Reteaua Corect

Cum să construim securitatea spirituală / mentală în condițiile războiului hibrid?

În zilele de 4 și 5 octombrie 2019 a avut loc cea de a patra ediție a Conferinței internaționale privind securitatea - Bucharest Security Conference. Eveniment cu titlu și preocupări similare altora care au loc anual în diferite țări (ex. la Munchen, Moscova sau Varșovia), această conferință a fost organizată de Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și al Cartierului General al NATO, și a abordat teme privind principalele provocări ale momentului în domeniul securității și apărării euro-atlantice. Lucrările conferinței au reunit oficiali NATO, precum și ai SUA, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Portugaliei, Poloniei, Israelului, Republicii Moldova, ca și experți, cercetători, membrii ai mediului academic și reprezentanți ai societății civile organizate. Dintre subiectele discutate nu puteau lipsi războiul hibrid, manipularea de masă și propaganda asistată de mijloacele tehnologice contemporane.

INFLAȚIA CONCEPTELOR, OLIGARHIZAREA VOCABULARULUI ȘI NEVOIA DE DEMOCRATIZARE A APĂRĂRII

 

 1. Dezbaterile privind apărarea și securitatea colectivă implică elitele politice, militare și din sfera informațiilor (intelligence), și vizează definirea strategiilor și tacticilor acestora, circumscrise de nivelul dezvoltării tehnologice, în actualul război global. Obiectul declarat al protecției este omul de rând, simplul locuitor al „cetății asediate” – cetățeanul.
 2. Este timpul să facem din omul de rând și subiect al securității. Este timpul să democratizăm apărarea securității. Este timpul să punem de acord agenda elitelor cu agenda omului de rând și să îl aducem pe omul de rând în situația de a se apăra singur. Cum putem face ca apărarea să fie populară? Ce înseamnă azi un război popular? Iată întrebări ignorate care așteaptă, însă, răspuns.
 3. Democratizarea apărării întâmpină ca prim obstacol oligarhizarea vocabularului. „O funcție crează un birocrat; un birocrat crează două funcții.” - este o maximă cunoscută și verificată. Am putea-o dezvolta spunând: „Un concept crează o funcție; o funcție crează un birocrat; un birocrat crează două concepte ... etc, etc” Birocrații, experții, diplomații tind să inventeze termeni, sintagme, concepte noi pentru a denumi realități vechi. Prin aceasta ei își dovedesc utilitatea. Mai mult decât atât, prin codificarea limbajului, devin indispensabili. Am constat-o și cu prilejul conferințelor asupra securității.
 4. De aici apare inflația conceptelor. Aceasta pune populația în fața obligației, artificial motivate, de a înțelege mereu lucruri aparent noi. O asemenea formă de inflație crează confuzie, confuzia naște teamă, teama generează nevroză socială, nevroza induce instabilitate socială iar instabilitatea socială este ea însăși o sursă de insecuritate, făcând statul vulnerabil în fața agresiunii externe. Trebuie pus capăt acestei inflații. Nu putem implica omul de rând în autoapărare, făcându-l subiect al securității, dacă nu vorbim pe înțelesul omului de rând și dacă perpetuăm instabilitatea conceptelor.

 

RĂZBOIUL HIBRID CA RĂZBOI TOTAL ȘI ARMA SPIRITUALĂ ÎN EPOCA POST-ADEVĂRULUI

 1. Un astfel de concept nou este cel de „război hibrid”. Acesta acoperă o realitate veche exprimată de sintagma „război total”. Cea din urmă este infinit mai explicită.
 2. „Războiul total” este războiul în care fiecare parte își folosește toate resursele - militare și nemilitare, convenționale și neconvenționale - țintind toate resursele adversarului - militare și nemilitare, convenționale și neconvenționale. Nimic nu rămâne în afara războiului. Diferența dintre țintă și instrument dispare.
 3. Obiectivul esențial al unui asemenea război este înfrângerea strategică a adversarului. Aceasta înseamnă aducerea adversarului în situația de a capitula înainte de a pierde toate mijloacele care îi permit să continue lupta și chiar să învingă. 
 4. Victoria strategică este o victorie asupra spiritului, a minții, a voinței, înainte de a fi una asupra materiei. Este o victorie virtuală care se transformă fără efort mare suplimentar (tactic) în victorie reală, aparența luând locul realității. Ea este victoria specifică epocii post-adevărului
 5. Trăim o epocă în care realitatea nu mai este ceea ce există / ființează independent de convingerile noastre, ci ceea ce credem noi că este. Pe această aparență se întemeiază atitudinile, reacțiile, demersurile noastre și astfel aparența iar nu realitatea din spatele ei, produce efecte palpabile, materiale.
 6. Arma de distrugere în masă specifică războiului hibrid / total este arma spirituală / mentală: psihologică, educațională, deceptivă (informativ-manipulativă), culturală și demo-culturală (migrația artificial indusă). Folosind tehnologia actuală, cu câteva mii de dolari compromitem o personalitate autentică, acredităm o falsă personalitate, provocăm o mare manifestație sau revoltă „civică”, inducem nevoi sau prevenim cereri legitime. Nu este nici o exagerare. Faptul este dovedit.
 7. Cum contracarăm o asemenea armă? Deocamdată o facem utilizând același tip de armament. Chiar dacă declarăm contrariul. Chiar dacă recurgem la scuza superiorității noastre morale auto proclamate. Propaganda nu poate fi combătută însă prin propagandă. Răul poate limita răul dar nu poate fi combătut prin rău, cu numai prin bine. Care este binele în acest context? Nu știm (încă) întrucât nici nu îl căutăm.

 

NARCISISMUL, BOALA OCCIDENTULUI EURO-ATLANTIC

 1. Una din bolile NATO / UE, ale Occidentului euro-atlantic în general, este narcisismul. Suntem prăbușiți în propria admirație. Ne vedem ca „imperiu al binelui” și, de aceea, „un imperiu necesar”, în contrast cu ceilalți care sunt „imperiul răului”. Nici nu mai facem efortul de a defini binele. Suntem buni întrucât nu suntem ca ceilalți. Ne comportăm ca mântuitori ai omenirii care făgăduim popoarelor alese de noi, pământul fericirii, cu condiția ca ele să își renege zeii tradiționali și să ne recunoască și să ne venereze pe noi ca unic Dumnezeu. Narcisismul ne rupe de realitate și ne face vulnerabili. El este o amenințare la adresa securității noastre.
 2. Să fie aceasta oare o virusare operată de adversar? Să fie oare o boală a democrațiilor senile? Poate câte ceva din amândouă. În orice caz, „când eroul nu poate fi doborât de dușmani, îl doboară propria-i statuie” (Lucian Blaga).
 3. „NATO o duce bine”, dar pierde lupta pentru „inimi și minți”. În anii 1990, pe când România se străduia să intre în NATO și UE, entuziasmul popular legat de aceste obiective era uriaș. Probabil cel mai mare din Europa. Cine ar fi îndrăznit să pună la îndoială justețea ideii de „integrare euro-atlantică” ar fi fost pus imediat la zid. Astăzi (2019) calitatea de membru NATO și UE este obiectul unui scepticism în creștere, exprimat tot mai explicit și mai la vedere. Probabil că mai există încă o majoritate favorabilă apartenenței României la NATO și la UE (în care se includ cei care o văd doar ca pe un rău necesar), dar paradoxal, aceasta este pusă în defensivă nu de sceptici, ci de minoritatea vocală a fundamentaliștilor globaliști spălați pe creier la școala propagandei euro-atlantice.
 4. „NATO o duce bine”, dar a pierdut inițiativa strategică. Nu acționează, ci reacționează. Nu poate concepe nici o doctrină și nici o politică fără un adversar. Când adversarul nu există, el este inventat. Rusia, China și alții fac agenda NATO. Dacă nu ar fi aceștia, NATO ar fi mut. Deși securitatea globală este, evident, indivizibilă, suntem incapabili să concepem un pact defensiv global. Nu mai negociem, ci doar condamnăm.
 5. În luptă avem interese, obiective și mijloace. Fiecare le are pe ale sale, circumscrise de propriile valori. Acestea trebuie negociate. Pacea se negociază și apoi se apără. Pacea obținută cu sabia este efemeră și pasageră, provizorie și tranzitorie.

 

IDEOLOGIZAREA RELAȚIILOR INTERNAȚIONALE ȘI DOCTRINA SANCȚIUNILOR

 1. Succesul negocieriilor presupune dezideologizarea relațiilor internaționale. În anii 1980 Occidentul euro-atlantic pleda pentru aceasta și blocul comunist i se opunea. Astăzi vedem același Occident ideologizând (moralizând) relațiile internaționale. Refuzul pluralismului valorilor morale și a tezelor ideologice împiedică înseși coexistența și convergența acestora, reprezentând o amenințare la adresa securității și păcii.
 2. Trebuie revizuit conceptul de „sancțiune” în relațiile internaționale. Ar fi utilă înlocuirea acestuia cu cel de „reacție” / „răspuns” / „retaliere” sau „îndiguire”. Efectul urmărit ar fi același, dar premisa juridică și psihologică net diferite. „Sancțiunea” se dispune de un judecător obiectiv și independent, și se aplică de un polițist, potrivit unei legi recunoscute ex ante atât de sancționator cât și de sancționat. NATO / UE, Occidentul euro-atlantic în general, nu sunt și nu pot fi nici judecător nici polițist. Cât despre dreptul internațional, el este în prezent prea vag, prea arbitrar interpretat, prea discriminatoiu aplicat și, creat fiind în special în a doua jumătate a secolului XX (pe timpul Războiului rece și al ordinii mondiale bipolare), prea inadecvat pentru realitatea raporturilor de putere și a jocurilor de interese postbipolare. „Reacțiile” pot fi negociate; sancțiunile nu.
 3. S-a spus și s-a repetat că „politica sancțiunilor” adoptată de NATO este necesar să continuie întrucât și-a dovedit eficiența și și-a arătat roadele. Este adevărat. Roadele sunt bogate. Ele constau în progresul realizat, în special pe terenul tehnologiilor militare și al înarmării, de cei considerați a fi inamicii NATO, respectiv Rusia și China, precum și în împingerea acestora spre alianțe alterantive (ca să nu le numim anti-occidentale) de tipul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Se pare că astfel NATO „a reușit” să își pună în discuție superioritatea capabilităților militare. Dacă ea mai există, este mult redusă, iar aceasta expune în primul rând țările din prima linie, precum România. NATO a vrut să exporte securitate (securitatea democratică), dar a exportat imperialism; a vrut să-și globalizeze oponenții, dar i-a „naționalizat”.

 

NOI AMENINȚĂRI ȘI NOI ARME DE DISTRUGERE ÎN MASĂ

 1. O nouă amenințare cu care se confruntă NATO: statele subterane. Ele sunt, în același timp, o armă în războiul hibrid și un obiectiv al acestuia. Proliferarea statelor subterane și agregarea lor într-o rețea globală: i. destructurează statele-națiune; ii. blochează funcționarea sistemelor politice oficiale / legitime; iii. împiedică combaterea dezinformării și manipulării. Ele funcționează în afara dreptului internațional și induc insecuritate la nivel național și global. Agresiunea statelor subterane ar trebui considerată, la fel cu cea cibernetică, un casus belli care pune în mișcare articolul 5 al Tratatului de la Washington.
 2. Într-o societate cu probleme tot mai complexe reclamând soluții tot mai greu de înțeles pentru profani, decizia devine tot mai opacă. Preluarea deciziei politice de către serviciile secrete reprezintă o altă amenințare la adresa păcii globale. Combaterea unei asemenea amenințări implică transparentizarea procesului decizional. În acest sens rolul presei independente este esențial. Problema este că nu există presă independentă.
 3. Omenirea se confruntă cu amenințarea Internetului. Rețelele de comunicare virtuală sunt utile, până la un punct, și au ajuns de neînlăturat după ce oamenii au devenit dependenți de ele. Diferența dintre otravă și medicament este minimă (Shakespeare). Dezinformarea și manipularea masive operate prin internet au făcut din acesta o altă armă de distrugere în masă. De aceea se impune, cel puțin, adoptarea de reglementări legale care să reducă abuzul de comunicare virtuală. Dreptul omului la libertatea de expresie trebuie asociat cu dreptul omului la corecta informare.

 

EDUCARE, REGLEMENTARE, NONPROLIFERARE

 1. Pe acest fundal se profilează importanța grupurilor de reflecție ca instituții private (civice) apte a asigura protecția omului de rând împotriva agresiunilor specifice războiului hibrid și implicarea sa directă și eficientă în această luptă prin acțiuni de: informare, conștientizare, avertizare, educare, „vaccinare” (împotriva virusării prin știri false) și auto-apărare (inclusiv împotriva asaltului inteligenței artificiale). 
 2. În secolele trecute au apărut o serie de arme de distrugere în masă, care au îngrozit omenirea. Înțelegând că războiul purtat cu asemenea arme nu are învingători, ci numai, eventual, supraviețuitori, statele au negociat și adoptat tratate de interzicere a experimentării, producerii și folosirii lor, sau tratate care să le umanizeze și limiteze utilizarea. Arma chimică și biologică au fost interzise. Recurgerea la arma nucleară a fost supusă unor reguli stricte. Este momentul ca, înțelegând pericolul în care se află prin apariția noilor arme de distrugere în masă create și utilizate în contextul războiului hibrid / total actual, ca urmare a progresului tehnologic cu acces universal, națiunile să treacă la negocierea și adoptarea unor noi aranjamente de neproliferare.
 3. În concluzie, întrucât războiul hibrid / total atacă în primul rând spiritul și afectează în primul rând securitatea spirituală / mentală, se impune edificarea urgentă a unui sistem de apărare a acesteia prin recurgere la triada „educare, reglementare (pe plan intern), nonproliferare (pe plan internațional)”.

 

Articol de Adrian Severin

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.