Reteaua Corect

Decont halucinant în justiție

O angajată pe postul de consilier juridic la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti s-a judecat cu instituţia după ce, în urma unei decizii a Curţii de Conturi, i s-a cerut să restituie 256 de lei, bani decontaţi pentru un zbor în Dubai, arată adevarul.ro, potrivit Ziare.com.

Potrivit sursei citate, în baza legii care le permite magistraților și personalului auxiliar din justiție să beneficieze de decontarea a șase transporturi în interiorul țării, o angajată a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a cerut să îi fie decontată suma de 256 de lei dintr-un bilet de avion dintr-un bilet de 800 de euro pe ruta Otopeni-Dubai-Otopeni.

Chiar dacă a călătorit în afara țării, angajata Parchetului a cerut să îi fie decontată suma de 256 de lei, susținând, printr-o menține scrisă de mână pe bilet, că a mers în Dubai prin Timișoara.

În urma unui control, Curtea de Conturi a decis că suma a fost decontată ilegal și a cerut recuperarea ei. Chiar dacă doi colegi aflați în aceeași situație au returnat banii de bună voie, consiliera juridică Florentina Apostolescu a refuzat să dea banii înapoi, fiind dată în judecată.

Tribunalul Prahova și Curtea de Apel Ploiești au decis că banii trebuie returnați.

„Practic, reclamantul i-a decontat pârâtei costul unei călătorii pe ruta Bucureşti-Timişoara, dus-întors, cu avionul, deşi Apostolescu Florentina nu a depus documente justificative constând în facturi fiscale, chitanţe fiscale sau bonuri fiscale, susceptibile a demonstra efectuarea călătoriei pe ruta indicată. În mod indubitabil, factura fiscală şi biletele de avion atestă efectuarea unei călătorii pe ruta Otopeni - Dubai şi retur, fără a putea fi considerate documente justificative în sensul art. 80 din legea nr.303/2004, actualizată, pentru decontarea unei călătorii cu avionul pe ruta Bucureşti-Timişoara şi retur. Împrejurarea că reclamantul a mai efectuat şi alte decontări de acest tip nu poate determina netemeinicia prezentului demers judiciar, tribunalul înlăturând această apărare a pârâtei, ca fiind nejustificată”, se arată în sentinţa Tribunalului Prahova, menţinută de Curtea de Apel Ploieşti.

Judecătorii au mai arătat, potrivit adevarul.ro, că legea „reglementează strict decontarea călătoriilor naţionale în funcţie de mijloc de transport ales în ţară dus-întors”.

„În mod evident, orice călătorie internaţională va avea şi o porţiune ce se va efectua pe teritoriul ţării, însă acest beneficiu nu a fost reglementat de către legiuitor. (…) Nu este de neglijat faptul că în situaţia unui zbor internaţional ar fi dificil de efectuat o astfel de operaţiune, întrucât ar trebui stabilit culoarul de zbor, respectiv punctul de ieşire din ţară al aeronavei, pentru a putea fi acordat strict decontul pentru călătoria în ţară. De altfel, textul de lege permite în forma sa aplicabilă, decontul unui zbor în situaţia în care călătoria este una internaţională, dar cu escală pe un alt aeroport din România. Or, în speţa petentei nu a fost efectuată o astfel de dovadă”, au arătat judecătorii Curţii de Apel Ploieşti.

Magistraţii care au pronunţat sentinţa finală au mai arătat că scrisul de mână de pe cererea de decont, în sensul că s-a acordat doar decontul pe ruta Bucureşti-Timişoara, „nu poate face dovada irefutabilă că acesta a fost culoarul de zbor al avionului, apelanta nedepunând la dosar vreo dovadă că avionul ar fi avut măcar escală la Timişoara, deşi sarcina probei în cererea sa de decont îi revenea”.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.