Reteaua Corect

Demisie cu nervi la Libertatea - Cronicarul de film Iulia Blaga pleacă de la ziar

Scris de newsreporter in 07 decembrie 2023 la 11:59, in Social. 310 vizualizari Intra in discutie Taguridemisie, iulia blaga, libertatea shortlinkhttp://crct.ro/nCjr

Iulia Blaga, cronicarul de film de la ziarul Libertatea, a anunţat într-un articol publicat joi că pleacă, după ce compania Ringier a anunţat că dă afară 20% dintre ziariştii redacţiei şi a concediat deja trei editori coordonatori, relatează Știripesurse.

"Când cineva vrea să distrugă o armată, îi elimină comandantul. Când un patronat vrea să distrugă un ziar, îi îndepărtează liderii. În peste 25 de ani de presă, nu am întâlnit decizie mai aberantă şi mai scandaloasă precum cea luată pe 6 decembrie 2023 de Ringier, care a anunţat că dă afară 20% dintre angajaţi, printre care şi pe Cătălin Tolontan, Iulia Roşu, Camelia Stan - trei editori coordonatori ai unui subiect comun: echipa de 40 de oameni care este sufletul, inima şi creierul celui mai citit cotidian din România", scrie pe site-ul libertatea.ro Iulia Blaga.

Jurnalista a continuat: "Libertatea a fost pentru mine o oază de libertate şi de corectitudine. Nu mi s-a spus ce şi când să scriu, nu mi s-a tăiat din texte. Dimpotrivă, editorii, printre care şi Iulia Roşu, concediată deja, redactorul-şef Dan Duca şi Tolontan s-au străduit să le facă mai bune şi, de fiecare dată când aveau altă sugestie pentru titlu, mă întrebau".

"Să faci jurnalism adevărat presupune nu doar să fii un jurnalist bun şi integru, ci şi să faci un sacrificiu de care cititorii nu sunt conştienţi. Înseamnă să treci tot ce înseamnă viaţa ta – tu, sănătatea ta, familia, pe planul doi", mai scrie Iulia Blaga.

CEO Ringier România, Dan Puica, a transmis miercuri redacţiei Libertatea, prin intermediul lui Dan Duca, redactor-şef, că „20% dintre jurnalişti vor fi concediaţi”. Printre cei înlăturaţi deja se numără Cătălin Tolontan, coordonator editorial, şi Iulia Roşu, redactor-şef adjunct.

Potrivit unui articol din libertatea.ro, "redacţiile Gazeta Sporturilor şi Libertatea au dus, în 28 august, la sediul Ringier de la Zürich un apel intern prin care au solicitat stoparea presiunilor împotriva independenţei jurnalistice. Au fost prezentate probe, e-mailuri şi mărturii, despre mai multe imixtiuni. Printre acestea: felul în care ni s-a solicitat să arătăm articole în avans şi să fondăm o organizaţie de lobby pentru industria de pariuri, similară cu cea pe care o publicaţie deţinută majoritar de Ringier o are în Bulgaria".

După această acţiune au urmat mai multe decizii:

La 3 octombrie a fost înlăturat redactorul-şef al GSP, Cătălin Ţepelin.

La 1 noiembrie, Gazeta Sporturilor nu mai apare la chioşcuri. Au fost concediaţi nouă oameni de la difuzarea GSP şi jurnalistul Cătălin Tolontan a fost îndepărtat de la conducerea editorială a GSP.

La 5 decembrie a fost concediat redactorul-şef adjunct al GSP, Dan Udrea.

La 6 decembrie, au fost concediaţi trei jurnalişti de la Libertatea, printre care Iulia Roşu, redactor-şef adjunct al Libertatea, şi Cătălin Tolontan, coordonator editorial la Libertatea.

Conducerea Ringier România a anunţat, miercuri, că ziarul Libertatea, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va extinde în continuare oferta digitală, executând în acelaşi timp măsuri interne de reducere a costurilor pentru a asigura un viitor sustenabil pentru companie, după ce a constatat o scădere a vânzărilor de print ale Libertatea cu 64% din 2018.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.