Reteaua Corect

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (III)

Scris de newsreporter in 12 martie 2019 la 19:03, in Social. 450 vizualizari Intra in discutie Tagurialina constanța mandu, brasov, DNA, firma, justitie, taximetrie shortlinkhttp://crct.ro/nu9g

Judecătorul cauzei acuză presiuni. O premieră pentru justiția românească o constituie o Cerere de abținere, formulată în iunie 2018, de judecătorul de caz Alina Constanța Mandu, de la Curtea de Apel Brașov.

Astfel, în cererea de abținere, judecătorul face referire la o ședință membrilor Secției penale, din cadrul Curții de Apel Brașov, din data de 16.05.2018, consemnată în proces-verbal, în care s-au discutat aspecte referitoare la dosarul în cauză. Judecătorul Alina Constanța Mandu a acuzat că s-a indus o stare de presiune, pentru obținerea unei soluții în acest dosar, într-un termen stabilit de alte persoane decât judecătorul cauzei, fapt care este contrar dispozițiilor legislative interne si internaționale menționate anterior și care poate prejudicia în mod grav drepturile și interesele persoanelor din prezentul dosar, prin presiunea exercitată asupra judecătorului investit cu soluționarea dosarului.

 

La doar o zi după ce a fost înaintată, Cererea de abținere a fost respinsă printr-o Încheiere a judecătorului Aurelia Munteanu.

 

 

Practic, este pentru prima dată în istoria justiției din România, când un magistrat recunoaște, prin intermediul unui înscris oficial, că anumite persoane fac presiuni pentru pronunțarea unei soluții prestabilite, abuzive și vătămătoare pentru părțile din dosar, existând totodată presiuni și referitoare la finalizarea dosarului într-un termen prestabilit. Din păcate, judecătorul Alina Constanța Mandu nu a indicat identitatea persoanelor și nici natura respectivelor presiuni.

Interesant este că, la acea dată, Mandu era vizată, împreună cu judecătorii Alexandru și Mirela Șerban, de un dosar de luare de mită, instrumentat de DNA Brașov. Și mai interesant este că, la doar 20 de zile de la respingerea Cererii de abținere, dosarul de luare de mită a fost clasat de către David Cornel Deca, procurorul – șef de la DNA Brașov.

În dosarul nr. 118/P/2016, de luare de mită, se vorbea despre câteva zeci de mii de euro, întâlniri în diverse magazine și restaurante. Unul dintre martori a indicat-o chiar pe Alina Constanța Mandu, poreclită și Blonda de la drept, ca fiind cea cu care s-a întâlnit în complexul comercial Carrefour Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile, fiind indicate foarte clar tranșele în care erau trimise diverse sume de bani, precum și alte elemente care puteau fi verificate. În ciuda existenței unor probe care depășeau sfera suspiciunilor rezonabile, procurorul Deca a decis clasarea dosarului ce viza faptele de corupție ale judecătoarei.

Patronul societăților de taximetrie, Marian Dorha, declară că, în condițiile date, atât lui, cât și celorlalți inculpați nu li se mai asigură un proces echitabil și acuză un troc făcut de judecătorul Alina Constanța Mandu, care ar fi cedat presiunilor și ar fi acceptat să judece cauza în doar câteva luni, urmând a pronunța o soluție nefavorabilă, în schimbul clasării dosarului de luare de mită, în care era vizată direct.

Fără a ne pronunța asupra oportunității, sau a consecințelor soluției de clasare pentru dosarul taximetriștilor, constatăm că, începând cu data de 16.05.2018, atunci când a avut loc ședință membrilor Secției penale, în dosarul în cauză se acordă termene la un interval de doar două săptămâni, fapt ce îngreunează pregătirea apărării de către inculpați și avocații acestora. Mai mult decât atât, judecătorului Alina Constanța Mandu i-au fost transferate numeroase dosare aflate pe rol, către alți judecători din cadrul Curții de Apel.

Inspecția judiciară confirmă, în fapt, presiunile, dar dă clasare

Omul de afaceri a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, care a înaintat sesizarea către Inspecția Judiciară. În urma verificărilor prealabile, au ieșit la iveală o serie de presiuni exercitate atât de președintele interimar al Curții de Apel Brașov, cât și de președintele Secției penale, Nicoleta Hădărean.

Astfel, conform Rezoluției aferente lucrării nr. 7707/IJ/3446/2018, în data de 16.05.2018, judecătorii Secției penale din cadrul Curții de Apel Brașov au fost convocați de către Președintele Secției, dezbătându-se problema soluționării dosarelor complexe repartizate judecătorilor - printre care și dosarul nr. societăților de taximetrie Martax.

Ședința a fost una tensionată, iar cadrul în care aceasta a fost organizată pare mai degrabă să aibă un cadru conspirativ. În cadrul ședinței, în care doamna judecător Mandu acuză că s-au exercitat asupra ei presiuni, s-au purtat discuții, pentru a fi identificate măsuri în vederea degrevării acesteia de o parte a ședințelor de judecată, cu consecința acordării mai multor termene de judecată pe lună.

Întrucât la finalul întâlnirii doamna judecător Alina Mandu s-a întors și a solicitat verbal să-i fie înmânată o copie a procesului – verbal de ședință, președintele Secției penale a întocmit, ulterior ședinței, pe baza amintirilor, procesul verbal din data de 16.05.2018 semnat de membrii secției și cu obiecțiuni și de judecătorul Mandu. Respectivul proces verbal nu redă cuvânt cu cuvânt susținerile făcute de fiecare membru al secției, ci doar ideile în jurul cărora a gravitat discuția, iar ședința nu a fost înregistrată pe nici un fel de suport.

În cadrul ședinței, președintele interimar al instanței, a ridicat problema identificării unor soluții pentru ca dosarele aflate în lucru la anumiți judecători să fie soluționate cu celeritate, fapt apreciat de către judecătorul cauzei ca fiind o imixtiune nepermisă; Președintele instanței i s-a adresat direct doamnei judecător Mandu, spunându-i: "trebuie să luăm măsuri să soluționezi dosarul", în timp ce președintele Secției penale, judecătorul Nicoleta Hădărean a afirmat, pe ton foarte ridicat și iritată, că ea o poate determina în mod administrativ să intre din 2 în două săptămâni, pentru că este atributul ei administrativ ca șef de secție să stabilească ședințe de fond la două săptămâni pentru ca să soluționeze dosarul Martax.

În Raportul Inspecției Judiciare se arată că doamna Alina Mandu a apreciat că nu poate tolera o asemenea imixtiune și nu crede că este deontologic ca persoanele, nici chiar cele din conducerea instanței, să se intereseze de procedurile din dosarul pe care îl are de judecat, după care a părăsit sala de ședință.

Mai mult decât atât, abordarea celorlalți membri ai secției a fost una scandaloasă, în contextul în care au apreciat că se impune sesizarea Consiliul Superior al Magistraturii pentru a realiza modificări la Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești, în sensul de a putea fi exceptat de la repartizarea aleatorie a unui dosar complex, cu multe părți și în care se previzionează o amplă cercetare judecătorească, un judecător care va îndeplini condițiile de pensionare într-un interval de timp. Practic, judecătorii propun să se renunțe la un principiu elementar pentru asigurarea unui proces echitabil.

Reamintim că, potrivit art. 99 lit. I) din Legea nr. 303/2004, constituie abatere disciplinară imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror. Cu toate acestea, Inspecția Judiciară continuă să le protejeze pe cele două judecătoare, neluând nicio măsură față de imixtiunile comise de acestea.

Procurorul de caz, transferat la secția pentru magistrați, de unde a demisionat

Procurorul Codruța Simona Chindea, de la Curtea de Apel Brașov, care s-a ocupat de caz, s-a transferat la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, unde a susținut interviul în octombrie 2018. În 12 februarie 2019, acesta a formulat o cerere de încetare a activității în cadrul Secției, fără a face cunoscute motivele care stau în spatele acestei decizii.

 

David Mihăilescu

Firmă de taximetrie, trasă pe dreapta

Firmă de taximetrie, trasă pe dreapta

4 imagini in galerie

1.

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (I)

Publicat in 10 martie 2019 la 11:06

În toamna lui 2014, anul de grație al marilor arestări, un scandal zguduia piața taximetriei din Brașov: patronul a două societăți de profil, cele mai mari de pe piața locală, era acuzat, împreună cu membrii familiei, de evaziune fiscală și spălare de bani. Pe lângă aceștia, au mai fost inculpați zeci de conducători auto, colaboratori ai celor două societăți.

2.

Cum vor magistrații brașoveni să tragă pe dreapta o firmă de taximetrie (II)

Publicat in 11 martie 2019 la 11:05

Dosarul, construit pe declarații copy-paste O mare surpriză a venit, însă, odată cu lecturarea declarațiilor din dosar. Astfel, cea mai mare parte a declarațiilor date de martori și de către șoferii inculpați au un conținut identic, în sensul în care paragrafe întregi sunt copiate de la o declarație la alta, fiind păstrat atât aliniamentul, cât și greșelile de ortografie.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.