Aflați desfășurarea evenimentelor de joi privind urmările cutremurelor devastatoare din Turcia, LIVETEXT pe Hotnews:

10:25Coordonatorul echipei trimise pentru a sprijini Ankara, colonelul Bogdan Vlăduțoiu, a declarat pentru Radio România Actualități, că nu a mai văzut nicăieri dimensiunea dezastrului din Turcia. Salvatorii români care acționează în sudul Turciei, zona orașului Antakya, puternic afectată de seism, întâmpină provocări deosebite, mai ales că există replici ale cutremurului, simținând deserori cum se miscșă pâmântul sub picioare în timpul intervențiilor.

10:20Salvatorii continuă să cerceteze ruinele clădirilor prăbușite în Siria și Turcia, dar așa-numita „fereastră critică de 72 de ore” de la cutremur a trecut, iar șansele de a găsi oameni în viață scad rapid, spun experții.

„Primele 72 de ore sunt considerate critice. Rata de supraviețuire, în medie, în 24 de ore este de 74%, după 72 de ore este de 22%, iar în a cincea zi este de 6%”, a declarat pentru Sky News Steven Godby, expert în pericole naturale la Universitatea Nottingham Trent.

La cutremure anterioare, au existat situații în care au fost recuperați oameni în viață de sub dărâmături chiar și după 15 zile, dar din cauza temperaturilor de iarnă sub zero grade cei care au supraviețuit cutremurului, dar sunt încă prinși în clădiri prăbușite riscă să moară de hipotermie, spun medicii. 

10:12Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri de locuinţe ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, scrie BBC. 

09:23Cadavrul unui australian ucis în cutremur a fost găsit în Turcia, a informat Sidney’s Nine News, acesta fiind primul australian confirmat decedat. Can Pahali, cunoscut și sub numele de John, se afla în vacanță în provincia sudică Hatay, când cele două cutremure au avut loc. „Nu pot, nu pot să cred, nu pot să cred”, a spus fratele lui Pahali, Inyas. 

09:14 Aeronave ale Forţelor Aeriene Române au repatriat din Turcia, în cursul nopţii de miercuri spre joi, încă 10 cetăţeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcaţi de pe aeroporturile din Adana şi Malatya. Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni - când Turcia a fost zguduită de două cutremure cu magnitudine peste 7 - şi până în prezent este de 31 de români şi doi cetăţeni polonezi.

09:03Echipajele de urgență care lucrau noaptea în orașul Antakya au reușit să scoată o fată din ruinele unei clădiri și și-au salvat și tatăl, transmite agenția de presă IHA. Iar în Diyarbakir, la est de Antakya, salvatorii au eliberat o femeie rănită dintr-o clădire prăbușită, dar i-au găsit pe cei trei oameni de lângă ea morți în moloz, relatează agenția de presă DHA citată de The Guardian

08:53Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen și vicepreședintele William Lai vor dona fiecare salariile pe o lună pentru eforturile de asistență umanitară din Turcia în urma cutremurului, a anunțat joi biroul prezidențial, într-un comunicat. Turcia, ca majoritatea țărilor, nu are relații diplomatice cu Taiwanul revendicat de chinezi, dar cei doi își mențin ambasade de facto în capitalele celeilalte și există zboruri directe între Istanbul și Taipei.

08:49Deși„fereastra de salvare” optimă este în primele 72 de ore de la producerea unui dezastru natural, oamenii pot supraviețui mult. După cutremurul și tsunamiul din Japonia din 2011, un adolescent și bunica lui în vârstă de 80 de ani au fost găsiți în viață după nouă zile . Cu un an înainte, o fată din Haiti în vârstă de 16 ani a fost salvată după cutremurul din Port-au-Prince după 15 zile.

08:21Accesul la Twitter în Turcia a fost restabilit, după ce autoritățile s-au întâlnit cu reprezentanți ai Twitter. Autoritățile turce și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea din mediu online, fără a oferi explicații oficiale. Proprietarul Twitter, Elon Musk, a spus ulterior că Turcia a indicat că va restabili accesul la platformă în curând.

08:02Peste 90% dintre supraviețuitorii cutremurului sunt salvați în primele trei zile, a declarat pentru AFP Ilan Kelman, profesor de dezastre și sănătate la University College London. Au trecut puțin peste 72 de ore de când primul cutremur a lovit Turcia și Siria. 

07:35Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane. Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore.

07:32Salvatorii din Kahramanmaraş spun că aerul a început să miroase a cadavre în zonă. Ei continuă să sape printre grămezi de moloz în centrul orașului devastat de cutremur și de replicile sale. „Sperăm că mai sunt doi oameni în viață acolo”, a spus Zafer Yildiz, un voluntar, arătând spre o grămadă de beton, metal răsucit și mobilier. „Majoritatea oamenilor pe care i-am găsit sub dărâmături erau morți”, a spus el, potrivit The Guardian.

07:05Numărul morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria a crescut la peste 15.000. Cel puțin 12.391 de persoane au murit în Turcia, potrivit oficialilor, în timp ce alți aproape 3000 au murit în Siria. 

07:00Apărarea civilă siriană a continuat operațiunile de căutare pe tot parcursul nopții în părțile controlate de rebeli din Siria, eforturile de salvare apropiindu-se de pragul de 72 de ore pe care experții în dezastre îl consideră cea mai probabilă perioadă pentru a salva vieți.

06:50În timp ce țări din întreaga lume au trimis echipe de salvare și provizii în Turcia afectată de cutremur, foarte puține ajutoare au ajuns în Siria. „Facem un apel comunității internaționale, țărilor arabe și Națiunilor Unite să ne ajute de urgență”, a declarat medicul voluntar Obaida Rannoush aflat la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa dintre Turcia și Siria. „La mai bine de 60 de ore de la producerea cutremurului, mai sunt sute blocate sub dărâmături. Nu îi putem salva din cauza resurselor noastre precare. Avem nevoie de mașini, ajutor umanitar și medical”, a spus el.

Sumarul evenimentelor recente

  • Vizitând Kahramanmaraş, care a fost în epicentrul cutremurului, președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „În prima zi am avut unele probleme, dar apoi din a doua zi situația este sub control”. Erdogan a promis că guvernul își propune să construiască locuințe în termen de un an pentru cei rămași fără locuință în cele 10 provincii afectate.
  • În Siria, peste 298.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, a informat presa de stat siriană. Numărul părea să fie o referință doar la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu la cele deținute de alte facțiuni din nord-vestul țării, care este mai aproape de epicentru.
  • Organizația Mondială a Sănătății trimite echipe de experți și materiale medicale în Turcia și Siria, a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.
  • Salvatorii și locuitorii au izbucnit în urale când o familie a fost salvată miercuri din dărâmăturile unei clădiri demolate din satul sirian Bisnia. Un bărbat, fiul și fiica lui au fost scoși de sub dărâmături unde fuseseră blocați timp de două zile.
  • Bursa din Istanbul a suspendat tranzacțiile timp de cinci zile până pe 15 februarie și a anulat toate tranzacțiile de miercuri.
  • Guvernul Siriei a primit ajutor de la o serie de țări arabe, inclusiv Egipt și Irak, precum și de la aliatul său cheie, Rusia, care a trimis echipe de salvare și a desfășurat forțe deja în Siria pentru a se alătura activităților de ajutorare, inclusiv în Alep.
  • Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE, la două zile după cutremur, pentru a solicita asistență suplimentară.
  • Vremea rece continuă să afecteze regiunea cu temperaturi de -6 grade Celsius la Kahramanmaraş de -6C și -5 la Gaziantep. La Diyarbakır se așteaptă să continue ninsorile.

22:00Bilanțul persoanelor ucise de cutremurele din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 12.049, relatează The Guardian. Apărarea civilă siriană a declarat pe Twitter că numărul victimelor a crescut la 1.730 de morți și la peste 2.850 de răniți. Anterior, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057.

21:30Siria solicită sprijinul UE pentru prima dată după cutremur

Siria a cerut pentru prima dată asistență din partea Uniunii Europene, la două zile după ce un cutremur devastator a ucis peste 11.000 de persoane în această țară și în Turcia vecină, a anunțat miercuri Comisia Europeană, potrivit AFP.

21:20Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că pierderile de vieți omenești în urma cutremurului din Turcia și Siria, care a ucis peste 11.500 de oameni, sunt „cu adevărat uluitoare, șocante”, relatează Reuters. 

21:00Turcia lucrează la deschiderea a încă două puncte de frontieră cu Siria pentru ajutor în caz de cutremur - ministrul de externe.