Reteaua Corect
Floriana Jucan

De ce a vândut Unifarm către acționarul său, Ministerul Sănătății, măști cu un adaos de 71%?

Scris de Floriana Jucan in 09 iulie 2020 la 10:32, in Social. 477 vizualizari Intra in discutie Tagurimasti, pret, unifarm, vandut shortlinkhttp://crct.ro/nwlx

Într-un articol publicat ieri, în exclusivitate de Q Magazine, au fost prezentate concluziile unui raport al Curții de Conturi, ca urmare a unei acțiuni de verificare derulate în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020, ce a avut drept obiectiv modul de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgență, în legătură cu achiziția unor produse și echipamente medicale destinate combaterii epidemiei de coronavirus.

Una dintre concluziile centrale se referea la faptul că UNIFARM S.A. a vândut măști către Ministerul Sănătății practicând în acest sens un adaos comercial superior, respectiv de 71% comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90%, practicat de companie la comercializarea acestor produse specifice, în perioada 15.03.2020 – 15.05.2020. În consecință, între valoare de vânzare a produselor (respectiv, de 8.475.000 lei, fără TVA) pe relația cu Ministerul Sănătății și valoarea teoretică care ar fi rezultat ca urmare a practicării adaosului comercial mediu de 12,90% a rezultat o diferență de 2.875.160 lei!

Această diferență trebuie interpretată nu numai prin prisma dimensiunii sale valorice, ci raportat și la sursa de finanțare a acestor achiziții efectuate inițial de UNIFARM S.A. Iar motivația o regăsim în nota de fundamentare și în cuprinsul OUG nr. 29 / 18.03.2020. Practic, sub necesitatea achiziției de materiale și echipamente necesare combaterii efectelor coronavirusului, Ministerul Finanțelor Publice acordă un împrumut din venituri rezultate din privatizare, în valoare de 1.150.000 mii lei și înregistrate în contul Trezoreriei Statului, către UNIFARM S.A., pe o perioadă de 6 luni.

Deci UNIFARM S.A. beneficiază de aceste sume pentru asigurarea resurselor financiare, necesare achiziției materialelor sanitare respective, pe care, ulterior, le revinde, la prețuri supraevaluate (față de condițiile existente la momentul respectiv pe piață) tot către stat, respectiv către Ministerul Sănătății (adică tocmai acționarul său).

Cum a fost utilizată de către UNIFARM S.A. diferența de preț astfel rezultată, în sumă de 2.875.160 lei și care a fost destinația acesteia ? Cumva pentru rambursarea împrumutului acordat de Ministerul Finantelor Publice, pentru a se încadra în termenul reglementat de 6 luni ? Sau pentru alimentarea și finanțarea unor noi achizitii, efectuate direct de UNIFARM S.A. ?  Și, dacă da, la prețuri reale de piață sau la prețuri supraevaluate ? Altfel spus, diferența respectivă în sumă de 2.875.160 lei este parte a unei scheme de transfer a resurselor financiare publice, pentru finanțarea ulterioară a unor achiziții supraevaluate, pentru a se evita acordarea unor credite bugetare (sau măcar de angajament) direct către UNIFARM S.A. ?

Iar, în final, întrebarea cheie este urmatoarea : ne aflăm oare în circumstanțele finanțării în suveică a unor echipamente sanitare la prețuri supraevaluate, cu scopul de a ocoli tocmai transparența privind modul de alocare, de cheltuire și de justificare a resurselor financiare publice ?

Sunt doar câteva întrebări pe care parlamentarii nu i le-au pus ieri premierului Ludovic Orban, dar sperăm să le pună procurorii DNA celor care ar trebui să dea răspunsurile.

QMagazine.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.