Reteaua Corect

Detalii HALUCINANTE în scandalul de la penitenciarul Rahova

Amănunte şocante ies la iveală după arestarea a opt gardieni de la Spitalul Penitenciar Rahova pentru că ar fi torturat mai mulţi deţinuţi. Sunt practici care amintesc mai degrabă de Inchiziţie. Cei care le-ar fi căzut victime au povestit anchetatorilor că gardienii le băgau cârpe în gură şi turnau apă până când rămâneau fără aer, îi băteau cu ciocanul ori îi dădeau cu capul de pereţi până leşinau, relatează Știripesurse.ro.

Opt gardieni de la Spitalul Penitenciar Rahova au fost arestaţi pentru că ar fi torturat mai mulţi deţinuţi, iar directorul închisorii a fost demis.

Referatul prin care procurorii au obţinut arestarea celor opt gardieni este plin de amănunte şocante, rupte parcă din istoriile medievale ce amintesc mai degrabă de Inchiziţie decât de o închisoare dintr-o ţară europeană a anilor 2018, scrie DIGI24.

Persoana vătămată susţine că inculpatul (...) i-a turnat apă în gură cu scopul de a o îneca, spunând către alţi supraveghetori: "Ce mă, nu aţi mai văzut o cioară înecată?", ar fi urinat pe ea şi i-ar fi spus de mai multe ori, din ură, "Ţigane!". (Sursa: referatul procurorilor)

45 de minute ar fi fost maltratat deţinutul, fapt confirmat la audieri şi de una din îngrijitoarele Spitalului Penitenciar.

„Martora (...) a declarat că a ridicat de la uşa camerei 22 obiectele vestimentare ale persoanei vătămate afirmând că acestea erau ude şi aveau miros de urină”. (sursă: referatul procurorilor)

Chiar şi după arestarea celor opt gardieni, sindicaliştii din ANP cred lucrurile nu sunt chiar aşa cum au fost descrise de deţinuţi.

„Circumstanțele nu sunt foate clare și sunt destule semne de întrebare cu privire la ce s-ar fi întâmplat de fapt acolo. După știința noastră, este vorba doar de declarații”, a declarat liderul FSANP, Sorin Dumitrașcu, pentru DIGI24.

Nu este însă singurul episod încărcat de violenţă extremă petrecut după gratiile penitenciarelor din România.

„Există reclamaţii de intervenţie excesivă în forţă, dar în ultima vreme din ce în ce mai puţine. (...) Pentru faptul că sunt închişi şi este foarte dificil pentru ei să beneficieze de ajutor legal sau de alte mijloace de a proba ceea ce susţin, când este vorba de acuzaţii de tortură, de rele tratamente, de tratamente inumane sau degradante aduse de persoane private de libertate”, a declarat directorul APADOR-CH, Maria Andreescu, pentru DIGI24.

Un alt deţinut a rupt tăcerea şi le-a povestit anchetatorilor prin ce a trecut în Spitalul penitenciar Rahova.

„Deţinutul (...) susţine faptul că a fost agresat fizic (...) de un supraveghetor pe care îl cunoaşte sub numele de "Ciprian", acesta lovindu-l cu un ciocan din cauciuc la nivelul braţului drept, al coastelor şi apoi cu pumnii şi picioarele pe tot corpul”. (sursă: referatul procurorilor)

Într-un alt caz, o femeie ar fi fost dată cu capul de pereţi de un bărbat gardian, deşi acesta nu avea voie să intre în sectorul de detenţie pentru femei. Ea ceruse un consult.

Un alt deţinut ar fi rămas fără dinţi în gură după o corecţie primită pentru că a făcut gălăgie, iar un altul l-a acuzat pe directorul spitalului că l-a ameninţat cu moartea şi l-a ţinut legat de pat fără un motiv anume.

Investigarea acestor agresiuni a început în 2015, însă abia acum au putut anchetatorii să arate judecătorilor ororile comise după gratiile Spitalului Penitenciar Rahova. Gardienii şi-ar fi construit alibi pentru fiecare abuz.

Procurorii spun ca angajații de la spitalul penitenciar Rahova au falsificat documente medicale pentru a nu exista dovezi despre rănile pe care detinuții le-ar fi suferit în urma bătăilor adminstrate în perioada în care au fost internați.

Pe lângă cei opt arestaţi, alţi 11 gardieni sunt vizaţi de anchetă. Între ei, şi directorul spitalului-penitenciar.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.