Reteaua Corect

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (IV)

Scris de newsreporter in 13 martie 2019 la 12:36, in Social. 313 vizualizari Intra in discutie Tagurianaf, brasov, DNA, firma, Marian Dorha, taximetrie shortlinkhttp://crct.ro/nu9w

Prejudiciul, determinat în mod arbitrar de Parchet. Dosarul nr. 524/64/2016, în care este vizat patronul unor societăți de taximetrie din Brașov, împreună cu membrii familiei și cu o serie de șoferi și colaboratori ai societăților, are ca obiect presupuse fapte de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul, estimat de anchetatori, este de aproximativ 2.000.000 de Euro și ia în calcul chiar și venituri care ar fi fost realizate în zilele libere, în care șoferii nu lucrau.

Omul de afaceri Marian Dorha neagă existența prejudiciului și acuză o serie de nereguli în ceea ce privește modalitatea de evaluare a acestuia.

Prejudiciul a fost determinat, prin intermediul unui așa – zis Raport de constatare tehnico – științific, de către o anume Dragotă Gabriela, încadrată la Direcția Generală Antifraudă și detașată în 2014, cu puțin timp înainte de începerea cercetărilor, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

Prin adresa nr. 1673/2018, remisă uneia dintre părți, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Romania a precizat faptul că numita Dragotă Gabriela nu este membru al CECAR, iar, prin efectul legii, aceasta nu poate întocmi expertize judiciare. Prin urmare, principala evaluare, care stă la baza unui dosar de evaziune fiscală, nu reprezintă o expertiză financiar – contabilă.

 

Patronul societăților, domnul Marian Dorha, reclamă faptul că Raportul de constatare tehnico – științific a fost întocmit de către un funcționar detașat de către partea civila - ANAF - la Ministerul Public, fapt ce implică un risc major de imparțialitate. Mai mult decât atât, RTCS a fost întocmit după situații centralizatoare din contabilitate, modificate și nu după acte primare.

Pentru efectuarea unei expertize contabile, a fost desemnată, în 06.11.2017, expertul Alexandra Doroș. Expertiza este una complexă, fiind necesară centralizarea datelor de la memoriile fiscale a peste 230 de autovehicule.

Procurorul, nemulțumit de modul în care e realizată expertiza

Doamna procuror Codruța Chindea a fost nemulțumită de durata expertizei, astfel că, în data de 18.20.2018 a depus o notă de ședință, prin care splicită să fie respinsă solicitarea expertei de a fi predate memoriile fiscale. În cadrul respectivei note, Chindea arată totodată că, în final, expertiza întocmită de expertul Doroș va centraliza informații care nu fac decât să ateste faptul că din punct de vedere contabil, la societățile inculpate, s-au evidențiat corect rapoartele Z. Practic, procurorul contestă modalitatea de lucru a unui expert, doar pentru că există riscul ca prejudiciul rezultat să nu fie cel dorit de Parchet.

La scurt timp după ședința respectivă, judecătorul Alina Constanța Mandu o nominalizează pe experta Csilla Stoica, pentru a participa, alături de primul expert și de experții – parte, la determinarea eventualului prejudiciu.

Interesant este faptul că doamna Csilla Stoica este prietenă cu Alina Mandu, fiind totodată soția unui funcționar din cadrul Direcției Antifraudă, adică exact de acolo de unde au fost detașați cei care au întocmit raportul Parchetului.

În data de 5.12.2018, doamna Csilla Stoica a făcut o solicitare pentru a primi un exemplar al Raportului de constatare tehnico – științific, pe care menționează că îl va folosi ca ajutor la întocmirea raportului de expertiză.

Practic, al doilea expert, care are o prietenie de notorietate cu judecătorul cauzei, intenționează să întocmească expertiza pornind de la pretențiile ridicate de Parchet, cu toate că ar trebui să dea dovadă de independență și imparțialitate. Și mai interesant este faptul că doamna Csilla Stoica, expert așa- zis independent, emite cereri cu antetul Curții de Apel Brașov.

 

 

Un alt aspect care trebuie precizat este acela că documentele care au fost ridicate în anul 2014, la expertiză, sunt depozitate chiar și în ziua de azi, în cutii sigilate, la sediul Curții de Apel. Practic, de aproape 5 ani, timp în care s-au parcurs atât etapele urmăririi penale cât și cercetarea judecătorească, în cadrul judecării pe fond, nimeni nu a parcurs documente care ar putea reda situația reală din cele două societăți.

 

 

David Mihăilescu

1.

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (I)

Publicat in 10 martie 2019 la 11:06

În toamna lui 2014, anul de grație al marilor arestări, un scandal zguduia piața taximetriei din Brașov: patronul a două societăți de profil, cele mai mari de pe piața locală, era acuzat, împreună cu membrii familiei, de evaziune fiscală și spălare de bani. Pe lângă aceștia, au mai fost inculpați zeci de conducători auto, colaboratori ai celor două societăți.

2.

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (II)

Publicat in 11 martie 2019 la 11:05

Dosarul, construit pe declarații copy-paste O mare surpriză a venit, însă, odată cu lecturarea declarațiilor din dosar. Astfel, cea mai mare parte a declarațiilor date de martori și de către șoferii inculpați au un conținut identic, în sensul în care paragrafe întregi sunt copiate de la o declarație la alta, fiind păstrat atât aliniamentul, cât și greșelile de ortografie.

3.

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (III)

Publicat in 12 martie 2019 la 19:03

Judecătorul cauzei acuză presiuni. O premieră pentru justiția românească o constituie o Cerere de abținere, formulată în iunie 2018, de judecătorul de caz Alina Constanța Mandu, de la Curtea de Apel Brașov.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.