Reteaua Corect

Curat neconstituțional: pentru că a uitat de noile CA-uri, coaliția modifică legea radio-TVR

Scris de newsreporter in 20 august 2021 la 08:52, in Social. 296 vizualizari Intra in discutie TaguriCA, ccr, coalitie, legea radio, neconstitutional shortlinkhttp://crct.ro/nyiw

Prins în bătălii interne de partid, premierul Cîțu a uitat de spinoasa problemă a desemnării noilor consilii de administrație de la Radio și TVR, demise în primăvară, și s-a trezit confruntat cu expirarea interimatelor. Pentru că nu are nici timp, nici chef, nici oameni, coaliția de la putere a decis, în consecință, să rezolve problema aiuritor, prin modificarea legii 41 printr-o ordonanță de urgență, în disprețul Constituției, scrie Inpolitics.

 

Proiectul de OUG, care așteaptă avizele din partea Consiliului Legislativ, introduce posibilitatea desemnării unor directori interimari pe parcursul a două perioade de cîte 45 de zile.

Există două mici hibe.
Prima, cum se va justifica rațional urgența procedurii în condițiile în care guvernanții au avut timp berechet la dispoziție pentru desemnarea noilor consilii, începînd cu 11 mai, data demiterii fostelor conduceri.
A doua, e de ordin legislativ.
Legea 41 de organizare și funcționare a radioului și a TVR este organică. Constituția permite OUG-urilor să modifice legi organice, dar nu le permite să reglementeze în moduri care ar afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, conform art.115 alin.6.
În jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cât şi în doctrină, se consideră că ”sunt instituţii fundamentale ale statului acelea reglementate expres de Constituţie, în mod detaliat ori măcar sub aspectul existenţei lor, în mod explicit sau doar generic (instituţiile cuprinse în titlul III din Constituţie, precum şi autorităţile publice prevăzute în alte titluri ale Legii fundamentale)”.
Iar Radioul și TVR sunt menționate în Constituție la art.31 alin.5.

Cît priveşte înţelesul sintagmei „afectare a regimului instituţiilor fundamentale ale statului”, se au în vedere, potrivit CCR (decizia 1257/2009) ”toate componentele care definesc regimul juridic al acestora – structura organizatorică, funcţionarea, competenţele, resursele materiale şi financiare, numărul şi statutul personalului, salarizarea, categoria de acte juridice pe care le adoptă etc.”
Cum e de la sine înțeles că o formulă care acoperă pînă și salarizarea personalului sau numărul angajaților nu ar putea exclude desemnarea conducerii la vîrf a celor două instituții, OUG-ul lui Cîțu e neconstituțional din fașă, astfel că se va ajunge mai mult ca sigur la CCR. (B.T.I.)

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.