Cît de bune sunt șervețelele de hîrtie pe post de mască
”O mască făcută din șervețel de hârtie protejează la fel ca o mască achiziționată la farmacie?” era întrebat în martie 2020 – debutul pandemiei – Raed Arafat la o emisiune a lui Marius Tucă.
Răspuns: ”Fals. Să explicăm: masca, rolul ei mai mult este să protejeze pe ceilalți dacă persoana e bolnavă și poartă mască, purtarea măștii de către persoanele sănătoase nu e neapărat ca să le protejeze, plus pe linia medicală, cei care sunt expuși mai mult, măștile pe care le folosim sunt măștile care au o categorie de protecție înaltă, cărora noi le spunem FFP2, FFP3”.
Pe scurt, Arafat ne transmitea că măștile nu sunt pentru protejarea celor care le poartă, ci doar a celor din jurul lor, iar măștile de tip superior sunt destinate doar cadrelor medicale, supuse unui risc
Cîteva zile mai tîrziu, guvernul lansa o listă cu 15 recomandări pe care populația ar trebui să le urmeze pentru a evita răspândirea epidemiei de coronavirus în țara noastră.
”Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie” se arăta acolo.
Emil Boc: Sunt bune și eșarfele
O veste bună venea de la Emil Boc, lider al puterii, care recomandă locuitorilor din Cluj-Napoca să își acopere nasul și gura cu măști sau eșarfe la urcarea în autobuze. ”Recomand clujenilor să folosească o mască sau o eșarfă la urcarea în autobuze, troleibuze sau tramvaie pentru acoperirea nasului și a gurii. Am văzut acest model la la Praga” spunea fostul premier.
Și tot în martie, presa mediatiza intens și duios cazul unei femei din Iași care își face singură măști de protecție pentru ea și copiii ei, din produse cumpărate din farmacii. Un exemplu de urmat.
În aprilie, începe introducerea obligativității măștii prin județele patriei.
”Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată. Nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecție să fie măști medicale. Se pot folosi eșarfe, măști din pânză sau orice alte tipuri de protecție care să acopere nasul și gura”, anunțau, spre exemplu, oficialii Prefecturii Galați.
Arafat: Improvizați, improvizați, improvizați!
Pe 5 aprilie, Arafat făcea marele anunț, pe Facebook: ”Nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejați, puteți improviza”.
„Cînd am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome(…)Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții… puteți improviza! Totodată dacă faceți acest lucru și va confecționați o masca acasă, nu uitați să o spălați zilnic când va întoarceți acasă, și să o călcați”, scria Arafat.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.