Reteaua Corect

Cum au ajuns românii să planteze în curți bananieri în loc de meri și pruni

Scris de newsreporter in 03 august 2022 la 09:27, in Social. 248 vizualizari Intra in discutie Taguribananieri, curti, românia shortlinkhttp://crct.ro/nzXw

Temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani dezvoltă încet, dar sigur piața de plante exotice în țara noastră. Tot mai mulți producători horticoli din România au scos deja la vânzare bananieri cu prețuri între 50 de lei și 5000 de lei, în funcție de mărimea plantei. Unii dintre producători dau asigurări că bananierii au început deja să rodească și vorbesc chiar despre o producție de 45-50 de kilograme de banane dintr-o singură plantă. Copacii care cresc la tropice pot fi acum văzuți în curțile românilor, la Chitila sau Tărtășești, scrie Digi24.

"Vând bananier de 3 metri în vas mare, adus din străinătate, crescut de mine timp de 3 ani, coroana deosebit de frumoasă, frunzele au un metru, urmează să dea rod".

Cam așa sună un anunț de pe o platformă de vânzări online. Vânzătorul, Cristi pe numele său, este din Cluj și cere 1000 de euro pentru bananierul său. La telefon ne dă mai multe detalii. Spune că a adus mai mulți bananieri din Siria și din Turcia și că, îngrijită cum trebuie, o astfel plantă, în al treilea an al ei, rodește, iar producția poate ajunge la 45-50 de kg.

"E un bananier din soiul Musa, care rodește și la noi, dar pentru ca fructul să ajungă la coacere trebuie mutat la interior. Un singur ciorchine de banane poate ajunge la 45, chiar 50 de kg", spune vânzătorul. El recomandă folosirea pământului de palmier, adică un pământ aerisit, udarea regulată cu apă și întreținerea cu un tratament format din apă și ceapă pentru cazul, foarte probabil, susține el, în care planta face purici.

Cei mai mulți dintre cei care vând bananieri susțin că plantele lor ajung să dea rod, zeci de banane într-un ciorchine, dar este foarte greu să ajungi cu fructul la coacere.

Anișoara Verzeanu, un producător din Tărtășești, județul Dâmbovița, vinde bananieri din soiul Musa Acuminata, adus din Malayezia.

"Să vă explic. Nu există șanse de coacere în aer liber. Anul trecut mi-a înflorit în luna iunie. E spectaculoasă înflorirea. Apoi sub fiecare petală a florii s-au format câte 10-15 banane în grupuri, care au crescut în iulie, august, septembrie, iar în octombrie fructul era cam la jumătate din ce știm noi că arată o banană. Nu ajung să se coacă, pentru că vine frigul", spune Anișoara Verzeanu, care vinde cu 100 de lei o plantă de 50 cm.

Același lucru îl susține și Ioan din Timiș. Bananierii pe care el îi vinde ajung la rod, dar nu apucă să se și coacă. "E totuși un copac cu 90% apă, iar dacă dă înghețul e dificil. Dacă ai o seră sau dacă-l muți la interior cumva atunci te poți bucura de fruct".

În oricare dintre situații, bananierii au fost aclimatizați deja în România și, chiar dacă nu ajung la coacerea fructului, ei rezistă ca plante în aer liber. Desigur, este nevoie de o îngrijire mai atentă.

Virgiliu Turcu, un producător din București, care vinde bananieri în diferite stadii de creștere a plantei spune că există mai multe metode de protecție a plantei pe timpul iernii. Învelirea tulpinii și acoperirea zonei de pământ unde se află rădăcina cu paie multe și folie sunt doar două dintre aceste metode. "Bananierul rezistă la noi. Mai ales soiul Musa, care este mai solid. Problema e cu înghețul, dar dacă e îngrijit bine, în trei ani face floare și iese pe rod. Dar e greu cu coacerea. Cine are condiții de păstrare, într-o seră sau într-o încăpere luminoasă, a unei temperaturi ridicate și umiditate mare poate ajunge la 80 de kilograme de producție la ciorchine", afirmă Virgiliu Turcu, care vinde și kiwi sau rodii ce rezistă mult mai bine perioadelor de îngheț.

Pe piață pot fi cumpărați bananieri cu prețuri între 50 lei (un puiet de 40-50 cm) sau 70 lei (la 1 metru) și 5000 de lei (la 3 m înalțime).

Mirela Raicu, inginer horticol, specialist în sere și plante exotice la Grădina Botanică a Universității București, afirmă că bananierii au fost aclimatizați în România, dar că cei care doresc să aibă în curtea lor o astfel de plantă trebuie să știe că nu pot spera încă să mănânce bananele culese de ei.

"Este o plantă decorativă, care doar înflorește și poate produce banane, dar ele nu ajung să fie coapte". Ea spune că sunt mai multe specii de bananieri tropicali care nu rezistă la temperaturile scăzute din iarnă în țara noastră, dar că în ultimii ani a fost aclimatizată în România o specie de bananier, anume Musa Basjoo.

"Această specie de bananier a fost deja aclimatizată și poate trece iarna, dar numai protejată de frig la tulpină și la rizom, dacă e ținută la exterior. După prima brumă, planta trebuie tăiată și protejată, iar în primăvară vegetația se reia și planta se dezvoltă în continuare. Dar nu vă imaginați că se pot culege și mânca banane. Asta nu se poate, din simplul motiv că, după înflorire, bananierul are nevoie de 12 luni pentru ca fructul să ajungă să fie copt", ne-a declarat Mirela Raicu.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.