Reteaua Corect

Cum a respins presa autohtonă comisarul european din partea României

Scris de newsreporter in 11 septembrie 2019 la 10:52, in Social. 65 vizualizari Intra in discutie Taguricomsar european, presa, PSD, românia, rovana plumb shortlinkhttp://crct.ro/nuYp

În țara celor „Fericiți în România”, unde Dan Barna este președinte, potrivit unor portaluri de ştiri, candidatura comisarului european Rovana Plumb urma să fie/a fost respinsă cu certitudine, pentru că așa dorea USR PLUS, scrie Qmagazine.ro.

DE UNDE VINE RISCUL RESPINGERII NOMINALIZĂRII ROVANEI PLUMB?

Un imens scenariu privind respingerea candidatului României pentru Comisia Europeană s-a construit și vehiculat în întreaga presă autohtonă, de la sfârșitul lunii august şi până astăzi, scopul fiind împiedicarea efectivă a acestei numiri.

Cei care stau la baza contestării și, implicit, cei care încearcă să împiedice accederea Rovanei Plumb pe o funcție de comisar european sunt exact europarlamentari din România, căci nu se opun nici slovacii și nici austriecii! Însă, povestea e mai complicată, întrucât aici intervin diferitele „familii politice”. PSD face parte din familia socialiștilor, PNL din PPE, iar USR PLUS din Renew Europe – recent înființată și coordonată de președintele francez Emmanuel Macron, însetat de putere și avid să conducă întreaga Europă. Formal, funcția de lider Renew Europe îi revine lui Dacian Cioloș.Cioloș a mai servit interesele Franței, de altminteri el are legături trainice cu această țară, fiind căsătorit cu fiica unui fost ofițer de informații din „hexagon”. Opoziția față de numirea comisarului din România aici trebuie căutată. Interesul lui Cioloș este, cel mai probabil, să determine numirea unei persoane care să corespundă intereselor Renew Europe, adică intereselor Franței.

Mai trebuie spus că astfel de bătălii împotriva propriei țări nu sunt tocmai obișnuite, decât în cazul României, unde Monica Macovei, Daniel Buda sau alți europarlamentari PD-L au votat constant împotriva propriei țări, translatând bătălia politică internă în sfera publică internațională.

UN OCEAN DE MANIPULARE

Marţi, 3 septembrie, G4media anunţa: „Dăncilă insistă cu candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, deși Ursula von der Leyen i-a transmis că vulnerabilizează Comisia Europeană. Dan Nica, ieșit din cursă”.

Citând surse politice europene, G4Media.ro scria că șansele ca România să primească un portofoliu important în noua Comisie Europeană scad din cauza problemelor de integritate ale celor doi candidați, făcând referire la Rovana Plumb şi Dan Nica. 

Miercuri, 4 septembrie, EurActiv.ro citează EurActiv.com (se citează pe ei, cum ar veni) și susțin cu maxim tupeu că „Nica şi Plumb ar fi fost respinși pentru funcția de comisar”. Dar, fiindcă era evident că transmit o minciună crasă, i-au pus un dubitativ „ar fi fost”, de unde să știe ei? Chiar așa, fiind o rețea de presă dedicată știrilor referitoare la politicile UE!

HotNews.ro rămâne publicația amuzantă pe care o știam! Aici se regrupează opiniile PNL, ale lui Ludovic Orban, Raluca Turcan, dar de departe cea mai „incisivă” opinie transmisă cititorilor îi aparține lui Siegfried Mureșan! Acesta consideră că Rovana Plumb și Dan Nica nu sunt propriu-zis numiri, deci nefăcând numiri, Guvernul s-a făcut de râs! Ştirea este din 29 august.

Tot în 4 septembrieAdevărul preia știrea EurActiv: „Dan Nica şi Rovana Plumb au fost respinşi pentru funcţia de comisar european. Cei doi erau propunerile premierului Viorica Dăncilă înaintate către noul şef al Comisiei Europene, Ursula van der Leyen”. Aici, se induce ideea că PSD-ul a primit „ceea ce merita” (o palmă) și din partea structurilor europene.

Știrile ProTV, cel mai accesat site de știri din România, anunţă că Rovana Plumb și Dan Nica au fost refuzați! Scrie negru pe alb! Ursula von der Leyen ar fi acordat României un portofoliu, dar nu celor nominalizați de PSD. Mai mult, cei de la Știrile PRO TV care o citează pe Mihaela Gherghisan Naum, corespondent RFI, găsesc chiar și o confirmare a știrii (iar asta e absolut remarcabil!), de la un anume Till Hoppe, corespondentul Handelsblatt la Bruxelles.

Dacă tot am pomenit de cei de la RFI, merită consemnată durerea lor rezultată din acceptarea numirii Rovanei Plumb: „Echipa Ursulei von der Leyen este în fine cunoscută, ea a fost anunțată oficial în această dimineață la Bruxelles. Lista este echilibrată din toate punctele de vedere, dar îi lipsește ceva: profesionalismul”. Clar, nu? Dacă Rovana Plumb e în Comisie, e clar că acolo nu mai încape profesionalismul…

„Rovana Plumb, comisarul desemnat de România, va fi respinsă la votul din comisiile Parlamentului European” – titra, luni, 9 septembrie, televiziunea Digi24. Părea o certitudine. Poza atașată, de la un miting, dorea să arate o Rovana Plumb isterică, țipând la un microfon, nemaiexistând contextul mitingului în aer liber. Pe principiul: mulți văd, puțini cunosc.

Se mai arăta aici că Guvernul României „a ignorat meajele clare” venite de la partenerii europeni, evident și din partea Renew Europe, grup condus de Dacian Cioloș care „atenționa” că Guvernul se face de râs.

Mai aflăm din text că Rovana Plumb a avut declarații „împotriva valorilor UE” și facem precizarea că sintagma este o citare a comunicatului USR PLUS, întrucât cei de la Digi nu au contribuit nici măcar cu o literă la elaborarea știrii.

Pe Știri pe surse a revenit eterna sperietoare ungurească de la nimeni altul decât marele specialist în astfel de chestiuni, Rareș Bogdan! Pe scurt, ar exista „un troc” pentru ca europarlamentarii FIDESZ să o voteze pe Rovana Plumb. Mă rog, ar fi un troc „inacceptabil”. Pentru cine?

Problema e că întreg Parlamentul European se bazează tot pe câte un troc sau altul pentru a se vota orice! Le spune negocieri. Așa se obțin voturile. Tot așa cum există un troc între PNL, aflat în PPE și USR PLUS care se află în Renew Europe. Ceea ce spune Rareș Bogdan este că există negocieri „cu Ungaria” ca să se voteze comisarul României. Nu al Franței, cum ar dori Cioloș.

Aici găsim şi declarația lui Dacian Cioloș, redată și în engleză, de unde aflăm că liderul Renew Europe susține că prim-ministrul Dăncilă „lucrează împotriva intereselor României”. Desigur, vrând să existe o nominalizare românească pentru funcția de comisar în Comisia Europeană!

Pe Mediafax a dispărut certitudinea, dar s-a menținut „riscul” de a rămâne fără comisar, tocmai din cauza faptului că Dragnea a fost legat artificial de povestea cu lacul Belina, iar Rovana Plumb, fiind colegă de partid, pare c-a luat un pic de corupție, deoarece corupția era contagioasă!

Mediafax redă textul comunicatului USR PLUS, unde remarcăm pasajul „Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esenţiale de Alianţa USR PLUS”. De parcă, te-ai aștepta ca opoziția să zică altceva sau parcă ar interesa pe cineva din afara acestui partid ce consideră ei esențial.

Trebuie să amintim că din Consiliul Uniunii Europene fac parte șefii de guvern ai statelor membre. Din consultările cu aceștia, a rezultat lista comisarilor europeni, iar preşedintele ales al Comisiei Europene – în subordinea cui se vor afla comisarii – Ursula von der Leyen, și-a dat acordul!

Se menține ipoteza că Rovana Plumb ar putea fi respinsă de Parlamentul European. Nimic nou. Același risc există pentru absolut toți comisarii, din toate țările, ca votul din Parlamentul European să nu le fie favorabil. De ce? Deoarece se votează pe „familii politice”, socialiștii cu socialiștii, liberalii cu liberalii etc. Plus, voturi de strânsură de pe la aliați.

Cu abia câteva excepții notabile, unde informațiile sunt corect prezentate, majoritatea din presa românească a tratat cu superficialitate și partizanat politic acest subiect. Ultimul fapt de care se poate lovi cititorul este chiar realitatea, informația validă!

Sursa: QMagazine

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.