Reteaua Corect

Cum a salvat Gheorghe Dinică România de explozia de la Beirut

Scris de newsreporter in 05 august 2020 la 11:28, in Social. 513 vizualizari Intra in discutie Taguribeirut, explozie, Gheorghe Dinic, nitrat de amoniu, românia shortlinkhttp://crct.ro/nwtl

În 1972 avea premiera unul dintre cele mai bune filme de acțiune din cinematografia autohtonă, ”Explozia”, în care eroul Gheorghe Dinică, alias Salamandră, salvează orașele Galați și Brăila de la a fi rase de pe fața pămîntului în urma unei deflagrații provocate de mii de tone de nitrat de amoniu. Același nitrat de amoniu care a distrus parțial, ieri, orașul Beirut. Și mai interesant, povestea din film este riguros exactă și se petrecuse în 1971, an în care România ar fi putut marca o tragedie de proporții categoric mai mare decît cutremurul din 1977, cel puțin ca număr de victime, scrie Inpolitics.ro.

Povestea reală: în ianuarie 1971, nava greacă Vrachos, sub pavilion panamez, o rablă ancorată în portul Galați, a luat foc avînd la bord o cantitate de 3700 de tone de nitrat de amoniu (4000 după alte surse).
La Beirut, conform cifrelor vehiculate în acest moment de premierul Hassan Diab, au explodat doar 2750 de tone de nitrat.
Nu doar că explozia nitratului de pe Vrachos ar fi fost considerabil mai mare, dar s-ar fi produs în mod cert, conform specialiștilor, o mega-explozie în lanț, pentru că în port se găsea nitrat de amoniu și în mai multe depozite, astfel încît se estimează că Galați – cu tot cu marele combinat siderurgic, care deținea o secție cu oxigen lichid, altă belea! -, și Brăila ar fi putut fi efectiv rase de pe fața pămîntului. Pe durata eforturilor de stingere a incendiului, o parte din populația Galațiului a fost evacuată. După zeci de ore de luptă, focul a fost stins cu mii de tone de apă aruncată din opt vase de intervenție. Vrachos a rămas abandonat pe canalul fluvial Măcin pînă în 1994, cînd a ajuns la fier vechi.

După doar un an ajungea în cinematografe ”Explozia”, un blockbuster românesc, am putea spune, cu salvatorul Gheorghe Dinică în prim plan, locurile de filmare, parte din recuzită și chiar nava, redenumită Poseidon, fiind cele reale. Distribuția a fost stelară, incluzîndu-i pe Toma Caragiu, Draga Olteanu, Colea Răutu, Florin Piersic, Jean Constantin și mulți alții. În anii 2000, filmul a fost distribuit pe DVD în celebra Grindhouse Collection lansată de germani, sub numele de ”Poseidon explosion”, fiind unul dintre puținele filme românești gustate și de publicul occidental și cu recenzii neașteptat de bune pe imdb.com. (B.T.I.)

Inpolitics.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.