu, ca să poată avansa. M-am întâlnit ziua următoare cu Costin, fără să-l caut. „Bă, ai un copil cu numele acesta, nu cred că-l știi…”. „Ba îl știu, bun copil!”. L-a rezolvat. Asta a fost în 98. În 2007, „copilul” pe care îl ajutasem, a venit la mine, m-a ridicat de la masă… Nu l-am recunoscut. Întâlnirea cu el fusese de cinci minute. Ducându-mă spre niște tufe de flori (erau în birou niște ghivece mari, gen butoaie), îmi spune cine este și apoi că toate telefoanele îmi sunt ascultate, cu excepția firului scurt, de ministru. Mi-a strâns mâna și-a plecat”.

În continuarea discuției cu sereistul, lucrurile devin de-a dreptul explozive, conform lui Remeș:

”Am avut îndoieli, n-am percutat. Dar, îmi desfac corespondența și găsesc două plicuri pe masă. Unul cenușiu, precum hârtia de împachetat, și un plic alb. Pe cel cenușiu era scris numai numele meu, cu litere tăiate de prin ziare. Celălalt era scris la calculator. La expeditor – nimic și nicio ștampilă. Eu șefei de cabinet îi spusesem să nu-mi dea nici un plic nedesfăcut, nici măcar pe cele pe care scrie „ministrului, personal”. Singura excepție, plicurile de la servicii, care aveau un regim special. Șefa de cabinet m-a asigurat că cele două plicuri găsite de mine nu au trecut prin mâna ei. Așa că, n-am aflat de unde veniseră. Le-am desfăcut. În plicul alb era o hârtie redactată tot la calculator; eram avertizat că sunt într-un pericol foarte mare de a fi dat ca exemplu de liberal sacrificat de către Băsescu și că această informație expeditorul o transmite urmare a faptului că a aflat-o dintr-o discuție în care se vorbea mai tare decât „trebuia”. Discuția fusese purtată de Băsescu, în biroul său, cu mai multe persoane, între care Udrea și Stolojan. În plicul cenușiu am găsit o hârtie scrisă tot cu tăieturi din ziare, prin care eram anunțat că sunt urmărit prin ascultări de telefoane și înregistrări de peste tot și că mi se va realiza o înscenare groaznică”.

Ar fi interesant de aflat dacă fratele soției ministrului Gheorghe Ialomițeanu continuă să lucreze în SRI și dacă dezvăluirile, fie ele și post-mortem, ale lui Decebal Remeș vor avea vreo urmare.
Și, la fel de interesant ar fi de aflat cine a sifonat către fostul ministru avertizările că va fi tîrît în justiție: personaje tot din SRI, ori a existat/există un întreg sistem prin care informații grele se scurg uneori către cei urmăriți, desigur contra unor avantaje consistente? 

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.