Reteaua Corect

Dezvăluiri din raportul Inspecţiei Judiciare despre protocoalele SRI-PÎCCJ

Scris de newsreporter in 14 Mai 2019 la 10:44, in Social. 354 vizualizari Intra in discutie Taguridezvaluiri, Inspectia Judiciara, piccj, protocol, raport, sri shortlinkhttp://crct.ro/nuqv

Raportul Inspecţiei Judiciare cu privire la aplicarea protocoalelor dintre SRI şi parchete este finalizat, în acest moment fiind trimis la parchetele din ţară, pentru formularea de observaţii. Ulterior, documentul va ajunge pe masa membrilor CSM. De la parchete, o parte din document s-a scurs în presă. Antena 3 a prezentat detalii grave din document, care vor genera un adevărat scandal, relatează Știripesurse.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, în raportul Inspecţiei Judiciare este relatat faptul că au existat procurori anume desemnaţi de procurorul general, în perioada 2008-2018, pentru acest domeniu al securităţii naţionale. Aceştia erau pentru avizarea cerrilor către ÎCCJ pentru mandatatele pe siguranţă naţională. Culmea, printre aceştia se afla şi un judecător. Mai exact, consiliera lui Kovesi, Dana Tiţian, cea care a fost desemnată să facă astfel de cereri la Înalta Curte şi să autorizeze mandatele de siguranţă naţională. Alţi procurori responsabili de acest domeniu au fost Horia Valentin Şelaru (ajuns între timp judecător la ÎCCJ), Marius Iacob, Codruţ Olaru, Marius Bulancea, Gabriela Scutea, Camelia Sutiman, Romulus Dan Varga.

Un alt aspect grav cuprins în raportul Inspecţiei Judiciare se referă la procurorii care refuzau colaborarea cu SRI sau respingeau sugestiile ofiţerilor în instrumentarea dosarelor. Astfel, acestor procurori li se comunica în scurt timp că trebuie să facă cerere de încetare a activităţii la DNA, după cum au mărturisit chiar procurorii.

Au existat procurori care au recunoscut în faţa inspectorilor că erau chemaţi de şefi în anumite birouri, unde erau inclusiv ofiţeri ai SRI. Printre ofiţerii menţionaţi se află şi generalul (r) Dumitru Dumbravă, autorul celebrei formule justiţia - câmp tactic. Un exemplu oferit de jurnalista Berta Popescu de la Antena 3 este rocurorul Elena Iordache, de la Parchetul General. Procurorul a relatat că au fost două situaţii în care a fost căutată de ofiţeri SRI şi a fost întrebată exact de un anume dosar care venise de la DNA şi fusese instrumentat de procurorul Ioan Amariei. Elena Iordache le-a povestit inspectorilor că ofiţerii SRI şi îi spuneau unde trebuie să facă percheziţii.

Potrivit raportului, ofiţerii SRI erau interesaţi de fiecare dată de urmărirea penală, de actele întocmite, unde trebuie să meargă şi ce trebuie să facă procurorul în dosar. Un alt dosar care era de interes pentru SRI era cel al lui Traian Băsescu. Elena Iordache a fost chemată în biroul şefei sale de la vremea respectivă, Camelia Sutiman, unde i l-a prezentat pe generalul Dumbravă de la SRI. Potrivit Antena 3, procurorul Iordache relatează că i s-a solicitat să discute cu generalul Dumbravă cu privire la o adresă pe care o trimisese SRI la solicitarea anterioară a procurorului-şef de secţie, ofiţerul fiind interesat de actele de urmărire penală administrate în dosar.

Un alt procuror important din DNA, Doru Ţuluş, le-a spus inspectorilor că ofiţerii SRI erau singurele persoane care intrau în sediul DNA fără să fie vreodată controlate. Potrivit lui Ţuluş, deşi a fost încheiat în 2009, protocolul SRI-PÎCCJ a fost implementat ca atare în cadrul DNA abia în perioada imediat după mai 2013, odată cu numirea noii echipe de conducere a DNA, iar modalitatea de lucru s-a schimbat radical.

Doru Ţuluş a mai relatat că au fost emise o serie de ordine prin care s-au stabilit că şefii de secţie nu mai pot rezoluţiona corepondenţa secretă, acest lucru putând fi făcut doar de şeful Direcţiei sau de unul dintre adjuncţii săi. În aceeaşi perioadă, procurorul Ţuluş spune că a început un proces de epurare a procurorilor cu vechime în DNA, precum şi a ofiţerilor de poliţie judiciară cu care lucraseră aceştia. Aceşti procurori erau chemaţi la interval scurt de timp după ce refuzaseră solicitări ale SRI, la cabinetul procurorului şef, unde li se comunica faptul că nu mai corespund.

Raportul Inspecţiei Judiciare conţine şi o parte cu documente clasificate.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.