Reteaua Corect

De ce se teme Occidentul de conflictul dintre India și Canada

Scris de newsreporter in 22 septembrie 2023 la 07:56, in Social. 516 vizualizari Intra in discutie TaguriCanada, conflict, India, Occident, vize shortlinkhttp://crct.ro/nBWJ

Tensiunile dintre India și Canada escaladează. India a anunțat că suspendă serviciile de vize pentru cetățeni canadieni, ca urmare a tensiunilor tot mai profunde pe care le are cu guvernul canadian, după ce Justin Trudeau a acuzat autoritățile de la New Delhi că sunt implicate în asasinarea unui lider al comunității Sikh pe teritoriu canadian, relatează BBC, potrivit Ziare.com.

Furnizorul de servicii pentru vize din India, BLS, a publicat un mesaj prin care anunță că nu va mai oferi niciun serviciu cetățenilor canadieni din „motive operaționale”. „Anunț important din partea misiunii indiene – din motive operaționale, din data de 21 septembrie 2023, serviciile indiene de vize au fost suspendate până la un anunț ulterior”, a transmis BLS, joi. Ministerul de externe indian a refuzat să comenteze decizia, conform BBC.

Decizia vine la o zi după ce guvernul indian își avertiza cetățenii din Canada să „aibă cea mai mare grijă” pe fondul „activităților și sentimentelor anti-indiene și violențelor infracționale din Canada”. Scandalul a pornit după ce prim-ministrul guvernului Canadei, Justin Trudeau, a spus, luni, că agențiile de informații de la Ottawa investighează dacă „agenți ai guvernului Indiei” au fost implicați în asasinarea lui Hardeep Singh Nijjar, cetățean canadian și lider din comunitatea Sikh.

India îl declarase pe acesta „terorist” din 2020. „Orice implicare a unui guvern străin în asasinarea unui cetățean canadian pe teritoriu canadian este un act inacceptabil de încălcare a suveranității noastre”, a spus Trudeau în parlamentul de la Ottawa, luni. Guvernul indian a răspuns negând ferm și escaladând retorica la adresa celui canadian.

 

Diplomații încearcă să limiteze extinderea

 

Miniștrii și oficialii occidentali vor lucra din greu pentru a încerca să se asigure că conflictul diplomatic dintre Canada și India nu se extinde.

Ultimul lucru pe care Statele Unite și alte puteri occidentale își doresc acum este un conflict care să îndepărteze India.

Pe marea tablă geopolitică de șah, India este un jucător cheie.

Nu numai că este o putere în creștere - cea mai populată țară din lume, a cincea cea mai mare economie. Dar este văzut și de Occident ca un potențial bastion împotriva Chinei.

Acest lucru a fost evident la recenta reuniune a G20 din India, când aliații occidentali ai Ucrainei au convenit asupra unui comunicat final în care numele Rusiei să fie trecut în paragraful privind condamnarea invaziei Ucrainei.

Ei au ales să-și protejeze relația cu India evitând o dispută cu privire la declarație, o alegere care i-a înfuriat pe unii la Kiev.

Cealaltă teamă în rândul diplomaților occidentali va fi riscul ca țările să înceapă să se împartă în disputa Canada-India.

Tensiunile dintre cele două națiuni s-au adâncit considerabil în această săptămână, când premierul Justin Trudeau a acuzat India că se află în spatele asasinării unui activist sikh în vestul Canadei în iunie.

În ultimele luni, India a încercat să se prezinte drept lider al țărilor în curs de dezvoltare - uneori numite Sudul Global. Multe dintre aceste țări au refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia.

SUA și unele țări europene au făcut eforturi diplomatice reale pentru a câștiga aceste țări, spunându-le că războiul contează pentru ei și pentru economia lor.

Diplomații nu vor dori ca această dispută să deranjeze acele eforturi, dacă este cumva transformată într-o bătălie Nord-Sud între două țări din Commonwealth, o confruntare între o putere transatlantică și o națiune în curs de dezvoltare.

Ministerul de Externe al Canadei a declarat că Trudeau a ridicat problema cu președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

 

Deocamdată aliații Canadei rămân loiali, dar precauți.

 

Casa Albă a declarat că SUA este „profund îngrijorată” de acuzațiile de crimă, spunând că este „esențial ca ancheta Canadei să continue și ca autorii să fie aduși în fața justiției”.

Pentru țări precum Marea Britanie și Australia, care ambele au comunități mari de sikh, există întotdeauna potențialul ca un conflict diplomatic ca acesta să aibă consecințe politice interne.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie va „asculta foarte, foarte atent preocupările grave care au fost ridicate de Canada”.

El a declarat pentru BBC că a vorbit luni cu ministrul canadian de externe Mélanie Joly despre acuzații, iar Marea Britanie a luat „foarte în serios lucrurile pe care le spune Canada”.

El a refuzat să spună dacă Marea Britanie va suspenda discuțiile comerciale cu India - dar a spus că Marea Britanie va aștepta până când investigația canadiană va fi finalizată înainte de a decide ce măsuri suplimentare să ia.

„Atât Canada, cât și India sunt prieteni apropiați ai Regatului Unit, sunt parteneri din Commonwealth”, a spus Cleverly.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Australiei a declarat că guvernul de la Canberra este „profund îngrijorat” de acuzații și „a transmis îngrijorările noastre la niveluri superioare din India”.

Deci, deocamdată, Occidentul va aștepta și va urmări pe măsură ce ancheta progresează.

Unii aliați ar putea avea acces la ceea ce știu serviciile de informații canadiene. Ceea ce ar schimba situația este dacă s-ar stabili o dovadă fermă.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, puterile occidentale ar trebui să aleagă între a susține Ottawa sau New Delhi, o alegere între a susține principiul statului de drept sau necesitatea grea a realpolitikului.

În trecut, națiunile occidentale au condamnat presupusele asasinate extrateritoriale comise de țări precum Rusia sau Iran sau Arabia Saudită.

Ei nu vor dori ca India să se alăture acestei liste.

Ziare.com 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.