Reteaua Corect

Demisii în lanț de la Institutul Revoluției

Scris de newsreporter in 20 martie 2023 la 10:59, in Social. 304 vizualizari Intra in discutie Taguridemisii, institutul revolutiei, irdd, Petre Roman shortlinkhttp://crct.ro/nB3b

Ies la iveală informații neștiute din interiorul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD). Se confirmă ce a declarat fostul premier al României, Petre Roman. Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 este, pur și simplu, aruncat în aer, după o serie de demisii care îl scot în afara legii.

În contextul demiterii lui Andrei Ursu din funcția de director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), fostul premier al României, Petre Roman, a declarat, într-un interviu acordat Bugetul.ro, că IRRD n-ar mai trebui să funcționeze. Motivul? IRRD ar fi avut la acel moment mai puțin de 15 membri în Colegiul Național, iar, conform Legii nr. 556/2004 privind înființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, completată prin OUG nr. 33/2019, nu ar mai fi avut dreptul să funcționeze. Ceea ce ne-a declarat fostul premier s-a confirmat în cele din urmă. După publicarea la 6 martie a interviului pe care Petre Roman ni l-a acordat, au urmat alte trei demisii din Colegiul Național al IRRD. Romeo Raicu, Dan Voinea și Nicoleta Giurcanu au demisionat de la Institutul Revoluției Române, informează sursele Bugetul.ro. Astfel, în Colegiul Național al IRRD sunt acum mai puțin de 15 membri, ceea ce înseamnă, în conformitate cu Articolul 4 alin. (2) din Legea nr. 556/2004, că Institutul Revoluției Române nu-și mai poate desfășura activitatea.

Potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, la 8 martie, Romeo Raicu și-a dat demisia din Colegiul Național al IRRD. Două zile mai târziu, la 10 martie, Dan Voinea a părăsit și el IRRD. Săptămâna trecută, Nicoleta Giurcanu și-a înaintat demisia din IRRD, începând cu data de 13 martie 2023, conform unei informări intrate în posesia Bugetul.ro.

Petre Roman, pentru Bugetul.ro„Ei sunt, la ora actuală, 13 – adică e o problemă legală

„O grupare s-a opus foarte brutal demersului științific al institutului, reușit, de altfel, prin colectivul de cercetare condus de Andrei Ursu, unde erau încă 5 cercetători de primă mână, și care a produs pentru prima dată un răspuns coerent, științific, la întrebarea „Cine a tras în noi după 22?”, adică rezistența acelei grupări a Securității. Volumul a apărut la Polirom. Nu vreau să speculez mai mult.

Au încercat să blocheze drumul mai departe și eu le-am spus spus: Nu! Adică am divorțat radical de ei. Și sunt foate bucuros că nu mai sunt acolo.

Între timp, însă, institutul, Colegiul Național, ar trebui să nu mai funcționeze, fiindcă, odată cu mine, și-au dat demisia încă 5, iar în Legea de organizare-funcționare a institutului, completată cu ordonanță de urgență, se spune că Colegiul Național al Institutului nu poate funcționa cu mai puțin de 15. Ei sunt, la ora actuală, 13 – adică e o problemă legală. Pe de altă parte, există o dezbatere politică destul de vastă, care cere desființarea institutului. Mie mi-ar părea foarte rău, dar gruparea de acolo este foarte dăunătoare, otrăvită în momentul ăsta, în raport cu ce ar trebui să facă Institutul Revoluției Române. Asta e toată povestea”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Petre Roman (Interviul poate fi citit AICI).

Ce spune Legea nr. 556/2004, modificată prin OUG nr. 33/2019:

„Articolul 4

(1) În cadrul Institutului se constituie Colegiul național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Consiliul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

(2) Colegiul național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, denumit în continuare Colegiul național, este organ deliberativ de conducere al Institutului, cu mandat permanent, care se întrunește lunar, format dintr-un număr de până la 25, dar nu mai puțin de 15 personalități reprezentative ale Revoluției Române din Decembrie 1989, recunoscute, care dețin una din calitățile prevăzute de Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

Trebuie să precizăm că l-am contactat pe secretarul general al IRRD, Vasile Cutean, după publicarea articolului „Avem documentul semnat de ministrul Muncii, Marius Budăi! Conducerea IRRD, contrazisă! Andrei Ursu nu era obligat să aibă titlul de cercetător științific de gradul al 2-lea, susține Budăi”. Vasile Cutean ne-a asigurat, „până la o eventuală discuție față în față”, că acuzațiile care i se aduc în cazul demiterii lui Andrei Ursu „nu au un suport real”.

Eugen DINU

Articol preluat de pe Bugetul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.