Reteaua Corect

Cum se explică bugetul URIAŞ al SRI. Unde se duc sumele tot mai mari

Scris de newsreporter in 02 martie 2017 la 14:39, in Social. 143 vizualizari Intra in discutie Taguriangajatii, buget, cheltuieli, explicatie, sri shortlinkhttp://crct.ro/nqe9

În ultimii ani, bugetul SRI a crescut într-un ritm accelerat. Excepţie face anul 2017, când sumele care merg spre Serviciu scad cu aproape 10%. Există însă şi promisiuni pentru bani în plus către SRI la rectificările bugetare de pe parcursul anului. Principalul serviciu de informaţii din România dă în sfârşit detalii despre propriul buget, inclusiv o explicaţie pentru faptul că servicii similare din ţări mult mai mari au bugete mai mici, scrie Stiripesurse.ro.

Sursa imagine: bugetul.ro

"Cea mai mare parte a bugetului, peste 70%, merge pe cheltuieli de personal-pensii şi salarii. Asta pentru că pe lângă munca de intelligence pe care o fac angajaţii SRI, Serviciul mai are şi alte atribuţii. De exemplu, SRI transportă corespondenţă clasificată naţională NATO-UE, dar şi corespondenţă oficială neclasificată adresată reciproc între autorităţile şi instituţiile publice, centrale şi locale, precum şi între acestea şi unităţile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. 7% din bugetul SRI este destinat transportului de documente între toate instituţiile statului. Însă, mai puţin de 10% dintre acestea sunt documente clasificate. Restul sunt documente oficiale neclasificate. De asemenea, SRI are în atribuţii controlul de securitate în aeroporturi, pe această zona mergând circa 10% din buget. În plus, în bugetul SRI intră şi pensiile celor de la fosta Direcţie de Informaţii Externe, actualul SIE", precizează biroul de presă al SRI.

Potrivit unor surse oficiale, în 2016, cheltuielile SRI cu pensiile au crescut cu 70%, ca urmare a intrării în vigoare a noii legislaţii care le-a permis cadrelor militare să opteze pentru pensionare în condiţii foarte avantajoase. Sute de lucrători SRI au părăsit Serviciul în acest fel, potrivit aceloraşi surse.

De asemenea, în contextul discuţiilor despre un nou cadru legislativ de funcţionare a serviciilor de informaţii, SRI se arată deschis la ideea de a renunţa la prestarea serviciilor de poştă specială pentru documente neclasificate, precum şi la serviciul controlului de securitate în aeroporturi, potrivit surselor menţionate. Cele două activităţi consumă 17% din bugetul anual al SRI.

În 2017, SRI ceruse un buget de 2,3 de miliarde de lei. A primit 1,706 miliarde lei, față de aproape 1,9 miliarde lei cât a fost execuţia bugetară în 2016. Potrivit unor surse politice, este posibil ca la următoarea rectificare bugetară să se direcţioneze sume suplimentare către SRI, pentru a asigura buna funcţionare până la sfârşitul anului, în special în privinţa plăţii salariilor şi pensiilor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.