Potrivit ultimului bilanț oficial (care este foarte probabil să crească), la aproape 20 de ore de la primul dintre cele trei cutremure, cu o magnitudine de 7,8, erau declarate decedate peste 4.800 de persoane, dintre care 3.381 în Turcia, potrivit agenției de stat pentru gestionarea dezastrelor (Afad) și peste 1.440 în Siria.
Desfășurarea evenimentelor de marți privind urmările cutremurelor devastatoare din Turcia, LIVETEXT pe Hotnews:
08:41Numărul deceselor din Turcia a urcat la 3.381, a anunțat agenția națională pentru dezastre AFAD, citată de Reuters.
08:19Sute de familii sunt încă blocate sub dărâmăturile clădirilor distruse în urma cutremurului, a spus marți șeful serviciului de apărare civilă al opoziției siriene.
Raed al-Saleh a declarat pentru Reuters că este nevoie de ajutor urgent din partea grupurilor internaționale pentru eforturile de salvare ale organizației cunoscute sub numele de Căștile Albe în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, unde sute de persoane au fost ucise și rănite. (AFP)
Impactul cutremurelor
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
08:16Echipa de salvatori români a ajuns în provincia Hatay, anunță DSU:
‼️Misiune sprijin Republica Turcia - ZIUA 1‼️ Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de...
Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Luni, 6 februarie 2023
Eforturile de salvare continuă contracronometru, în condiții de iarnă
Salvatorii s-au chinuit în condiții de frig, ploaie torențială și zăpadă, uneori cu mâinile goale, pentru a salva orice viață posibilă, cum a fost cazul copilei de șapte ani care a fost scoasă de sub ruine din Hatay (sud), la frontiera siriană, după mai bine de 20 de ore de teroare, cu pijamaua îmbibată de praf, notează un reporter AFP de la fața locului.
Vremea rea care persistă asupra Anatoliei complică sarcina salvatorilor și face și mai cruntă soarta supraviețuitorilor, care tremură de frig în corturi sau în jurul unor sobe improvizate.
Mai multe provincii din estul Turciei se află sub avertizare de vreme rea. În regiunile lovite de cutremur este mai frig decât de obicei
Echipe de salvatori vin din toată lumea
Primele echipe de salvatori au început deja să vină în Turcia, inclusiv cele din România. Președintele american Joe Biden i-a promis omologului său Recep Tayyip Erdogan „orice ajutor de care este nevoie". Potrivit președintelui turc, 45 de țări s-au oferit să ajute. Turcia a trimis o solicitare oficială și către NATO şi aliaţi pentru asistenţă în gestionarea consecinţelor cutremurelor devastatoare de luni.
În Siria, însă, apelul lansat de autoritățile de la Damasc a fost auzit mai ales de aliatul său rus, care a promis echipe de salvare „în următoarele ore", în timp ce, potrivit armatei, peste 300 de soldați ruși se află deja la fața locului pentru a ajuta la salvare.
ONU a răspuns și ea, dar a insistat că ajutorul va fi furnizat „tuturor sirienilor, din întreaga țară", dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului. În aceste zone controlate de rebeli și aflate la granița cu Turcia, în nord-vestul Siriei, au murit cel puțin 700 de persoane.
5.000 de clădiri prăbușite în Turcia
Profitând de haosul creat de cutremur, aproximativ 20 de luptători ai Statului Islamic au evadat dintr-o închisoare militară din Rajo, controlată de rebelii pro-turci.
Numărul victimelor de ambele părți ale frontierei a crescut constant și, având în vedere amploarea pagubelor, se așteaptă ca acesta să crească pe măsură ce căutările continuă.
Numai în Turcia, autoritățile au numărat aproape cinci mii de clădiri prăbușite. Iar scăderea drastică a temperaturii îi expune pe răniții blocați sub ruine la un risc suplimentar de hipotermie.
Organizația Mondială a Sănătății însăși a spus că se așteaptă la ce este mai rău și că se teme de „un număr de decese de opt ori mai mare decât cifrele inițiale".
„Tuturor le este frică"
Luni, nu mai puțin de 185 de replici au fost înregistrate, după primele două cutremure: unul de 7,8 în miez de noapte (ora locală 4:17), celălalt de 7,5 în mijlocul zilei, ambele cu epicentrul în sud-estul Turciei.
Autoritățile locale au creat dormitoare în săli de sport și școli sau chiar în moschei pentru a-i găzdui pe supraviețuitori. Dar, de teama unor noi cutremure, mulți locuitori au preferat să își petreacă noaptea afară, ca în Sanliurfa, în sud-estul Turciei.
„Cine nu se teme? Tuturor le este frică", a declarat Mustafa Koyuncu, în vârstă de 55 de ani, înghesuit în mașina familiei cu soția și cei cinci copii.
Cutremurul este cel mai mare din Turcia de la cel din 17 august 1999, care a provocat moartea a 17.000 de persoane, dintre care o mie la Istanbul. Șeful statului turc a decretat o perioadă de doliu național de șapte zile și a închis școlile pentru o săptămână.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.